Γάλλος Πρέσβης:Αποφασιστική στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό

Τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να βασιστεί στην αποφασιστική στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό έδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος Πρέσβης Jean Luc Florent στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Ανατασιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι όσον αφορά στο Κυπριακό, η Κύπρος βασίζεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου

Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δεξίωσης στη Λευκωσία για την εθνική επέτειο της Γαλλίας, επανέλαβε ταυτόχρονα την προσωπική του, όπως είπε, δέσμευση «για θαρραλέα βήματα και επίδειξη αποφασιστικότητας για επιτυχή κατάληξη για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα είναι «προσωπική χαρά και τιμή να φιλοξενήσω τον Πρόεδρο Ολάντ στο νησί μας στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης η οποία θα αναδείξει τις δυνατότητες της διμερούς μας συνεργασίας και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα».

«Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η αλλαγή και η πρόοδος μπορούν να επέλθουν μόνο μέσω από όραμα και επίδειξη αποφασιστικότητας. Και είναι σε αυτή τη βάση που θέτουμε σήμερα τους στόχους και οικοδομούμε τη στρατηγική μας στα διάφορα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε: Είτε πρόκειται για το Κυπριακό, είτε για την οικονομία, είτε για την ευρωπαϊκή και την εξωτερική μας πολιτική», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «το προνόμιο να έχουμε τη Γαλλία ως ένα σταθερό συμπαραστάτη στις προσπάθειες μας αυτές, μας καθιστά ευγνώμονες».

«Θεωρούμε τη Γαλλία `προνομιακό μας εταίρο` και μία χώρα με την οποία μας συνδέουν στενοί δεσμοί αλλά και κοινά συμφέροντα», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «ειδικότερα όσον αφορά στο Κυπριακό, βασιζόμαστε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επανέλαβε ταυτόχρονα την προσωπική του, όπως είπε, δέσμευση «για θαρραλέα βήματα και επίδειξη αποφασιστικότητας για επιτυχή κατάληξη για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Αναφερόμενος στην οικονομία, διαβεβαίωσε ότι «την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη επιδείξαμε και θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται για επιπλέον ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Εξέφρασε παράλληλα ιδιαίτερη ικανοποίηση «για τη δραστηριοποίηση γαλλικών επιχειρήσεων στο νησί μας, η οποία θα συνεχίσει να έχει την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «η επιτυχημένη πορεία του Κυπρο-γαλλικού Σχολείου αποτελεί επίσης ένα κοινό, σημαντικό μας επίτευγμα καθότι συμβάλει, σαν κίνητρο, στην αναβάθμιση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου, με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης».

«Θεωρούμε αυτές τις εξελίξεις ως απτά παραδείγματα μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», σημείωσε. Μιας συνεργασίας, πρόσθεσε, «η οποία συνδράμει στην αναβάθμιση των πολιτικών, των οικονομικών και πολιτιστικών μας σχέσεων».

«Ως εταίροι εντός της ΕΕ, αλλά και στο περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ο συντονισμός και η ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι υποδειγματικά», σημείωσε.

Σε όλα τα επίπεδα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η συνεργασία είναι αγαστή, εφόσον δεν διατηρούμε μόνο τις ίδιες ανησυχίες για τις ασύμμετρες απειλές και τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα για ανάπτυξη και ειρήνη στην κοινή μας γειτονιά».

Από την πλευρά του ο Πρέσβης στο χαιρετισμό του μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού αρμόδιου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ στην Κύπρο, λέγοντας ότι «επέτρεψε για άλλη μια φορά την επιβεβαίωση των σχέσεων αυτών και την προοπτική εμβάθυνσής τους, κυρίως στους στρατηγικούς τομείς της ασφάλειας».

«Το 2015 είναι μια χρονιά που θα σηματοδοτήσει χωρίς αμφιβολία σημαντικά βήματα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Γάλλος Πρέσβης. Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε τη θέση ότι «μαρτυρούν την πραγματική βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν προς τη λύση που θα επανενώσει το νησί προς το συμφέρον του συνόλου των πολιτών της».

«Η αποφασιστικότητά σας αλλά και η αποφασιστικότητα του ηγέτη της Τ/κ κοινότητας του κ. Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς φυσικά να ξεχνούμε το βασικό ρόλο των δύο διαπραγματευτών, είναι απαραίτητα στοιχεία για την κατάληξη σε μια διαρκή λύση, η οποία θα τερματίσει τη διαίρεση της Κύπρου, η οποία γίνεται ολοένα και πιο αναχρονιστική».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η δυνατή ελπίδα που έχει γεννηθεί δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση», διαβεβαιώνοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «μπορείτε να βασιστείτε στην αποφασιστική στήριξη της Γαλλίας».

Ευχήθηκε παράλληλα η οικονομική ανάκαμψη που επιτελείται στην Κύπρο «να προσελκύσει ακόμη περισσότερες γαλλικές εταιρείες ούτως ώστε να επενδύσουν στην Κύπρο».

«Η ελπίδα μιας λύσης του Κυπριακού, η οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη που επιτελείται εδώ και δύο χρόνια συνιστούν χωρίς αμφιβολία θετικές ενδείξεις που θα επιτρέψουν στην Κύπρο ως πλήρες μέλος της ΕΕ να διαδραματίσει πλήρως το δικό της ρόλο, ως σταθεροποιητικός παράγοντας της ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής που είναι ιδιαίτερα ασταθής», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα