Για επενδύσεις-φιλανθρωπική δράση ενημερώθηκαν οι απόδημοι

Με την παρουσία και της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, συνεχίστηκαν την Τετάρτη το απόγευμα οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς. Κατά τις εργασίες, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ελληνικής καταγωγής σε χώρες του εξωτερικού μίλησαν για τη δράση τους, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για την πολιτική της Κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Πρώτη Κυρία συμμετείχε στο συνέδριο υπό την ιδιότητα της Επίτιμης Προέδρου της Επιτροπής Βοηθείας Παιδιών της Κύπρου,

που σε συνεργασία με οργανώσεις αποδήμων βοηθά από το 1974 παιδιά εγκλωβισμένων και προσφύγων, αλλά και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη. Η επίτιμη Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η εκάστοτε Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κα. Καρσερά Χριστοδουλίδη σημείωσε ότι με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία, εύρυθμη λειτουργία και εκσυγχρονισμό της Επιτροπής, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τον περασμένο Μάιο πρόταση της για αναθεώρηση των κριτηρίων ώστε η συγκεκριμένη βοήθεια να επιστρέψει στον αρχικό σκοπό της Επιτροπής Βοηθείας που ήταν προσφυγόπουλα.

«Σημαντική αναπροσαρμογή είναι η επικέντρωση σε παιδιά εγκλωβισμένων και προσφυγόπουλα, ενώ πλέον θα μπορούν να γίνονται δωρεές χωρίς στοχευμένο αποδέκτη», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα οι δωρεές ήταν ονομαστικές.

«Αυτή είναι μία σημαντική διαφοροποίηση που μαζί με την απόφαση για θέσπιση συγκεκριμένου πλαισίου αξιολόγησης της παροχής βοήθειας, θεωρούμε ότι θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να στηρίξουμε, πιο άμεσα, ακόμη περισσότερα παιδιά», είπε.

Έτσι, εξήγησε, δικαιούχοι είναι από τώρα και στο εξής παιδιά ηλικίας μέχρι 18 χρόνων, τέκνα εγκλωβισμένων, προσφυγόπουλα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία «λήπτης Δημοσίου Βοηθήματος» και τυγχάνουν στήριξης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, προσφυγόπουλα πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Επιπλέον, παρέχεται η ευχέρεια στην Επιτροπή να παρέχει βοήθεια και σε άλλες περιπτώσεις παιδιών όταν κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχει παραχωρηθεί βοήθεια ύψους 20 χιλιάδων ευρώ σε 127 παιδιά. Οι πόροι προέρχονται κυρίως από το “Cyprus Children΄s Fund Inc. of America” και την Κύπρο. Είπε ακόμα ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια, καθώς οι λογαριασμοί τηρούνται από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και ελέγχονται από το Γενικό Ελεγκτή.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση που βρίσκεται στο πυρήνα της διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ενώ τόνισε ότι πέρα από την κρατική πρόνοια, η εθελοντική αρωγή είναι ζωτικής σημασίας.

«Πάντοτε στην πατρίδα μας, η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν καταλυτική και λειτουργούσε συνεπικουρικά με το Κράτος.  Γι’ αυτό συνεχίζουμε δράσεις σε πολλούς τομείς, κάποιες εντελώς αθόρυβα και με τη βοήθεια εθελοντών», είπε.

Σημείωσε επίσης τις δράσεις της και μέσα από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης του οποίου επίσης προεδρεύει, που συστάθηκε το 2014 με πρωτοβουλία της τότε Πρώτης Κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη, με στόχο να ενισχυθούν νέοι που αδυνατούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα. 

Σημείωσε ότι φέτος διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι του Φορέα, οριοθετήθηκε σαφές πλαίσιο αξιολόγησης των αιτήσεων και εντατικοποιήθηκε το κάλεσμα για εξεύρεση δωρητών. Πρωτίστως, ανέφερε, θέλησαν να καλύψουν τους νέους από οικογένειες που ζουν στο όριο της φτώχειας και πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως είπε την περίοδο 2023-2024 κατόρθωσαν να δώσουν χορηγίες σε 800 φοιτητές, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ο αριθμός ανερχόταν γύρω στους 300. Πρόσθεσε ότι ο Φορέας πληρώνει από 1500-3500 για δίδακτρα ή ενοίκια φοιτητών.

Η Πρώτη Κυρία αναφέρθηκε επίσης στους ρόλους της ως Επίτιμης Προέδρου του Ιδρύματος του Ραδιομαραθωνίου για παιδιά με αναπηρίες και του Παγκυπρίου Συμβουλίου Εθελοντισμού  και τόνισε τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι γίνεται μια πολύπλευρη δουλειά, παροτρύνοντας εταιρείες και δωρητές να βοηθήσουν, ενώ είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει πολύς κόσμος ότι όταν τον παροτρύνεις συνεισφέρει.

Σημείωσε επίσης την εισφορά που έγινε πέρυση από τη διασπορά στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του “Cyprus Children΄s Fund Inc. of America”  Νίκος Ζίττης είπε ότι μέσω των χρόνων έχουν στείλει πάνω από 5 εκατ. δολάρια βοήθειας προς τα παιδιά την Κύπρου, ενώ έχουν δοθεί υποτροφίες σε Ελληνόπουλα να σπουδάσουν σε ανώτατα ιδρύματα στις ΗΠΑ πέραν του 1 εκ. δολαρίων. Κάθε χρόνο, είπε, παρέχονται 30 υποτροφίες σε παιδιά που σπουδάζουν σε πολύ καλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η φωνή των ελληνικής καταγωγής βουλευτών του εξωτερικού

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου υπήρξε επίσης συζήτηση μεταξύ μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) που απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων εκλεγμένους σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών.

Μέλη Κοινοβουλίων από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ,  μίλησαν για την ισχυρή αντιπροσώπευσης της ελληνικής κοινότητας στις χώρες τους τους και στις προσπάθειες να προωθηθεί το θέμα της Κύπρου. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποτρέψουν τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Μίλησαν επίσης για ενθαρρυντικές εξελίξεις που αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες όσον αφορά την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, αλλά και την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για ταξίδια από την Κύπρο προς της ΗΠΑ μέσω του προγράμματος visa waiver.

Συμβολή της ομογένειας για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού

Τη συμβολή των αποδήμων στους φιλόδοξους επενδυτικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε ο Invest Cyprus.

H εκπρόσωπος του οργανισμού που μίλησε στο Συνέδριο Λία Ριρή σημείωσε τον θεμελιώδη ρόλο της διασποράς στο έργο της προώθησης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και στον στόχο να καταστεί η Κύπρος μια ασφαλής, αξιόπιστη και ελκυστική δικαιοδοσία εντός της ΕΕ.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Κύπρος στον τομέα της συμμόρφωσης και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έγινε στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα ριζικών και συνολικών μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να ενισχύσει τις προκλήσεις.

Πλέον η Κύπρος ανέφερε, σημειώνει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο αναγνωρισμένο από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Είπε ότι έχουν δοθεί πρόστιμα ύψους 10,2 εκ. ευρώ από το Τμήμα Καταπολέμηση Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας της Κεντρικής Τράπεζας σε 13 περιπτώσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι εγγράφονται στην Κύπρο περίπου 1600 διεθνείς εταιρείες το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και 47 πολυεθνικών.

Τόνισε ακόμα ότι η Κύπρος συνεργάζεται στενά με την ΕΕ για την εφαρμογή όλων των κυρώσεων κανονισμών και οδηγιών κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διαφθοράς. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι 80 άτομα καταδικάστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για ξέπλυμα από το 2022-23,  καθώς και τη συνεργασία της Κύπρου με Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ για θέματα συμμόρφωσης.

Σημείωσε επίσης την μεγάλη εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της φήμης της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και στο «Όραμα 2035» για η μετατροπή της Κύπρου σε ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα