Φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Συστάσεις προς Ευρωπαίους

Επικίνδυνα ανεβαίνει η θερμοκρασία στη Μέση Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 12 νέους στην πόλη Μαζντάλ Σαμς στα προσαρτημένα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη τη Δευτέρα, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση»: «Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, από την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ,

η οποία ωστόσο αρνείται ότι είχε κάποια ανάμιξη στο πλήγμα.

Δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο Ματζντάλ Σαμς διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Νετανιάχου, πίσω από τις μεταλλικές μπάρες και υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, εκατοντάδες κάτοικοι παρακολούθησαν την κηδεία ενός αγοριού, του 12ου θύματος. Τα παιδιά που σκοτώθηκαν το Σάββατο ήταν ηλικίας από 10 έως 16 ετών και έπαιζαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης: To Iράν προειδοποιεί το Ισραήλ να μην επιτεθεί στον Λίβανο

Μέλη της κοινότητας των Δρούζων διαδήλωσαν την Δευτέρα στους δρόμους του Ματζντάλ Σαμς, κρατώντας φωτογραφίες του μικρού Ιμπραήμ και το φέρετρό του τυλιγμένο με λευκό ύφασμα. Ο 11χρονος Γκεβάρα Ιμπραήμ είναι ένα από τα θύματα της επίθεσης με ρουκέτα που έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Αφίσες και μαύρες κορδέλες στη μνήμη των 12 παιδιών που σκοτώθηκαν είναι κολλημένες σε ένα φράχτη όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη. Το χτύπημα έχει προκαλέσει φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και λιβανέζικης Χεζμπολάχ, η οποία αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την επίθεση.

«Φοβάμαι τις συνέπειες. Αν αυτό συνέβη χθες τι θα γίνει αν συμβεί αύριο; Αν φτάσουμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο; Θα είναι δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν από όλες τις πλευρές» δήλωσε μια κάτοικος της περιοχής.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θέλει να δει τη σύγκρουση να κλιμακώνεται. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι εργάζεται για μια διπλωματική λύση ώστε να τερματιστούν όλες οι επιθέσεις μια για πάντα στην συνοριακή περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε με ανακοίνωσή του την από 15/10/2023 σύσταση σχετικά με την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ιράν. Υπενθυμίζονται συναφείς ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες συνιστάται η αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, εκτός των άκρως απαραίτητων, καθώς και η αναχώρηση των επισκεπτών από τη χώρα.

Παράλληλα, και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Γερμανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν την χώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Φίσερ, στον Λίβανο βρίσκονται περίπου 1.300 άτομα καταγεγραμμένα στην «λίστα κρίσης» του υπουργείου και πρέπει «να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα εξόδου από την χώρα, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος». Όπως ανέφερε, παρότι η Lufthansa έχει αναστείλει τις πτήσεις της τουλάχιστον έως τις 5 Αυγούστου, υπάρχουν ακόμη αεροπορικές συνδέσεις με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι πίσω από την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν βρίσκεται η Χεζμπολάχ και «έτσι επιβεβαιώθηκαν οι εκκλήσεις μηνών για αποχώρηση από τον Λίβανο». Η ταξιδιωτική προειδοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για εγκατάλειψη της χώρας ισχύει ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, διευκρίνισε ο κ. Φίσερ.

Διαβάστε επίσης: Το Λονδίνο καλεί τους Βρετανούς να φύγουν από τον Λίβανο

Η Βρετανία συνέστησε και αυτή στους πολίτες της να φύγουν από τον Λίβανο, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για να αποτραπεί κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. «Συμβουλεύουμε τους Βρετανούς πολίτες να αναχωρήσουν από τον Λίβανο και να μην ταξιδέψουν στη χώρα αυτή. Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι στην πλατφόρμα X.

Από την πλευρά της, η Κύπρος, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση αμάχων από τη Μέση Ανατολή, στην περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας για να διευκολύνει την ασφαλή εκκένωση πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Κόμπος, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν και τους σχεδιασμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν και σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Γαλλία και το Βέλγιο είναι έτοιμες να απομακρύνουν πολίτες τους από τον Λίβανο και για το αν είναι έτοιμη η Κύπρος να εφαρμόσει το σχέδιο «Εστία», ο Κύπριος ΥΠΕΞ απάντησε ότι το σχέδιο «Εστία» έχει ενεργοποιηθεί εδώ και εβδομάδες και ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και σε πλήρη προετοιμασία.

«Είχαμε όλες τις σχετικές διυπηρεσιακές συναντήσεις και έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το σχέδιο σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε ότι, όπως έγινε τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το Σουδάν και σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, γίνεται η σχετική προετοιμασία. «Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας για να διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή μας», ανέφερε.

Πηγή: euronews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα