Φυτιρής για ΑΟΖ:Ένα βήμα πριν τον τελικό στόχο χρειάζεται προσοχή

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την ισχύ της για να απειλεί και να προβάλλει τις αξιώσεις της. Αυτό το κάνει ανέκαθεν και έχει απέναντί της την Κύπρο με τις γνωστές αδυναμίες στον στρατιωτικό τομέα», δήλωσε ε.α Ναύαρχος και πρώην επικεφαλής του ΚΣΕΔ Κώστας Φυτιρής στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτo (3:18) προσθέτοντάς ωστόσο ότι θα πρέπει να προβάλλονται και τα αισιόδοξα

μηνύματα. «Παρά τις απειλές και την προβολή της ισχύος από το 2011 στην ΑΟΖ, η Τουρκία δεν κατάφερε να σταματήσει το πρόγραμμα των γεωτρήσεων που αρχίσαμε από τότε. Αξίζουν τα συγχαρητήρια σε όλους όσους ασχολήθηκαν με τον καθορισμό της ΑΟΖ και καταφέραμε να υπογράψουμε συμφωνίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και προφανώς κάποια στιγμή θα γίνει με την Ελλάδα», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Φυτιρής για το γεωτρητικό πρόγραμμα είπε πως βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν από τον τελικό στόχο. «Όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανάλυση των γεγονότων και του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και μια λέξη που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια είναι η ‘’γεωοικονομία’’».

Η Τουρκία, πρόσθεσε επιχειρεί μέσω της ισχύος της να μπει στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Η δική μας επιλογή είναι να διασυνδέσουμε τα ζωτικά συμφέροντά μας με τα συμφέροντα άλλων κρατών.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Τουρκία ενδέχεται να εμποδίσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ σε τεμάχια τα οποία διεκδικεί παράνομα απάντησε «Πιστεύω ότι η Τουρκια δεν θα προβεί σε δυναμική για οποιοδήποτε οικόπεδο έχει αδειοδοτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζοντας ότι θα της επιφέρει μεγαλύτερο κόστος απ’ ότι όφελος. Θα συνεχίζει να παίζει το χαρτί της απειλής χρήσης βίας εναντίων της Κ.Δ και η λύση είναι η διασύνδεση των συμφερόντων με άλλες χώρες», είπε φέροντας ως παράδειγμα τον East Med .

Μεταξύ άλλων ο κ Φιτιρής μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης του ναυτικού και της αεροπορίας, ωστόσο επεσήμανε πως σε αυτό το ζήτημα «υπάρχει και οροφή». «Να είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορούμε να φτάσουμε την Τουρκία. Η στρατιωτική αναμέτρηση είναι η τελευταία πράξη και πρέπει προηγουμένως να εξαντλούμε όλα τα περιθώριά για να βρούμε έξυπνες λύσεις για να φτάσουμε στον στόχο. Ο στόχος στην ΑΟΖ είναι να φτάσουμε στην εξόρυξη και ευημερία των επόμενων γενεών».

Ο κ. Φυτιρής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παράτυπων Navtex της Τουρκίας και τόνισε πως καμία φορά και τα ΜΜΕ παρασύρονται αφού η Τουρκία με πολύ μικρής έντασης προκλήσεις δημιουργεί εντυπώσεις ότι μας περικυκλώνει. Ο ναύαρχος ξεκαθάρισε την διαφορά των navtec και των παράνομων δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ από το Barbaros.

Keywords
Τυχαία Θέματα