Γαλλία: Η χώρα αποτείνει φόρο τιμής στον καθηγητή που δολοφονήθηκε

Η Γαλλία αποτείνει σήμερα εθνικό φόρο τιμής στον Σαμιέλ Πατί, τον καθηγητή Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή σε μια επίθεση που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη χώρα και ώθησε την κυβέρνηση να «εντείνει τις ενέργειές της» κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού.

Επτά άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο μαθητές, θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον δικαστή κατά της τρομοκρατίας ενόψει της έναρξης δικαστικής ανάκρισης και ενδεχόμενων απαγγελιών κατηγοριών μετά τη σπάνιας αγριότητας δολοφονία αυτή.

Ανάμεσά

τους και ο πατέρας μιας μαθήτριας που είχε καλέσει σε κινητοποίηση έπειτα από ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης που είχε κάνει ο Πατί στις 5 Οκτωβρίου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του διάσημου παρισινού πανεπιστημίου της Σορβόννης, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Ο καθηγητής θα λάβει μετά θάνατον το παράσημο της λεγεώνας της τιμής και ο ηλικίας πέντε ετών γιος του θα γίνει «ορφανό πολέμου», μια ‘διάκριση’ που δίνεται από το κράτος σε παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν στη διάρκεια ενός πολέμου ή μιας επίθεσης.

Δεκαέξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε μαθητές, είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση από την Παρασκευή έως το Σαββατοκύριακο, στην προσπάθεια να κατανοηθεί πώς ο δράστης μπόρεσε να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τον στόχο του πριν τον σκοτώσει, κοντά στο σχολείο του στην Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, στην περιοχή του Παρισιού.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν στο Whatsapp ανάμεσα στον δράστη και τον πατέρα της μαθήτριας, τον Μπραχίμ Σ., που είχε αναρτήσει βίντεο που καλούσαν στη λαϊκή δίωξη του καθηγητή. Ο εν λόγω γονιός τον κατηγορούσε κυρίως ότι έδειξε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη.

Ο ισλαμιστής μαχητής Αμπντελχακίμ Σεφριουί, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον γονιό αυτό στην κινητοποίησή του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αναμένεται επίσης να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή σήμερα, καθώς και δύο ανήλικοι, που φέρεται να έλαβαν χρήματα από τον δράστη προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για το θύμα.

Μερικές ημέρες μετά τη μετάδοση των βίντεο, ο Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε εν μέση οδώ από έναν πρόσφυγα με καταγωγή από την Τσετσενία, τον 18χρονο Αμπντουλάχ Ανζόροφ. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

Τρεις φίλοι του δολοφόνου, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να τον είχε συνοδεύσει στην αγορά του όπλου του, θα εμφανιστούν επίσης ενώπιον δικαστή.

Άλλα εννέα άτομα, που είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, αφέθηκαν ελεύθερα στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανάμεσα στους οποίους τρεις μαθητές, οι γονείς τους, ο παππούς, ο μικρός αδελφός του δολοφόνου και η σύντροφος του Σεφριουί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ, πως πρόκειται να ενταθούν οι «ενέργειες» εναντίον του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, υποσχόμενος όχι πλέον «νέες διακηρύξεις» αλλά «πράξεις».

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται κυρίως η φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση Cheikh Yassine που δημιούργησε ο Αμπντελχακίμ Σεφριουί. Το κλείσιμό της αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία σχέση» με την οργάνωση αυτή και πολύ περισσότερο με τον επικεφαλής της.

Μια πενηνταριά άλλες γαλλικές οργανώσεις που θεωρούνται προσκείμενες στον «ριζοσπαστικό ισλαμισμό» μπορεί να κλείσουν.

Οι γαλλικές αρχές έχουν υποσχεθεί να διεξαγάγουν «έναν πόλεμο κατά των εχθρών της Δημοκρατίας». «Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε αν θα υπάρξει μια επίθεση, αλλά πότε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την «ενίσχυση» της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες «στον τομέα της μάχης κατά της τρομοκρατίας και της παράτυπης μετανάστευσης».

Το τέμενος Παντέν, στο βόρειο Παρίσι, που συγκεντρώνει τουλάχιστον 1.300 πιστούς, θα κλείσει τις πόρτες του απόψε και για έξι μήνες. Οι αξιωματούχοι του κατηγορούνται ότι αναμετέδωσαν στο Facebook το βίντεο του πατέρα της μαθήτριας.

Ένα άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση: η μάχη κατά του μίσους στο διαδίκτυο.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πρότεινε τη θέσπιση ενός νέου αδικήματος «τη διακινδύνευση εξαιτίας της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων» στο Ίντερνετ.

Η υπουργός αρμόδια για την ιθαγένεια Μαρλέν Σιαπά εξέφρασε την ελπίδα για μια πιο ενεργή συνεργασία ανάμεσα στα δίκτυα της αστυνομίας και της χωροφυλακής στη μάχη κατά του «κυβερνοϊσλαμισμού».

Η δολοφονία του καθηγητή εξακολουθεί να προκαλεί έντονη συγκίνηση στο Παρίσι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή για να αποτείνουν φόρο τιμής και τουλάχιστον 6.000 τήρησαν χθες σιγή 10 λεπτών προτού πορευθούν προς το σχολείο όπου δίδασκε ο 47χρονος καθηγητής.

«Βρισκόμαστε εδώ για να προασπίσουμε την ελευθερία της έκφρασης, σε υποστήριξη της εκπαιδευτικής ομάδας, σε διαμαρτυρία εναντίον όλων αυτών των πράξεων βαρβαρότητας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μεχντί, 39 ετών, ένας κάτοικος της περιοχής που πήγε εκεί μαζί με την 11χρονη κόρη του.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Νέες απειλές εναντίον εφημερίδας μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία,gallia