Φτάνει πια ταλαιπωρία

Σύμφωνα με εκθέσεις της παγκόσμιας τράπεζας, το κράτος πρέπει κατ’ επείγον να εκσυγχρονιστεί, αφού λειτουργεί ακόμη με δομές του 1960, ουδόλως ικανές να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις μας. Ταυτόχρονα, ας γίνει η παραδοχή ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, που θα εκσυγχρονίσει το κράτος και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πολίτη στην Κύπρο. Ούτε με ευχολόγια και διακηρύξεις, άνευ περιεχομένου, μπορούμε να ελπίζουμε σε αυτό.

Η ποιότητα

ζωής μας μπορεί να βελτιωθεί μέσω πληθώρας μέτρων και νομοθετήσεων, που θα έχουν ξεκάθαρους στόχους: α) να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, β) να ελαχιστοποιήσουν τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση της ανάπτυξης, δια μέσου του εκσυγχρονισμού και γ) να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων.

Τρανταχτό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί μια από τις προτάσεις Νόμου, που προσφάτως κατέθεσε το Κίνημα «Συμμαχία Πολιτών», προτείνοντας ουσιαστικά την αναβάθμιση του απαρχαιωμένου συστήματος έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

Η πρόταση, συγκεκριμένα, προνοεί την αυτόματη χορήγηση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, σε συγκεκριμένες αναπτύξεις, εάν έχει υποβληθεί ενώπιων της αρμόδιας αρχής σχετική δήλωση του μελετητή με την οποία επιβεβαιώνεται ότι έχουν διενεργηθεί υπό την ευθύνη του όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη χορήγηση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, χωρίς όρους και άμεσα με την υπογραφή του μελετητή. Επιπλέον, η πρόταση προνοεί όπως για τις αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας, ή τις αναπτύξεις που απαιτούν παρέκκλιση, οι αρμόδιες αρχές να οφείλουν εντός 30 ημερών να εξετάζουν την αίτηση και να απαντούν, αν δε δεν το πράττουν οι άδειες να θεωρούνται εγκριμένες.

Η απλή λογική ανάληψης ευθύνης από εγκεκριμένο επαγγελματία, όπως για χρόνια υφίσταται στο λογιστικό επάγγελμα παραδείγματος χάριν, είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και μάλιστα αντικρίστηκε θετικά και από το ΕΤΕΚ, όταν η πρόταση τέθηκε ενώπιον τους. Η εξάλειψη γραφειοκρατίας, η απάλειψη καθυστέρησης, η υποστήριξη ολοκλήρωσης έργων είναι στοιχεία που θα αναζωογονήσουν και την οικοδομική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν «οδηγό» για περαιτέρω λήψη παρόμοιων μέτρων.

Στα πιο πάνω ας προστεθεί και η αδήριτη ανάγκη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση η ψηφιοποίηση τόσο των αρχείων όσο και των ίδιων των διαδικασιών με πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Και κάπως έτσι, έστω και αν φαντάζει μικρό ή ασήμαντο το συγκεκριμένο μέτρο, η χώρα κάνει ένα βήμα προόδου. Καθιστώντας την πρόοδο της χώρας και την αύξηση της ποιότητας ζωής των πολιτών ως αυτοσκοπό, το κάθε μικρό βήμα μπορεί αθροιστικά να μετουσιωθεί σε άλμα και με αυτό τον τρόπο επιτέλους να βελτιώσουμε τις δομές και να εκσυγχρονίσουμε το κράτος.

*Αντρέας Θ. Θεμιστοκλέους

Αντιπρόεδρος Κινήματος «Συμμαχία Πολιτών»

Keywords
Τυχαία Θέματα