Γαλλία: Επίσκεψη στρατάρχη της Λιβύης

Ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, θα βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν- Ιβ Λε Ντριάν, αφού έγινε δεκτός χθες στη Ρώμη από τις ιταλικές αρχές, γνωστοποίησε μια διπλωματική πηγή.

Ο στρατάρχης Χάφταρ, που αντιτίθεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας

(GNA), που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, έχει ενισχύσει τις τελευταίες εβδομάδες τον ρόλο του ως απαραίτητος συνομιλητής για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, που προκαλεί ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης και της τρομοκρατικής απειλής.

Οι επισκέψεις του στη Ρώμη και στο Παρίσι πραγματοποιούνται την ώρα που ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ ανακοίνωσε την έναρξη στην Τύνιδα συνομιλιών, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σαλαμέ παρουσίασε στον ΟΗΕ τον οδικό του χάρτη, στόχος του οποίου είναι οι αντίπαλες πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση ενός Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα και το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών.

Η επίσκεψη του Χάφταρ στο Παρίσι «δεν είναι σε καμία περίπτωση μια πρωτοβουλία που έρχεται σε αντίθεση με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ», υπογράμμισε η γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν έχουμε να προτείνουμε τίποτα καινούργιο στον Χάφταρ, θέλουμε να του δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του και τη μεσολάβηση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Το Παρίσι είχε οργανώσει τον Ιούλιο μια συνάντηση μεταξύ του στρατάρχη και του επικεφαλής της κυβέρνησης GNA Φαγέζ αλ Σάρατζ, οι οποίοι συμφώνησαν επί της αρχής σε μια διακήρυξη για την έξοδο της Λιβύης από το χάος.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κρίση και είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έτσι σχηματίστηκε η GNA, με επικεφαλής τον Σάρατζ.

Αν και έχει καταφέρει να θέσει υπό την επιρροή του την πρωτεύουσα, μετά την εγκατάστασή της στην Τρίπολη τον Μάρτιο του 2016, η GNA δεν έχει καταφέρει να ασκήσει εξουσία στην υπόλοιπη χώρα. Είναι, μάλιστα, αντιμέτωπη με μια αντίπαλη αρχή στα ανατολικά, η οποία έχει τη στήριξη του Χάφταρ.

Στη Ρώμη, ο στρατάρχης συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, με την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι και τον υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μίνιτι. Η συνάντηση με τον Μίνιτι ερμηνεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και τους ειδικούς ως σημάδι μιας σημαντικής συμφωνίας μεταξύ των ιταλικών αρχών και του Χάφταρ.

Η Ιταλία, πρώην ισχυρή αποικιοκρατική δύναμη, είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της GNA στην Ευρώπη. «Έχουμε διπλό στόχο, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη σταθεροποίηση της Λιβύης», δήλωσε ο Μίνιτι.

«Για να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές, συνάψαμε μια συμφωνία με τον αλ Σάρατζ, αλλά για να σταθεροποιήσουμε τη Λιβύη, πρέπει να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της όλους τους πρωταγωνιστές. Στα δυτικά υπάρχει ο αλ Σάρατζ και στα ανατολικά ο Χάφταρ», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Όταν ανέλαβε στις αρχές του 2017 το υπουργείο Εσωτερικών ο Μίνιτι, πρώην αξιωματούχος των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, αρχιτέκτονας της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, «άλλαξε την ισορροπία του παιχνιδιού» υπέρ του Χάφταρ, εξηγεί ο Ματία Τοάλντο, ειδικός σε θέματα Λιβύης στο European Council on Foreign Relations.

Ο στρατάρχης, που ελέγχει μεγάλο μέρος των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της Λιβύης, όπου δρα κυρίως η ιταλική εταιρεία ENI, θεωρείται ακόμη από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίας απαραίτητος εταίρος στη λιβυκή κρίση, σύμφωνα με τον Τοάλντο.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα