Φρένο στην ύφεση βάζει το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για προώθηση της ανάπτυξης σε χώρες της Ευρώπης που υπόκεινται σε οικονομική ύφεση και πλήρη στασιμότητα στις επενδύσεις.

Το "Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη", αποτελεί πρωτοβουλία του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απασχόλησε το τελευταίο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων, στο οποίο συμμετείχε ο υφυπουργός παρα τω προέδρω.

«Είναι πέραν των διαρθρωτικών ταμείων που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρώπης. Αυτό που στοχεύει να κάνει, είναι να κινητοποιήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτη τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι επενδυτικοί

πόροι σε επενδυτικά ταμεία, υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες η οποία δεν διοχετεύεται στην αγορά, λόγω του ότι δεν υπέρχει αρκετό ενδιαφέρον», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Το σχέδιο του Jean Claude Junker, όπως το αποκαλούν κύκλοι των Βρυξελών, υιοθετήθηκε και από τους Αρχηγούς Κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

«Προϋπόθεση για να πετύχει είναι η ύπαρξη ενδιαφέροντος. Η παροχή εγγυήσεων και η παροχή πόρων συμπληρωματικών από ευρωπαϊκά ταμεία, αυτό αποσκοπούν να κάνουν. Να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο των ιδιωτών επενδυτών, ώστε τα λεφτά να διοχετεύονται στην αγορά, αλλά σε πραγματικά βιώσιμα έργα», είπε ο κ. Πετρίδης.

Το εν λόγω Σχέδιο, προνοεί :- Τη σύσταση «Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις», το οποίο πιθανότατα να λειτουργεί εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.- Το ταμείο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 21 δις ευρώ, αρχικά από πόρους της Ε.Ε και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων -Στόχος να κινητοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες υπολογίζονται στα 315 δις.- Σύσταση τεχνικής επιτροπή με συμβούλους για τα διάφορα έργα

Μερίδιο οφέλους θα επιχειρήσει να διεκδικήσει στοχευμένα και η Κύπρος.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι εφικτό, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή προεργασία σε συντονισμό με όλα τα υπουργεία και τον ιδιωτικό τομέα να κάνουμε ένα κατάλογο με βιώσιμα έργα τα οποία εμ΄πίπτουν και στο πλαίσιο των έργων τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν την επόμενη τριετία για χρηματοδότηση επενδύσεων ευρωπαϊκής σημασίας.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η έξυπνη ρύθμιση,η εμβάθυνση της Ενιαίας αγοράς, και η δημιουργία αγοράς κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα