Για το ΓΕ.Σ.Υ. έχει ο Θεός, αλλά δεν έχει ΓΕ.Σ.Υ

‘Εχω την ισχυρή πεποίθηση ότι ΓΕ.Σ.Υ. δεν πρόκειται να λειτουργήσει τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία, γιατί αν πω ότι ουδέποτε θα λειτουργήσει θα είμαι απόλυτος και ισοπεδωτικός. Η ανάγκη λειτουργίας ενός ΓΕ.Σ.Υ. ζει και βασιλεύει για πάνω από τρεις δεκαετίες και η τελική διαδικασία για την εφαρμογή του με μελέτες και νομοθεσία άρχισε και συνεχίζεται με την ίδια ταχύτητα για πάνω από 15 χρόνια, αλλά ακόμα βρίσκεται εκεί απ’ όπου άρχισε ή καλύτερα πήγε λίγο πιο πίσω, γιατί κάποια πράγματα χρειάζονται ήδη αναθεώρηση, που ακόμα δεν έχει αρχίσει. Για παράδειγμα το κόστος και οι εισφορές για την

κάλυψη του κόστους πρέπει να αναθεωρηθούν.

Στην ουσία η πορεία εφαρμογής του Γ.Ε.ΣΥ. είναι ένας μακροχρόνιος, συνεχής και αδυσώπητος πόλεμος ανάμεσα σε οικονομικά συμφέροντα, συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, διατήρηση προνομίων, μερίδιο της αγοράς υπηρεσιών και φαρμάκων, πολιτικοκομματικών διαφορών, άγρα ψήφων και μάταια αναμονή ασθενών που αναμένουν να δουν καλύτερες μέρες και καλύτερη περίθαλψη.

Πιστεύω οι έμποροι φαρμάκων, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσοκομείων, οι ιδιώτες μεγαλογιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν επιθυμούν την λειτουργία του Γ.Ε.ΣΥ. ‘Ολοι αυτοί νέμονται το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που δαπανά η κυβέρνηση και οι ασθενείς για ιατροφαρμακευτικικές υπηρεσίες. ‘Όταν λειτουργήσει το Γ.Ε.ΣΥ. είναι βέβαιο ότι τα εισοδήματά τους θα μειωθούν ή θα αυξηθεί η εργασία τους και οι υπηρεσίες που προσφέρουν, για να διατηρηθούν τα εισοδήματά τους. Οι γιατροί και νοσηλευτές του Δημοσίου μπορεί να διασφαλίσουν τα οικονομικά οφέλη που έχουν τώρα, αλλά σίγουρα θα αλλάξουν προς το χειρότερο οι συνθήκες εργασίας τους και θα απολέσουν κάποια άγραφα προνόμια που έχουν. Και προπάντων απεχθάνονται, δικαιολογημένα για τα συμφέροντά τους, την αυτονόμηση των νοσοκομείων, που είναι εκ των ουκ άνευ ενέργεια για λειτουργία του ΓΕ.Σ.Υ.

Πολλοί έχουν την εντύπωση, ότι η τελευταία σύσκεψη στο προεδρικό έχει λύσει όλα τα προβλήματα και έχουν δρομολογηθεί τα στάδια για εφαρμογή του ΓΕ.Σ.Υ. Αυτή η άποψη είναι μια ουτοπική προσδοκία. Τίποτε δεν έγινε, τίποτε δεν θα γίνει, επειδή τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Η πεποίθησή μου αυτή, που ξεθώριασε κάπως με τις τελευταίες ανακοινώσεις ισχυροποιήθηκε και πάλι, διαβάζοντας σε δυο άρθρα τις απόψεις δυο ειδικών επί του θέματος, με επιστημονική ιδιότητα, αλλά και με εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία του θέματος και των σχετικών παραμέτρων.

Ο κ. Πολυνείκης ανέλυσε στο άρθρο του με μαθηματική γλώσσα το οικονομικό μέρος του ΓΕ.Σ.Υ., για το οποίο η τελευταία ανακοίνωση δεν κάμνει ούτε μνεία. Ο κ. Πολυνείκης καταδεικνύει, ότι όπως παρουσιάζεται η οικονομική πτυχή, το ΓΕ.Σ.Υ., είτε δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί, είτε αν αρχίσει τη λειτουργία του, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί προς κατάρρευση. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αρχίσουν να συζητούνται οι οικονομικές παράμετροι του ΓΕ.Σ.Υ. θα σχηματιστεί και μια ισχυρότατη, νέα ομάδα πιέσεων, που θα την αποτελούν οι χρηματοδότες, που με την εισφορά τους θα καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας του ΓΕ.Σ.Υ.

Ο κ. Τιμοθέου αναφέρεται με πολλή σαφήνεια και επιστημονική διατύπωση σε όλες τις παθογένειες του συστήματος, που δείχνουν, ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν εκείνες οι ενέργειες, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ΓΕ.Σ.Υ.

Καταλήγω με μια απλή ερώτηση, που συμπληρώνει την εικόνα που περιέγραψε ο κ. Τιμοθέου, για τις εγγενείς και υπάρχουσες παθογένειες του συστήματος. Είναι κανένας που πιστεύει, ότι το κράτος, και όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, που δεν κατόρθωσε να αποκτήσει το δικαίωμα να μεταθέτει ένα πλεονάζοντα υπάλληλο τμήματος της δημόσιας υπηρεσίας, σε άλλο τμήμα που έχει έλλειψη προσωπικού, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την διαφοροποίηση της εργασιακής κατάστασης των ιατρών και των νοσηλευτών; Αυτό ίσως γίνει κατορθωτό σε δέκα ή είκοσι χρόνια. Ως τότε έχει ο Θεός και δεν θα έχει ΓΕ.Σ.Υ.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα