Γερμανία: Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό μετά την επίθεση στο Ζόλιγκεν

O Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στον απόηχο της επίθεσης στο Ζόλιγκεν, ανακοίνωσε συζητήσεις με τα ομόσπονδα κρατίδια και την Ένωση για τις πιθανές επιπτώσεις του περιστατικού.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φέζερ «πρόκειται να καλέσει άμεσα σε εμπιστευτικές συζητήσεις εκπροσώπους του Προέδρου και του Συμπροέδρου της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών, εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εμπλεκομένων Υπουργείων», ανέφερε ο Καγκελάριος.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται οι απελάσεις προς τις χώρες προέλευσής τους όσων οι αιτήσεις ασύλου

απορρίπτονται, η καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και το δικαίωμα της οπλοκατοχής. Επ’ αυτών των θεμάτων θα ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των κρατιδίων και της Ένωσης.

Η σύσταση αυτής της ομάδας αποτελεί την αντίδραση του Σολτς σε πρόταση του επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς σχετικά με τη διαχείριση των συνεπειών της επίθεσης στο Ζόλιγκεν.

Ο Σολτς τάχθηκε εναντίον της πρότασης Μερτς για παύση υποδοχής νέων προσφύγων στη Γερμανία. «Το ατομικό δικαίωμα στο άσυλο θα παραμείνει ως έχει. Αυτό δεν πρόκειται να το αμφισβητήσει κανείς με δική μου υποστήριξη», δήλωσε.

Ο Καγκελάριος  σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα καθολικής άρνησης υποδοχής προσφύγων στα γερμανικά σύνορα. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση, ενώ οι σταθεροί συνοριακοί έλεγχοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ τάχθηκε υπέρ της επιβολής περικοπών στις κοινωνικές παροχές προς τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες που ταξιδεύουν εκτός Γερμανίας δεν πρέπει πλέον να λαμβάνουν καμία κοινωνική παροχή, εκτός από την κάλυψη του κόστους του ταξιδιού τους.

«Όσοι υποβάλλουν αίτημα ασύλου σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο διαμονής τους στην Ευρώπη. Άνθρωποι, που η πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ είναι, για παράδειγμα, η Βουλγαρία, δεν θα πρέπει να έχουν κανένα κίνητρο, ώστε να θέλουν να έρθουν στη Γερμανία», ανέφερε.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση συζητά εκτός από τις περικοπές των κοινωνικών παροχών και ζήτημα διευκολύνσεων στις απελάσεις προσφύγων που έχουν κάνει χρήση όπλων. Αντικείμενο συζήτησης είναι, επίσης, οι νέες αρμοδιότητες της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα το ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να επιτρέψει στις αρχές ασφαλείας των σιδηροδρόμων να διενεργούν ατομικούς ελέγχους ακόμη και αν δεν συντρέχουν υποψίες, ώστε να διευκολύνονται οι έρευνες για όπλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα