Γεωργιάδης:Η Ελλάδα έχει αστείρευτες παραγωγικές δυνατότητες

Την συγκρατημένη αισιοδοξία του, ότι η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάκαμψης και υπέρβασης των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, σε συζήτησή του με Έλληνες δημοσιογράφους στη Λευκωσία, στο πλαίσιο επίσκεψής τους, για την παρουσίαση των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις υπόλοιπες, εκτός Ελλάδας χώρες, που δραστηριοποιείται.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης θεώρησε αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τον φυσικό της πλούτο.

Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το τεράστιο αναπτυξιακό άλμα, μια προοπτική που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Γενικότερα, ο δρόμος προς την ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας, δεν μπορεί να γίνει χωρίς συστηματική προσπάθεια, ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ούτε γίνεται αυτόματα, είπε ο υπουργός.

Μιλώντας, κυρίως, για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ότι στην Κύπρο η οικονομία είναι πλέον σε υψηλή ανάπτυξη και ο δείκτης εμπιστοσύνης σημαντικά ενισχυμένος.

Η χώρα παρουσιάζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης, με ρυθμό 3-4%, με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον παρελθόν, ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την οικονομία να λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και χωρίς αλόγιστη πιστωτική επέκταση. Χωρίς, δηλαδή, τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε έμφαση στο γεγονός, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Κύπρο (με δική της απόφαση) έγινε μέσα σε ένα έτος, αντί τριών ετών που προέβλεπε το τότε πρόγραμμα προσαρμογής, με περικοπή δημοσίων δαπανών και όχι με την επιβολή φόρων.

Η απόφαση αυτή, της ταχύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής, είχε ευεργετικές συνέπειες στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Κύπρου, είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας, ότι από τότε που έγινε η δημοσιονομική προσαρμογή, δεν επανήλθαμε ποτέ σε νέα δημοσιονομικά και φορολογικά κίνητρα.

Αντίθετα, υπήρξαν μειώσεις φόρων και φορολογικά κίνητρα.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, είπε ότι σε όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και όταν είχε κλονισθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, ακόμα και όταν η ίδια η κοινωνία είχε καταρρεύσει, με αβέβαιο μέλλον, υπήρξαν τράπεζες, όπως η Eurobank που δεν έδειξε καθόλου να κλονίζεται και παρέμεινε σταθερή, στηρίζοντας μέσω της παρουσίας της, την χώρα.

Στόχος της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ο υπουργός, είναι να παραμείνει ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα σταθερό, ευνοϊκό και προβλέψιμο περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα