Γ. Αχιλλέως: Ο απόλυτος ρέκορντμαν της κυπριακής σκοποβολής

Το 2020 υπήρξε μια πάρα πολύ χρονιά για τον πιο επιτυχημένο Κύπριο σκοπευτή όλων των εποχών. Πριν μερικές βδομάδες ο Γιώργος Αχιλλέως στέφθηκε Πρωταθλητής Κύπρου στο Σκητ για τρίτη διαδοχική χρονιά και 14η στην καριέρα του, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του αγωνίσματος στην Κύπρο. Σε ένα ανταγωνιστικό αγώνισμα όπως το Σκητ ο Αχιλλέως κερδίζει πρωταθλήματα για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το πρώτο ήταν το 1999

όταν έκανε το νταμπλ αφού αναδείχθηκε και πρωταθλητής στους Έφηβους. Ακολούθησαν άλλα δύο σερί (2000, 2001) ενώ από το 2006 έως και το 2013 κέρδισε οκτώ συνεχόμενα Παγκύπρια Πρωταθλήματα. 

Πρωταθλητής με 122/125
Το 2020 ο Αχιλλέως ήταν ο μόνος σκήτερ που κέρδισε δύο από τους έξι αγώνες του Παγκύπριου Πρωταθλήματος και με 609/625 δίσκους – προσμετρούν οι πέντε καλύτεροι αγώνες κάθε αθλητή – αναδείχθηκε πρωταθλητής, ολοκληρώνοντας το 2020 με 122/125 κατά μέσο όρο, επίδοση που κρίνεται ως πάρα πολύ καλή. Το 2020 ήταν πέμπτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λευκωσίας τον Μάρτιο, τη μοναδική διεθνή διοργάνωση της ISSF που διεξήχθη σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, ενώ το τέλος του έτους τον βρήκε στο Νο11 τόσο της Παγκόσμιας όσο και της Πανευρωπαϊκής Κατάταξης στο Σκητ, υψηλότερα και στις δύο από κάθε άλλον Κύπριο σκήτερ.

«Το 2020 υπήρξε μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά χωρίς διεθνείς διοργανώσεις μετά τον Μάρτιο και με πολλούς περιορισμούς στην προετοιμασία μας, αφού οι χώροι προπόνησης άνοιγαν και έκλειναν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας» σημειώνει ο αθλητής του Σκοπευτικού Ομίλου Πάφου και προσθέτει: «είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αγωνιστική μου παρουσία και το τρίτο διαδοχικό εγχώριο πρωτάθλημα με μέσο όρο 122/125 δίσκους αλλά και από την επίδοση 124/125 που με έφερε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Το 2020 ο Αχιλλέως είχε την αμέριστη συμπαράσταση των χορηγών του που είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου, ο ιταλικός κολοσσός κατασκευής όπλων Berretta και τα κυπριακά ποιοτικά φυσίγγια Olympia.

Άλλοι δύο Ολυμπιακοί Αγώνες
Δίχως αμφιβολία στο μυαλό του 40χρονου Ολυμπιονίκη του Πεκίνο βρίσκονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες: οι προσεχείς στο Τόκυο και οι επόμενοι στο Παρίσι. «Με την αναβολή των Αγώνων του Τόκυο κατά έναν χρόνο ο επόμενος Ολυμπιακός κύκλος έγινε 3ετης και στην παρούσα φάση είναι δεδομένο ότι θα μπω και σε αυτόν. Στόχος μου είναι να αγωνιστώ τόσο στο Τόκυο το προσεχές καλοκαίρι όσο και στο Παρίσι 2024 σε τρεισήμισι χρόνια» εξηγεί.

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός για το 2020 ήταν προσαρμοσμένος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γινόταν τον περασμένο Μάιο στη Γαλλία όπου και θα δίνονταν οι τελευταίες κάρτες πρόκρισης στο Τόκυο 2020. Πλέον ο προγραμματισμός μεταφέρθηκε έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα για το Πανευρωπαϊκό του Όσιγεκ στην Κροατία στα τέλη του προσεχούς Μαΐου, όπου θα κριθούν δύο κάρτες Ολυμπιακής πρόκρισης. Στην περίπτωση που το Πανευρωπαϊκό δεν διεξαχθεί, οι κάρτες θα δοθούν βάσει της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Εκκρεμούν επίσης τρεις κάρτες ακόμα: δύο που θα δοθούν ως wild cards (προσκλήσεις) από την ISSF και μια που θα δοθεί βάσει της Παγκόσμιας Κατάταξης.  
«Τη δεδομένη στιγμή προετοιμάζομαι εντατικά ώστε τον προσεχή Μάιο στην Κροατία να είμαι σε θέση να πάρω μια από τις δύο διαθέσιμες κάρτες πρόκρισης» δηλώνει ο Αχιλλέως που έχει αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τέσσερις φορές (από το 2000 έως και το 2012) και μαζί με τους Κυριάκο Ιωάννου, Ανδρέα Καριόλου και Αντώνη Νικολαίδη μοιράζονται την πρωτιά στη λίστα με τους Κύπριους που έχουν αγωνιστεί περισσότερες φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα