Γαλανός: Αισιοδοξία σε σχέση με ψήφισμα για Αμμόχωστο

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως ενδέχεται η νέα εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, να περιλάβει τελικώς το ζήτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης Αλέξης Γαλανός, κατά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε μαζί με μέλη του δημοτικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος παραδέχθηκε, ωστόσο, πως επί του παρόντος δεν υπάρχει αναφορά στην Αμμόχωστο,

παρά το σχετικό ψήφισμα της Επιτροπής Αναφορών του 2011, καθώς η έκθεση είναι σύντομη και υπακούει σε μια διαφορετική φιλοσοφία.

“Δεν μπορούν να χάνονται τα ψηφίσματα”, είπε ο κ. Γαλανός, ο οποίος ήγειρε το θέμα και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, ενώ τόνισε πως προτίθεται να “επιστρατεύσει” για το ζήτημα και τον Επίτροπο Στυλιανίδη, καθώς η Κομισιόν υποχρεούται σε μια απάντηση.Στις επαφές που είχε η υπό τον κ. Γαλανό αντιπροσωπεία, πέραν της κ. Πίρι ήταν επίσης η σκιώδης εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία, Ρενάτα Σόμερ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Μισέλ Λεμπρούν, η Κλάρα Μαρτίνεζ Αμπερόλα από το γραφείο του κ. Γιούνκερ, η Επίτροπος Κορίνα Κρέτου, σύμβουλοι του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κ.ά.Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις επαφές του, ο κ. Γαλανός εξέφρασε την εκτίμηση πως παρουσιάζεται μια αδυναμία της Ευρώπης να πιέσει την Τουρκία - την οποία οι συνομιλητές του δικαιολογούν λόγω του ανθρωπιστικού ρόλου της Τουρκίας με τη φροντίδα (όπως του αναφέρθηκε) 1,7 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. Ο άλλος λόγος είναι ο “αμφισβητούμενος και παράξενος ρόλος της Τουρκίας”, κατά τον κ. Γαλανό, στη διέλευση τρομοκρατών που υποτίθεται ότι μπορεί να ελέγξει.“Αυτά αδυνατίζουν τις θέσεις μας και δεν επιδεικνύεται αλληλεγγύη, δεν δίδεται σημασία σε μια μορφή κατοχής της Κύπρου”, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.Μιλώντας συνολικότερα για την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Γαλανός είπε πως το θέμα των υδρογοναναθράκων είναι σοβαρό, αλλά δεν πρέπει να στηρίζουμε όλες μας τις ελπίδες σε αυτό, κυρίως διότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε απογοητεύσεις. “Να μη βιαστούμε να φορέσουμε τη στολή του σεΐχη”, είπε χαρακτηριστικά, “και να κοιτάξουμε την ουσία του Κυπριακού”.Κατά τον κ. Γαλανό, πρέπει να ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα - και όχι απλώς με την παρουσία ενός συμβούλου για θέματα του κοινοτικού κεκτημένου. “Να συζητηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα ΕΕ - Τουρκίας, να το ζητήσουμε και να το ζητάμε διαρκώς”, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο οποίο έκανε γνωστό πως προτίθεται να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα