Γενικός Ελεγκτής: Ο ΕLA, η Λαϊκή και τα ελλιπή στοιχεία

Σημαντικά ερωτήματα για την πορεία του ELA της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος έφτασε τελικά τον Ιούλιο του 2012 τα 9,8 δις ευρώ προκύπτουν στο παράρτημα της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για την Κεντρική Τράπεζα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, θέτει μεταξύ άλλων ζήτημα ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και αρχεία της ΚΤ, ούτως ώστε ο

Γενικός Ελεγκτής να μπορεί να ελέγξει όλες τις δραστηριότητες της Εθνικής ΚΤ.

Ο Γενικός Ελεγκτής ασχολείται με το θέμα του ELA έχοντας ως βάση το «περιβόητο» δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, στις 17.10.2014, σύμφωνα με το οποίο στη βάση των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και άλλων χωρών για την παραχώρηση ELA στην Λαϊκή Τράπεζα και πως θέση του τότε Διοικητή Πανίκου Δημητριάδη, ήταν ότι αν κατέρρεε η Λαϊκή θα δημιουργούσε πανικό στην αγορά. Όπως ήταν γνωστό, ο επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας, ήταν ανένδοτος στην παραχώρηση ρευστότητας στη Λαϊκή, καθώς πίστευε ότι παραβιαζόταν το δόγμα για μη υποστήριξη σε προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.

O Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσο η προσέγγιση που ακολουθήθηκε τότε, ότι δηλαδή η τράπεζα παρέμενε φερέγγυα επειδή υπήρχε προοπτική ότι θα συναφθεί πρόγραμμα στήριξης, αποδείχθηκε στην πράξη εσφαλμένη αφού, ενώ τελικά το πρόγραμμα στήριξης συνήφθη, η τρράπεζα κρίθηκε ως αφερέγγυα και τελικά έκλεισε.

Εύλογο είναι επίσης το ερώτημα, πώς η Κεντρική Τράπεζα έκρινε πως μια τράπεζα που παραβίαζε για μήνες το όριο κεφαλαιακής επάρκειας του 8%, συνέχισε να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα με μόνη στήριξη την προοπτική ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας και αποκατάστασης του δείκτη αυτού. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

«Η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι ο παραλληλισμός που γίνεται μεταξύ της πολιτικής παραχώρησης ELA (για το οποίο ευθύνη έχει η ΕθνΚΤ) και της πολιτικής για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος (για τις οποίες το Ευρωσύστημα είναι συλλογικά υπεύθυνο) είναι ανακριβής για την περίπτωση της Λαϊκής, καθώς η ισχύουσα τότε πολιτική της ΕΚΤ για την άσκηση διακριτικής ευχέρειας για τον μη αποκλεισμό ενός μη «οικονομικά εύρωστου» πιστωτικού ιδρύματος από πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, αφορούσε, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ 15.5.2012, μόνο στην περίπτωση που η κεφαλαιακή επάρκεια του πιστωτικού ιδρύματος αναμενόταν να αποκατασταθεί εντός μιας πολύ μικρής χρονικής περιόδου και συγκεκριμένα εντός 2 μηνών, ενώ για τυχόν μεγαλύτερη περίοδο χρειαζόταν σχετική έγκριση του ΔΣ της ΕΚΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Παράλληλα η Υπηρεσία θα αξιολογήσει κατά πόσο η απουσία ενός εφικτού σχεδίου εξόδου της τράπεζας από το ELA, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη μη λήψη δραστικών μέτρων, συνέτεινε στην αύξηση του ΕLA σε μη επιτρεπτά επίπεδα.

Διαφωνία για το θέμα ελέγχου της ΚΤ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελικά στάδια του ελέγχου, και κατόπιν κοινοποίησης στην ΚΤ της έκθεσης, σε απαντητική επιστολή της εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του σχετικού άρθρου. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με την Υπηρεσία, έγινε χωρίς τεκμηρίωση.

Σημειώνεται ότι η σχετική Έκθεση θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για δική του χρήση.

Keywords
Τυχαία Θέματα