ΓΕ: Ευνοήθηκε ένας επιχειρηματίας από πολεοδομικές αλλαγές στα Κούκλια

Στις 17 Ιανουαρίου του 2020 αναμένεται η διοικητική έρευνα που διεξάγουν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου, σε σχέση με τις αναφορές της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την αλλαγή πολεοδομικού καθεστώτος που διέπει την περιοχή γύρω από ιδιωτικά τεμάχια γης στα Κούκλια. Ευνοημένος είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος βρέθηκε εν μία νυκτί με γη αξίας εκατομμυρίων, λόγω μιας απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε την Πέμπτη ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.



Το Υπουργείο

Εσωτερικών, που έχει ήδη ζητήσει καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με τον νομικό χειρισμό του θέματος, διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα της υπόθεσης.

Πρόκειται για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007 για ανταλλαγή ιδιωτικών ιδιοκτησιών στην περιοχή του Ακάμα, με περιοχές κρατικής και δασικής γης, στο πλαίσιο της προώθησης του διαχειριστικού σχεδίου του Ακάμα. Ακολούθως, σημαντική έκταση δασικής γης στην περιοχή «Ορείτες» στα Κούκλια εντάχθηκε σε παραθεριστική ζώνη, ενώ το ίδιο έγινε και για συνορεύουσες εκτάσεις ιδιωτικής γης «προς διασφάλιση της λειτουργικότητας και προσπελασιμότητας της δασικής γης». Αν και το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε το 2018 σε ανάκληση της απόφασης του 2007, ωστόσο δεν έγινε ανάκληση και των πολεοδομικών ζωνών.

Όπως αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής, αλλά και σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι δύο εκτάσεις ιδιωτικής γης ανήκουν σε γνωστό επιχειρηματία από την Πάφο, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Κτηματολογίου του 2018, το μικρότερο από τα δύο τεμάχια έχει έκταση 1.708 σκάλες και αποτιμάται σε 31 εκ. ενώ το μεγαλύτερο έχει έκταση 2.315 σκάλες, με την αξία του να αποτιμάται σε 83 εκ. Το δεύτερο τεμάχιο, του οποίου η αξία γενικής εκτίμησης το 1980 ήταν 4 εκ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση αναδιαρθρωμένου δανείου της εταιρείας προς την Τράπεζα Κύπρου, ύψους 90 εκ.

Επίσης, για το μικρότερο τεμάχιο έχει υποβληθεί αίτηση για Πολεοδομική Άδεια για διαχωρισμό 339 οικοπέδων και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η γνωμάτευση επί της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης της υπηρεσίας του, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι με τις αποφάσεις για την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών επιτρέψαμε σε έναν επιχειρηματία όχι μόνο να πλουτίσει, αλλά με την μετέπειτα ανοχή που επιδείχθηκε, του δώσαμε την ευκαιρία να μεταβιβάσει μέρος στην τράπεζα και να απαλλαγεί από χρέος ύψους 90 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε και στην αίτηση για διαχωρισμό οικοπέδων και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκκρεμεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα επιτραπεί η επιδιωκόμενη ανάπτυξη της γης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ έχει αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ έχει διορίσει υψηλόβαθμα στελέχη από το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας, με όρους εντολής να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, καθώς πρόκειται για υπόθεση 12 και πλέον ετών ενώ οι πρωταγωνιστές δεν βρίσκονται πλέον στην υπηρεσία. «Η προσπάθεια είναι να εντοπίσουμε ό,τι μπορεί να εντοπιστεί» είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος ανέφερε από την πλευρά του ότι προς υποβοήθηση της διοικητικής έρευνας ετοιμάζονται και εξειδικευμένοι χάρτες. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα γίνει με σωστό τρόπο η έρευνα» είπε.

Και ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέας Σωκράτους διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του υποβοηθά με στοιχεία την έρευνα, ενώ για τις πτυχές του θέματος τοποθετήθηκαν τόσο ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, όσο και ο Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι «άλλαξαν ζώνες και εν μια νυκτί κάποιοι βρέθηκαν πολυεκατομμυριούχοι». Παρουσίασε εξάλλου χάρτη που παρέλαβε από τον Γενικό Ελεγκτή, όπου καταδεικνύονται τα όρια των ιδιωτικών τεμαχίων και του κρατικού δάσους και οι αλλαγές στις πολεοδομικές ζώνες.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι με την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών εκτοξεύτηκαν οι τιμές των τεμαχίων γης που άνηκαν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Μια περιοχή περιήλθε στην κατοχή της τράπεζας έναντι διευθέτησης χρεών του επιχειρηματία για 90 εκ. ευρώ, είπε, προσθέτοντας ότι «από μόνο του το γεγονός καταδεικνύει το μέγεθος της κομπίνας».

Διερωτήθηκε εξάλλου γιατί άλλαξε η πολεοδομική ζώνη σε παραθεριστική, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση, αντί να απαλλοτριωθεί δρόμος. «Θα επανέρθουμε μετά τις 17 του Γενάρη του 2020 που θα είναι έτοιμη η διοικητική έρευνα» του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τυχόν ευθύνες, ο κ. Κουλίας είπε ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο της διοικητικής έρευνας. Ανέφερε πάντως ότι οι λειτουργοί που χειρίστηκαν το θέμα έχουν τεράστιες ευθύνες, ενώ είπε ότι «υπάρχει ο σωστός τρόπος να μπουν τα πράγματα σε τάξη».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα», ενώ η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007 εγείρει συγκεκριμένα ερωτήματα ως προς τον τρόπο που έγινε η ανταλλαγή.

Δεν υπάρχει τεκμηρίωση για το πώς επελέγησαν τα δύο κομμάτια της κρατικής γης για την ανταλλαγή, δεν έγινε περιβαλλοντική μελέτη και δεν αξιοποιήθηκαν περιβαλλοντικά κριτήρια, είπε.

Η κ. Δημητρίου μίλησε και για παραδοξότητα, λέγοντας ότι από τη μια θέλαμε να προστατεύσουμε την περιοχή του Ακάμα και από την άλλη δόθηκε γη Natura. Είπε τέλος ότι υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, από τη στιγμή που έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα.

Θα αποφανθεί ο Γενικός Εισαγγελέας κατά πόσο θα τεθεί θέμα ανάκληση της απόφασης ή άλλων ευθυνών από τη στιγμή που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η απόφαση του 2007, κατέληξε.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι «τρεις διαφορετικές Κυβερνήσεις ουσιαστικά ανέχθηκαν, για μην πω ότι υποβοήθησαν το στήσιμο μιας μεγάλης κομπίνας».

Είπε ακόμη ότι αν και ακυρώθηκαν οι παραθεριστικές ζώνες μέσα στο κρατικό δάσος, μετά από συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα, δεν ακυρώθηκε η παραθεριστική ζώνη που αφορούσε τον ιδιώτη. Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία της επαρχίας Πάφου, που διετέλεσε και Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Λόγω του ότι η Κυβέρνηση είχε κηρύξει το τεμάχιο παραθεριστική ζώνη, η αξία του τεμαχίου πήγε στα 90 εκ. με τον επιχειρηματία να αποκομίζει ένα κέρδος, υπό τη μορφή της αποπληρωμής χρέους, της τάξης των 87 εκ. συμπλήρωσε ο κ. Περδίκης.

Αναφερόμενος στο αίτημα για διαχωρισμό οικοπέδων για κατασκευή παραθεριστικών επαύλεων, είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι πρέπει να απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα