Γερμανία: Αυστηροποιεί πολιτικές ασύλου μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε φεστιβάλ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας συμφώνησε την Πέμπτη να αυστηροποιήσει τις πολιτικές ασφάλειας και ασύλου μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία τροφοδότησε την ακροδεξιά αντιπολίτευση και την κριτική στην προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής του Βερολίνου.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ για τα 650 χρόνια του Ζόλινγκεν. Το περιστατικό ενέτεινε την πολιτική διαμάχη σχετικά με τους κανόνες ασύλου και απέλασης ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο τον

επόμενο μήνα, καθώς ο ύποπτος ήταν ένας απορριφθείς αιτητής ασύλου από τη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό μετά την επίθεση στο Ζόλιγκεν

Η δέσμη μέτρων εισάγει αυστηρότερους κανονισμούς για τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων ιδιοκτησίας, γενικής απαγόρευσης των σουγιάδων και απόλυτης απαγόρευσης των μαχαιριών σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις και εμπορικές εκθέσεις.

Οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί θα εξουσιοδοτηθούν να χρησιμοποιούν Taser και οι έλεγχοι ιστορικού για τις άδειες οπλοφορίας θα περιλαμβάνουν νέες ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να αποτρέψουν την απόκτηση όπλων από εξτρεμιστές.

Το Βερολίνο θα αυστηροποιήσει επίσης τους νόμους και τις διαδικασίες για το άσυλο και την παραμονή, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ορίου για «σοβαρή απέλαση», όταν ο απελαθείς έχει διαπράξει έγκλημα που περιλαμβάνει όπλο ή επικίνδυνο εργαλείο.

Τα κριτήρια για τον αποκλεισμό ατόμων από το καθεστώς ασύλου ή πρόσφυγα θα αυστηροποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων ποινών για σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ άλλων και για νεαρούς παραβάτες.

Οι αιτούντες άσυλο θα αποκλείονται από τη λήψη επιδομάτων στη Γερμανία εάν έχουν αιτήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι πρόσφυγες που ταξιδεύουν στις χώρες καταγωγής τους χωρίς επιτακτικούς λόγους κινδυνεύουν να χάσουν το καθεστώς προστασίας τους, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο κανόνας αυτός δεν θα ισχύει για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αναφέρεται.

Η κυβέρνηση θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, απλοποιώντας τις μεταφορές και τις απελάσεις, και θα επιδιώξει επίσης να καταστεί δυνατή η απέλαση ατόμων που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα ή θεωρούνται τρομοκρατικές απειλές προς το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Η δέσμη μέτρων περιγράφει επίσης μέτρα για την καταπολέμηση του «βίαιου ισλαμισμού», συμπεριλαμβανομένης της παροχής άδειας στις αρχές επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα από δημόσια προσβάσιμες διαδικτυακές πηγές για την αναγνώριση προσώπου για την ταυτοποίηση υπόπτων.

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις εξουσίες της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών όταν πρόκειται για οικονομικές έρευνες και θα συνεχίσει να απαγορεύει ισλαμιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που περιγράφει τα μέτρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα