Γεροσκήπου -Ρούχινες τσάντες σε αντικατάσταση πλαστικών

Σε μια πρωτοποριακή ενέργεια προβαίνει ο Δήμος Γεροσκήπου προκειμένου να μειώσει τη χρήση πλαστικών σακούλων από τους δημότες του, οι οποίες είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον, καθώς η αποσύνθεση των πλαστικών σακούλων μπορεί να πάρει εκατοντάδες χρόνια, γι` αυτό και η συγκέντρωση μεγάλων όγκων τους στα απόβλητα αποτελεί πρόβλημα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ο Δήμος έχει προβεί σε παραγγελία 3.500 χιλιάδων ρούχινων τσαντών. Τις τσάντες αυτές θα τις διαθέσει στα νοικοκυριά, “βοηθώντας στην

αποφυγή χρήσης πλαστικών τσαντών, οι οποίες είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον”.

Κατά αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, θα μειωθούν οι πλαστικές σακούλες στην Κύπρο, όπου χρησιμοποιούνται περίπου 750 χιλιάδες. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περίπου 100 δισ. πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, ενώ το 2010 εκτιμάται ότι 99 δισ. πλαστικές σακούλες χρησιμοποιήθηκαν στην αγορά της ΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί σε σχεδόν 200 σακούλες ανά πολίτη.

"Το 10% αυτών των πλαστικών σακούλων (που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι) καταλήγουν στις θάλασσες, με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και για το περιβάλλον γενικότερα", σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της Κομισιόν του 2013, τουλάχιστον 267 διαφορετικά θαλάσσια είδη έχουν μπερδευτεί ή καταπιεί θαλάσσια απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων 86% όλων των ειδών θαλάσσιων χελωνών, 44% όλων των ειδών των θαλασσοπουλιών και 43% όλων των θηλαστικών της θάλασσας.

Τα πλαστικά είδη, οι σακούλες και τα μπουκάλια, αποτελούν το 70% των θαλάσσιων απορριμάτων στη Βαλτική, τη Βόρεια Θάλασσα, την Κελτική Θάλασσα, τον Κόλπο του Μπίσκεϊ και διάφορες περιοχές της βορειοδυτικής λεκάνης της Μεσογείου και της Αδριατικής.

“Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σε μια τοπική αρχή είναι πολύ σημαντική”, δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει είτε να επιβάλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες ως το τέλος του 2018 είτε να περιορίσουν την ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακούλων σε 90 σακούλες ανά άτομο ως το τέλος του 2019 και σε 40 σακούλες ανά άτομο ως το τέλος του 2025.

Η απόφαση του Δήμου Γεροσκήπου να προχωρήσει στην παραγγελία και διάθεση ρούχινων σακούλων στους δημότες του με στόχο να μειώσει τη χρήση πλαστικών θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης πλαστικών σακούλων σε παγκύπριο επίπεδο.

Στο μεταξύ, εντός του 2015 σχεδιάζει να ετοιμάσει νομοσχέδιο η Κυβέρνηση, που θα ενσωματώνει νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις πλαστικές και άλλες σακούλες, ενώ παράλληλος στόχος είναι η προώθηση της επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, ο Δήμος Γεροσκήπου έχει υποβάλει ήδη πρόταση προς το Τμήμα Περιβάλλοντος, σχετικά με τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, που αφορά τη μείωση αποβλήτων από ξενοδοχειακές μονάδες και από υποστατικά μαζικής παραγωγής αποβλήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα