Φρένο στις υψηλές τιμές τάφων βάζει η Βουλή στην Κύπρο

Το θέμα της αλόγιστης κοστολόγησης τάφων σε κοιμητήρια κοινοτήτων, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Την εγγραφή του θέματος έκανε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, με αφορμή τις καταγγελίες που έφτασαν κοντά της από επηρεαζόμενους πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για πρακτικούς λόγους να μεταφέρουν τους νεκρούς τους από άλλα κοιμητήρια στο κοιμητήριο της κοινότητας, στην οποία διαμένουν, προκειμένου να μπορούν, λόγω κυρίως και ηλικίας, να τους επισκέπτονται και να τους ανάβουν το καντήλι.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών,

η κ. Αριστείδου είπε συγκεκριμένα ότι μερίδα τοπικών αρχών «κοστολογούν τους τάφους με δικά τους κριτήρια, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά», σημειώνοντας πως αυτό προέκυψε από έρευνα που έκανε η ίδια μετά τις καταγγελίες που της έγιναν για το συγκεκριμένο ζήτημα της μεταφοράς νεκρού.

Χρεώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ για την αγορά ενός τάφου

«Δηλαδή», είπε, «σε μια κοινότητα μπορεί να χρεώνεται ποσό της τάξης των 200 ή 300 ή ακόμη και 600 ευρώ, ενώ σε άλλη κοινότητα να γίνονται χρεώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 5 χιλιάδες».

Σημείωσε πως έγιναν κοντά της συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρουν ότι ζητήθηκε από οικογένεια ποσό πέρα των 5 χιλιάδων για την αγορά τάφου σε συγκεκριμένο κοιμητήριο στην Επαρχία Πάφου, εξηγώντας ότι η «η ενδιαφερόμενη οικογένεια ζήτησε τον τάφο για να μεταφέρει το νεκρό της στην κοινότητα που διαμένει».

«Και οι καταγγελίες σίγουρα δεν έγιναν μόνο σε μένα, αλλά όπως ενημερωθήκαμε και σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών, έγιναν και στα αρμόδια όργανα του κράτους, όπως Επαρχιακές Διοικήσεις και στο ίδιο το ΥΠΕΣ τόσο από Ελληνοκύπριους όσο και από αλλοδαπούς μόνιμους κάτοικους, οι οποίοι επέλεξαν να θάψουν τους δικούς τους στην Κύπρο», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα επανέλθει σύντομα στο θέμα, αφού το αρμόδιο Υπουργείο ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις ώστε να μπουν σε μια λογική βάση οι κοστολογήσεις των τάφων.

Εξήγησε ότι η κοστολόγηση γίνεται στη βάση του συνολικού ποσού αγοράς της γης και της κατασκευής του κοιμητηρίου, αλλά και της συντήρησης του.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως όπως φάνηκε κάποια κοινοτικά συμβούλια υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος αυτό.
Σημείωσε, τέλος, πως «επιβάλλεται να βρούμε λύση στο πρόβλημα όσο και αν ενδεχομένως κάποιοι το θεωρούν υπερβολή», για να προσθέσει πως «δεν είναι καθόλου υπερβολή για το λόγο του ότι αφορά ένα σεβαστό ποσό και από την άλλη να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την ανάγκη να είναι κοντά στους νεκρούς τους».

Επανασχεδιασμός του σχεδίου πολιτογραφήσεων

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε και το θέμα του σχεδίου πολιτογραφήσεων, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, να αναφέρει πως «από το 2011 έως σήμερα έχουν πολιτογραφηθεί 1.600 και πλέον άτομα, λαμβάνοντας την κυπριακή υπηκοότητα, με την εφαρμογή του σχεδίου για προσέλκυση επενδυτών».

Όπως είπε «μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου έως σήμερα, έχουν γίνει 36 πολιτογραφήσεις, από διάφορες χώρες», εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα σχέδια πολιτογραφήσεων δεν εγκρίνονται από την Βουλή, δεν υπάρχει επομένως πλήρης ενημέρωση των βουλευτών, ορισμένα από τα έγγραφα δεν κατατίθενται στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει και επαρκής ενημέρωση του κοινού, πέραν ορισμένων στατιστικών στοιχείων.

«Η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στοχεύσει στην πλήρη ενημέρωση της Βουλής, αλλά και τη δημοσιοποίηση όσων στοιχείων επιτρέπονται. Θεωρούμε πως η διαφάνεια αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για να πιστώσουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση μιας διοικητικής πράξης», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την καταγωγή των ατόμων που έχουν πολιτογραφηθεί, ο κ. Περδίκης είπε ότι «επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν στοιχεία στην επόμενη συνεδρίαση, στην οποία θα κληθεί και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, καθώς πιθανώς να υπάρχει πρόβλημα με ορισμένα στοιχεία, αν δημοσιευτούν τα ονόματα όσων κατά χάριν πολιτογραφούνται».

«Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συζητηθεί και να ολοκληρωθεί η συζήτηση, με δεδομένο μάλιστα πως η Κύπρος έχει κατηγορηθεί για εμπόριο πολιτογραφήσεων. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, για να οχυρώσουμε και να προστατεύσουμε αυτό το εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, με δημοκρατική θωράκιση και διαφανείς διαδικασίες», ανέφερε.

Χάος στον έλεγχο των οικοδομών

Αναφερόμενος στην εξέταση από την Επιτροπή του αυτεπάγγελτου θέματος που ενέγραψε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το 2007 σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως συζητήθηκε στην Επιτροπή η υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοδομών κατά το στάδιο της ανέγερσης των οικοδομών, να αναφέρονται ο αριθμός αδείας, η ημερομηνία έκδοσής της, οι μελετητές και οι εργολάβοι του έργου.

«Το ΕΤΕΚ το 2007 είχε καταγγείλει ότι η πρόνοια του νόμου αυτή δεν εφαρμόζεται. Κατά τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί εκπρόσωποι του χώρου της οικοδομής, ακούστηκε η αγωνία των επαγγελματιών του χώρου, για το χάος που επικρατεί στον έλεγχο των οικοδομών. Εντοπίζονται φαινόμενα εκτεταμένης παρανομίας, που εκκινούν από την καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να χτίζουν χωρίς άδεια», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα