Γ.Γεωργίου: Υποδείξεις & παραδοχές Κομισιόν για τις εκποιήσεις στην Κύπρο

Σε ξεκάθαρη δήλωση προέβη ο εκτελεστικός Αντιπροέδρος, κ. Ντομπρόβσκις, εξ ονόματος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα που ορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κατοικίας, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 7 καθώς και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής στη δικαιοσύνη, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 47.

Όπως αναφέρει σχετική δήλωση του ευρωβουλευτή Γ.Γεωργίου, όσον αφορά τις συνέπειες των εξώσεων, επισημαίνει πως τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να προβλέπουν προσωρινά μέτρα, μέσω των οποίων η παράνομη διαδικασία εκτέλεσης ενυπόθηκης απαιτήσεως να μπορεί να αναστέλλεται ή να περατώνεται, όταν τα εν λόγω μέτρα αποδεικνύονται αναγκαία προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της προστασίας που παρέχεται βάσει του δικαίου της Ένωσης.

Όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου, ο κος Ντομπρόβσκις τονίζει πως τέθηκε σε εφαρμογή το άρθρο 28 της οδηγίας 41 (I)/2017 για τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές σχετικά με ακίνητα κατοικίας  και η Κομισιόν διεξάγει επί του παρόντος ελέγχους συμμόρφωσης των νομοθεσιών των κρατών μελών και, εάν χρειαστεί, μπορεί να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει.

Όπως επισημαίνει, το άρθρο 28 της οδηγίας 2014/17/ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίζουν μέτρα για να ενθαρρύνουν τους πιστωτικούς φορείς να προβλέπουν εύλογη περίοδο χάριτος, προτού κινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης. Επίσης, υπενθυμίζει πως τον Ιούνιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις υπερημερίες και τις κατασχέσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή του παρόντος άρθρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η εν λόγω δήλωση στάλθηκε από τον εκτελεστικό Αντιπροέδρο της Κομισιόν στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, ο οποίος έθεσε ενώπιον της Κομισιόν, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, την τραγική κατάσταση που επικρατεί, στην Κύπρο, λόγω των εκποιήσεων και της απουσίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, αλλά και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, το οποίο υπηρετεί, πλήρως, τις τράπεζες και δεν προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες που έχουν μειωμένα έως μηδαμινά εισοδήματα.

Ο κος Γεωργίου είχε κάνει, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην καταπάτηση του δικαιώματος των πολιτών να μπορούν να διεκδικούν την αναστολή της εκποίησης, μέχρις ότου αποφασιστεί από το δικαστήριο, εάν είναι νόμιμο ή όχι το σύνολο του διεκδικούμενου ποσού.

Οι παραδοχές και επισημάνσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία, σήμερα, όπου εν μέσω της πανδημίας, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις των τραπεζών ότι αναστέλλουν τις εκποιήσεις για τρεις μήνες, δυστυχώς, λαμβάνουμε, συνεχώς, στοιχεία από συμπολίτες μας που αποδεικνύουν πως οι διαδικασίες για τις εκποιήσεων συνεχίζονται!   

Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατέγραψε, επίσης, την ύπαρξη δύο συστημάτων, του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τα οποία, όπως υποστηρίζει, εφαρμόζονται από τις κυπριακές αρχές για την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους δανειολήπτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. "Ωστόσο, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ εξαιρεί και απορρίπτει τα άτομα που δεν έχουν σταθερό εισόδημα, δηλαδή τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού  που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη. Το κονδύλι, δε, που δόθηκε από το ΕΕΕ ως επίδομα ενοικίου, το 2019, αντιπροσωπεύει μόλις το 0.04% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Ένα ποσοστό ευκαταφρόνητο που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη και τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων που σημειώνεται στη χώρα μας", συμπληρώνει. 

Keywords
Τυχαία Θέματα