Γαβριήλ: Εφαρμόζεται κατά το δοκούν η συμφωνία για το χαλλούμι

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας «επιβεβαιώθηκε ότι δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται κατά το δοκούν από συγκεκριμένα μέρη που την υπέγραψαν», η συμφωνία για πλήρη εφαρμογή τον Ιούλιο του 2024 της κατοχύρωσης του χαλλουμιού με την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 51%, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν πενιχροί» οι έλεγχοι

κατά πόσο τα προϊόντα τηρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ και των υπουργικών διαταγμάτων για τις ποσοστώσεις.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέτασε και ανασκόπησε την πορεία εφαρμογής της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «η παρούσα Κυβέρνηση βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης καλύπτοντας και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία ποτέ δεν επιθυμούσαν την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ».

«Η Κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει να κρύβεται και επί της ουσίας να καλύπτει όσους την παραβιάζουν, επικαλούμενη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αποτελεί μέρος της συμφωνίας, την οποία υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τη συνδρομή του Υπουργείου Γεωργίας, με ορίζοντα τον Ιούλιο του 2024 και την πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπει η κατοχύρωση του χαλλουμιού, «και είναι η ίδια που εφαρμόζει πρόνοιες της συμφωνίας, όπως είναι η ποσόστωση του γάλακτος μέσω των υπουργικών διαταγμάτων».

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι βασική παράμετρος της συμφωνίας ήταν η απόσυρση των νομικών αγωγών που καταχωρήθηκαν κατά καιρούς εναντίον του ΠΟΠ.

«Σήμερα ενημερωθήκαμε εκ νέου ότι όχι μόνο δεν αποσύρθηκαν αλλά για μια εξ’ αυτών έχει γίνει ήδη ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τεράστιους κινδύνους να εξακολουθούν να υφίστανται για το χαλλούμι», πρόσθεσε.

Βρισκόμαστε συνεπώς ενώπιον του φαινόμενου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, «ενώ κάποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία για την εφαρμογή του ΠΟΠ, παράλληλα διατηρούν νομικές αγωγές για την ακύρωση του. Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση παραμένει απαθής».

«Για τη συμφωνία εκείνη το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και προβληματισμούς, καθώς περιείχε πολλές ασάφειες και γκρίζα σημεία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η δεκαετής μεταβατική περίοδος από την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου στην ΕΕ εκπνέει τον Ιούλιο του 2024, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η κατοχύρωση του προϊόντος με την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 51%.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ακόμη ότι «οι έλεγχοι κατά πόσο τα προϊόντα τηρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ και των υπουργικών διαταγμάτων για τις ποσοστώσεις, επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν πενιχροί» και πρόσθεσε ότι «από την σημερινή ενημέρωση διενεργήθηκαν κατά το 2023 μόλις 24 έλεγχοι από τους οποίους στους 7 τα προϊόντα δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, χωρίς να επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή για τους παραβάτες».

Ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν ακόμα καταβληθεί από την κυβέρνηση προς τους αιγοπροβατοτρόφους τα 10 σεντ/λίτρο όπως προβλέπει η συμφωνία.

Περαιτέρω, συνέχισε, η συμφωνία προέβλεπε ότι η τιμή παραλαβής του αιγοπρόβειου γάλακτος μέσω συγκεκριμένης φόρμουλας θα κάλυπτε το κόστος παραγωγής συν ένα λογικό κέρδος για τους παραγωγούς.

«Σήμερα τα εμπλεκόμενα μέρη διαφωνούν με τη φόρμουλα, με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται ότι οι τιμές δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας είπε ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από την πιστή εφαρμογή του ΠΟΠ όπως αυτό έχει εγκριθεί από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι "οφείλει η Κυβέρνηση να το αντιληφθεί πριν είναι πολύ αργά και για το χαλούμι, αλλά και την κτηνοτροφία του τόπου στο σύνολο της".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα