Γαλλία-Βέλγιο ζητούν ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών

Η Γαλλία και το Βέλγιο θέλουν να ενισχύσουν, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της "ομάδας των εννέα", στην οποία μετέχουν εννέα ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο βέλγος ομόλογός του, Σαρλ Μισέλ, είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της έναρξης της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) χθες στο Παρίσι και συμφώνησαν

να "ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία" προς την κατεύθυνση αυτή. Ουσιαστικά πρόκειται για την "επέκταση και τη συμπλήρωση, επισημοποιώντας το περισσότερο, του έργου της πολυμερούς ανταλλαγής πληροφοριών που ξεκίνησε με βάση εννέα χώρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε η πηγή.

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά την "εναρμόνιση" και τη "συστηματοποίηση" των ανταλλαγών "φακέλων S" (των φακέλων των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού για άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα ή ριζοσπαστικοποιημένα) και των αντιστοίχων σε άλλες χώρες μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), πρόσθεσε η γαλλική πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, μια διμερής γαλλο-βελγική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί "εντός των προσεχών εβδομάδων". "Δεν έχει οριστεί ημερομηνία", αναφέρει γαλλική πηγή.

Η ομάδα των εννέα χωρών (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία) είχε συνεδριάσει ήδη, έπειτα από γαλλο-βελγική πρωτοβουλία, τον Ιούνιο του 2014, μετά την επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες.

Η επίθεση αυτή είχε αποκαλύψει ότι η Γερμανία είχε ειδοποιήσει τη Γαλλία για τη επιστροφή από τη Συρία του Μεχντί Νεμούς, του προσώπου που θεωρείται δράστης της επίθεσης αυτής, αλλά όχι το Βέλγιο, εξαιτίας ενός κενού στην πολυμερή συνεργασία.

Στο τέλος της συνάντησης αυτής, λήφθηκε σειρά μέτρων για την παρακολούθηση πολιτών που ταξιδεύουν στη Συρία, την αναφορά και την προειδοποίηση των αρχών για τις κινήσεις τους.

Οι επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πραγματοποιήθηκαν από κυρίως βελγική και γαλλική ομάδα, μεταξύ τους μια ομάδα από το Μόλενμπεκ, προάστιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την έρευνα.

Όπως η επίθεση στις Βρυξέλλες, οι επιθέσεις αυτές που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων, έφερε στο φως τα κενά της ευρωπαϊκής συνεργασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μετά τις επιθέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, ένα είδος FBI στην ΕΕ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, προώθησε μια ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) στην Ευρώπη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα