Γαλλία:Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού προειδοποίησε τους Βάνγκερ

Ένας «αιμοχαρής αντίπαλος» που δεν λογαριάζει τις απώλειές του: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του γαλλικού στρατού προειδοποίησε σήμερα κατά της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που έχει αναπτυχθεί σε πολλές αφρικανικές χώρες και στο μέτωπο της Ουκρανίας.

«Ας δούμε την πολιτοφυλακή Βάγκνερ, την επίδειξη που κάνουν», είπε ο στρατηγός Πιέρ Σιλ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ένωση δημοσιογράφων ειδικών σε θέματα Άμυνας (AJD).

«Μας στέλνει ένα μήνυμα λέγοντάς μας (ότι) όταν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολιτοφυλακές αλλού, αυτές μπορούν να πληρώσουν πολύ βαρύ φόρο

αίματος για να επιτύχουν τους στόχους τους και θα είναι ένας αιμοχαρής αντίπαλος», ανέφερε.

Η Βάγκνερ έχει καθιερωθεί τους τελευταίους μήνες ως ένας σημαντικός βοηθός του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή των μαχών στην Μπαχμούτ (ανατολικά). Χθες Κυριακή, ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση κατέλαβε μια τοποθεσία κοντά σε αυτή τη μεγάλη πόλη στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Βάγκνερ διεθνή εγκληματική οργάνωση, καταγγέλλοντας ιδίως κακοποιήσεις από μέλη της στην Ουκρανία και τη μαζική στρατολόγηση κρατουμένων.

Η Βάγκνερ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να στρατολογεί κρατούμενους, αλλά η ομάδα είναι γνωστή ότι χρησιμοποιεί τους στρατιώτες της ως "πρόβατα επί σφαγή" και ότι μπορεί να υποστεί πολύ βαριές απώλειες. Γεγονότα που επιβεβαιώθηκαν ιδίως από πρώην μέλη της ιδιωτικής πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Σιλ, η Βάγκνερ, όπως και άλλες ιδιωτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, οδηγούνται στην «ανάπτυξη» στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «υβριδικών» συγκρούσεων, όπου η κλασική στρατιωτική αντιπαράθεση συνδυάζεται ιδίως με τον κυβερνοπόλεμο, τον πόλεμο πληροφοριών ή τον ψυχολογικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.

«Είναι όλες οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες ισοδύναμες ή θα είναι; Μάλλον όχι, υπάρχει ένας βαθμός κρατικής υποστήριξης πίσω από αυτό», τόνισε, αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Βάγκνερ, επειδή παλεύει να πάρει τη θέση της στο Κρεμλίνο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πληρώνοντας τεράστιο τίμημα, μας θέτει ερωτήματα και μας λέει ότι είναι ένας αιμοχαρής αντίπαλος», επέμεινε ο Γάλλος στρατηγός.

«Αλλαγή εποχής»

Η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων έχει επίσης εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μαλί, αν και το Μπαμακό το αρνείται, κάθε φορά χάρη στην απόσυρση των γαλλικών δυνάμεων που αναπτύσσονται εκεί, μαρτυρώντας μια μορφή στρατηγικής υποβάθμισης και κατάρρευσης της γαλλικής επιρροής στην Αφρική.

Η ομάδα θεωρείται ύποπτη ότι προσπάθησε επίσης να εγκατασταθεί στη Μπουρκίνα Φάσο, απ΄όπου το Παρίσι αναμένεται να αποσυρθεί τις επόμενες εβδομάδες, κατόπιν αιτήματος της κυβερνώσας χούντας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον στρατηγό Σιλ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει ολοκληρώσει τις γεωστρατηγικές της συνέπειες.

«Είμαστε πιθανόν σε μια αλλαγή εποχής του ίδιου μεγέθους με εκείνη της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου», είπε, αναφερόμενος στις αλλαγές «που χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν».

«Έχουμε δει τη χρήση βίας από ορισμένα κράτη να αυξάνεται», σημείωσε, αναφερόμενος στην Κίνα και το Ιράν. «Υπάρχει αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου όπως έχει αποκρυσταλλωθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένες χώρες μάς λένε: "ο νόμος σας είναι υπό όρους, δυτικός, τον αμφισβητούμε"».

Όσον αφορά τη στρατηγική της Γαλλίας, η οποία συζητά τον επόμενο Νόμο Στρατιωτικού Προγραμματισμού (LPM, 2024-2030), ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε προσαρμογές στις ανάγκες αλλά όχι σε αμφισβήτηση των επιλογών του Στρατού, σύμφωνα με τον στρατηγό.

Είναι θέμα να μην «φτιάξουμε για το 2030 έναν Στρατό απαραίτητο για το 2022», ανέφερε, αλλά χρειάζονται περισσότερα μέσα «διοίκησης, υποστήριξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα