ΓΕ:Ληγμένα φάρμακα χιλιάδων-Τρύπες σε Φαρμακευτικές Υπ/σίες

Ληγμένα φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ υπάρχουν στις κρατικές αποθήκες, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Σ’ έλεγχο στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εντοπίζει προβλήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, δαπάνες αγοράς φαρμάκων, στην τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων που κυκλοφορούν στον ιδιωτικό τομέα, στα ενοίκια, καθώς επίσης και καθυστέρηση στην έκδοση αδειών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Γ.Ε., οι δαπάνες για την αγορά φαρμάκων το 2016 ανήλθαν σε €96,5εκ., σε σύγκριση με €92,4 εκ. το 2015. Σημειώνεται ότι από την 1.1.2017, οι πιστώσεις μεταφέρθηκαν κάτω

από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας-Διοίκηση. Επίσης, η τιμολογιακή πολιτική που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2015 προνοούσε, μεταξύ άλλων, όπως για τον τελικό καθορισμό της ανώτατης χονδρικής τιμής, αφαιρείται από τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η ανώτατη χονδρική τιμή καθορίζεται ως μεγαλύτερη των €10, ποσοστό 8,5% από την καθοριζόμενη σύμφωνα με τις διατάξεις της γνωστοποίησης, ανώτατη χονδρική τιμή.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι κι αυτό του χώρου στον οποίο στεγάζονται οι Φαρμακευτικές Αποθήκες, για τον οποίο καταβάλλεται ετήσιο ενοίκιο ύψους €135.000, βρίσκεται σε βιομηχανικό τεμάχιο, το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού το 1979, με μίσθωση, σε συγκεκριμένη εταιρεία για 33 χρόνια και ανανεώθηκε για άλλα 33 χρόνια (μέχρι 30.4.2045) με ετήσιο ενοίκιο ύψους €6.660.

Για τον όλο χειρισμό του θέματος από πλευράς του κράτους, την υπενοικίαση δηλαδή βιομηχανικού τεμαχίου για στέγαση κρατικών υπηρεσιών με πολλαπλάσιο ενοίκιο (€135.000 το χρόνο), στάλθηκε από την Υπηρεσία μας επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 29.9.2016. Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δεν έχει ληφθεί ακόμα απάντηση στη γνωμάτευση που ζήτησε το Υπουργείο από τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσο υπάρχει νόμιμος τρόπος ανάκτησης του τεμαχίου από το Κράτος ή σε περίπτωση που δεν είναι κατορθωτό, αναπροσαρμογή του ενοικίου που καταβάλλει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι το συμβόλαιο ενοικίασης των αποθηκών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έληξε στις 31.12.2012, χωρίς ωστόσο την υπογραφή νέου συμβολαίου. Ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών (ΚΦΣΚΥ), στον οποίο το Τμήμα αποτάθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, παραχώρησε αρχικά έγκριση για ανανέωση του ενοικιαστηρίου συμβολαίου για περίοδο πέντε ετών, δηλαδή μέχρι τις 30.6.2020, με δυνατότητα παράτασης για άλλες δύο περιόδους των δύο ετών, με δεδομένο ότι ο αποθηκευτικός χώρος διαθέτει όλες τις κατά νόμο απαιτούμενες άδειες.

Αναφορικά με τα ληγμένα φάρμακα, παρατηρήθηκε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα των κεντρικών αποθηκών (SAP), φάρμακα των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, παραμένουν στην αποθήκη. Το κόστος των εν λόγω φαρμάκων ανέρχεται σε €377.000 περίπου. Όπως διαπιστώθηκε, για κάποια από αυτά έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι σχετικές εγκρίσεις καταστροφής τους, ενώ για άλλα δεν έχουν ακόμα προωθηθεί οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Σημαντικό, επίσης, στοιχείο είναι και η Μεταστέγαση των Κεντρικών Γραφείων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στην Πολυκατοικία «Δορυφόρος» στη Λεωφόρο Λάρνακας στην Αγλαντζιά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών που έγινε στις 2.11.2017, τέθηκε από τον Πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Βουλευτή κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, το θέμα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για μεταστέγαση των Κεντρικών Γραφείων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (ΦΥ) στην πολυκατοικία «Δορυφόρος», η οποία βρίσκεται στη Λεωφόρο Λάρνακας Αρ. 7-9 στην Αγλαντζιά, καθώς και πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων του Διευθυντή ΦΥ, λόγω αγοράς από τον ίδιο, καταστήματος στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, από την εταιρεία από την οποία είχαν ενοικιαστεί τα γραφεία των ΦΥ και ζητήθηκε από την Υπηρεσίας μας να ερευνήσει το θέμα και να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα