Γαλλικά ΜΜΕ: «Σύγχυση» και «ομίχλη» μετά τις βουλευτικές εκλογές

Για «σύγχυση» και «ομίχλη» κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Το «ξεκαθάρισμα» που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δημιούργησε μία διαιρεμένη σε τρία μπλοκ βουλή, βυθίζοντας την χώρα σε μεγάλη«σύγχυση», γράφει η συντηρητική Le Figaro

Ιδια η διαπίστωση στην Le Parisien-Aujourd'hui en

France: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί ένα ξεκαθάρισμα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή! Η κατάσταση είναι περισσότερο νεφελώδης και περιπεπλεγμένη μετά τις βουλευτικές εκλογές (...) Σε σύγχυση μπροστά στα αποτελέσματα τα οποία όπως αντιλαμβάνονται καθιστούν ακυβέρνητη την Εθνοσυνέλευση, οι Γάλλοι δυσκολεύονται να δουν προς τα πού κατευθυνόμαστε».

«Στις 9 Ιουνίου, η απερισκεψία του προέδρου, που εθίγη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οδηγεί την χώρα σε μία περίοδο αστάθειας. Κανένα κόμμα δεν κυριαρχεί. Κανείς δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ποιος θα κυβερνήσει;», αναρωτιέται η τοπική Sud-est, La Provence.

Περισσότερο από ποτέ, «κυριαρχεί η αοριστία για τις μελλοντικές συμμαχίες και τον μελλοντικό πρωθυπουργό», γράφει η Voix du Nord που έχει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η αριστερά μπροστά: και τώρα;».

Την ώρα που πυκνή ομίχλη πέφτει την επομένη των εκλογών, πολλοί συντάκτες του κύριου άρθρου των γαλλικών εφημερίδων, όπως της Midi Libre, χαιρετίζουν «το χαστούκι στον Εθνικό Συναγερμό που πήρε την τρίτη θέση και δεν θα κυβερνήσει την χώρα».

«Σε ποιον λέμε ευχαριστώ; Ευχαριστώ στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο!», γράφει η Libération.

«Συγκροτήθηκε πολύ γρήγορα από την αριστερά το βράδυ της 30ής Ιουνίου, με τον κύριο όγκο της προεδρικής πλειοψηφίας να συντάσσεται στο πέρασμά του, το ρεπουμπλικανικό μέτωπο, που θεωρήθηκε ετοιμοθάνατο, επέτρεψε το βασικό: να φράξει ο δρόμος στην άκρα δεξιά», γράφει η εφημερίδα.

«Ο Εθνικός Συναγερμός δεν πρέπει να φθάσει στην εξουσία. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε η ισχυρή πλειοψηφία των Γάλλων κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών», γράφει η καθολική La Croix.

«Η ρεπουμπλικανική αφύπνιση μαρτυρά μία ανοιχτόκαρδη Γαλλία, που δεν υποχωρεί στο κάλεσμα του φόβου. Με αυτήν την Γαλλία και από αυτήν την Γαλλία πρέπει να οικοδομηθεί το μέλλον».

«Η ελπίδα ξαναγεννιέται», είναι ο τίτλος της L'Humanité.

«Η ώρα της ανοικοδόμησης σήμανε», γράφει το περιοδικό L'Express. «Είναι επείγον, πριν από τα ραντεβού της προεδρικής εκλογής» το 2027.

«Από το χάος αυτό μπορεί να γεννηθεί ένας νέος τρόπος λειτουργίας της δημοκρατίας», γράφει η La Provence.

Λιγότερες γυναίκες εξελέγησαν στη νέα Εθνοσυνέλευση

Το ποσοστό των γυναικών στη νέα Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μειώθηκε σε 208 εκλεγμένες από 577 ή 36% του Σώματος, μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 και το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του AFP των αποτελεσμάτων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ποσοστό των γυναικών στην Εθνοσυνέλευση σημείωσε ρεκόρ το 2017, φτάνοντας στο 38,8% (224 βουλευτές), πριν μειωθεί το 2022 στο 37,3% (215).

Και φέτος μειώθηκε περαιτέρω.

Η Εθνοσυνέλευση έχει τώρα ελαφρώς μικρότερη γυναικεία παρουσία σε σχέση με τη Γερουσία, την άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου που εκλέγεται με έμμεση ψηφοφορία και η οποία διαθέτει 36,8% γυναίκες (128 από τους 348 γερουσιαστές).

Μεταξύ των μεγάλων μπλοκ της νέας βουλής, η ένωση του αριστερού ή Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) και των σχετικών ομάδων (41,7%, 78 από 187) διαθέτει τις περισσότερες γυναίκες και προηγείται με βραχεία κεφαλή του προεδρικού στρατοπέδου (41, 5%, 66 από 159).

Η ακροδεξιά (Εθνικός Συναγερμός) και οι σύμμαχοί της έχουν ποσοστό εκλεγμένων γυναικών μόλις 32,4% (46 από 142) και η κλασική δεξιά (Οι Ρεπουμπλικανοί) εξέλεξε μόνο το 30,8% γυναίκες.

Το 1958, η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Πέμπτης Δημοκρατίας είχε μόνο οκτώ γυναίκες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ναφισά Σιντ Καρά, γεννημένης στην Αλγερία, πριν από την ανεξαρτησία της και η οποία το 1959 ήταν επίσης η μοναδική γυναίκα στην πρώτη κυβέρνηση της Πέμπτης Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλικά ΜΜΕ, Σύγχυση,gallika mme, sygchysi