Γ.Γ. ΣτΕ: Προκαλεί ανησυχία το δημοψήφισμα στην Τουρκία

«Προκαλεί ανησυχία η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία σε περίοδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γενικός γραμματέας Θόρμπγιον Γιάγκλαντ.

«Την περασμένη Παρασκευή, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας συμφώνησε σε ένα πακέτο συνταγματικών αλλαγών και τροπολογιών που απαιτούν ψηφοφορία», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Το κατά

πόσο η χώρα θα μετακινηθεί σε ένα περισσότερο προεδρικό σύστημα, είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ίδια η Τουρκία. Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μείγμα συστημάτων. Όμως το να ζητάει κανείς από τους πολίτες να δεχθούν τόσο σημαντικές αλλαγές στη δομή του κράτους, σε περίοδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αυτό είναι κάτι που πραγματικά μας ανησυχεί. Διότι, όταν επικρατεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξ ορισμού περιορίζονται τα αστικά δικαιώματα και ελπίζω αυτή να αρθεί πριν οργανωθεί το δημοψήφισμα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Σύνταγμα, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι εάν θα είναι προεδρικό ή όχι, αλλά εάν θα υπάρχουν έλεγχοι και ισορροπίες. Εάν θα υπάρχει κατανομή της εξουσίας».

Διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο και να δει κατά πόσο μέσα στο σύστημα είναι ενσωματωμένοι έλεγχοι και ισορροπίες. Το θέμα θα εξετασθεί από την Επιτροπή της Βενετίας (νομικοί εμπειρογνώμονες) και θα τοποθετηθεί πριν τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

Σχετικά με τα μέτρα που πήρε ο Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο κ. Γιάγκλαντ δήλωσε: «πάρα πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία είναι έγκλειστοι στις φυλακές ή αγνοούμενοι και πολλοί εξ αυτών δεν γνωρίζουν το γιατί. Δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, δικαστές, βουλευτές, δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί, δημόσιοι υπάλληλοι», είπε και τόνισε: «εγώ δεν είμαι δικαστής και δεν μπορώ να πω ποιος φταίει ή δεν φταίει για το αποτυχημένο πραξικόπημα, ή ποιος είναι ή δεν είναι απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα διαφυλάσσονται τα δικαιώματα όσων κατηγορούνται ή αγνοούνται. Αυτά τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον γ.γ., είναι το δικαίωμα σχετικά με την κράτηση, το δικαίωμα δίκαιης δίκης, κατάθεσης έφεσης, ελευθερίας έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

«Βεβαίως στην Τουρκία, όλοι έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου, αλλά πριν, έχουν δικαίωμα για δίκαιη δίκη στην πατρίδα τους. Επ' αυτού εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Γιάγκλαντ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα