Για τον πόθο της ελευθερίας και της εθνικής δικαίωσης αναφέρθηκε ο ΥΠΠΑΝ

«Ο πόθος της ελευθερίας και της εθνικής δικαίωσης κέρδισε την καρδιά και την σκέψη των ανθρώπων. Ένας μεθυστικός αέρας ελευθερίας φύσηξε από τα αντάρτικα λημέρια της Πιτσιλιάς, μέχρι τον αχυρώνα του Λιοπετρίου, τα κρησφύγετα του Δικώμου και τα στενά των πόλεων», ανέφερε ο ΥΠΠΑN, Πρόδρομος Προδρόμου σε ομιλία του για τον εορτασμό της 1ης Απριλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στον Άγιο Δομέτιο.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε και στην 25η Mαρτίου και στην 1η Aπριλίου λέγοντας ότι αυτές οι δυο εθνικές επέτειοι είναι πλήρεις νοημάτων και συμβολισμών, μας αποσπούν από την καθημερινή ρουτίνα και

την μέριμνα των αναγκών και μας προσφέρουν την ψυχική ανάταση, την εθνική αυτογνωσία απέναντι στα μεγάλα κατορθώματα της εθνικής επανάστασης του 1821 και των αγωνιστών και ηρώων του 1955, αλλά και για τον απαραίτητο αναστοχασμό.

«Μας σπρώχνουν αυτές οι μέρες να σκεφτούμε για την ψυχή μας, για την πίστη μας, για την ελευθερία μας, για τον άλλο εαυτό που σίγουρα κρύβουμε μέσα μας».

Eκατό τριάντα και τέσσερα χρόνια κύλησαν ανάμεσα στις 25 Mαρτίου 1821 και την 1η Aπριλίου 1955, πρόσθεσε. «Eμείς, όμως, οι Kύπριοι Έλληνες, γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα είναι σαν να μη κύλησαν αυτά τα 134 χρόνια. Eίναι ως αν η 1η Aπριλίου να ήταν συνέχεια της 25ης Mαρτίου μέσα στον ίδιο χρόνο. Γιατί έτσι στενά, άρρηκτα, ήταν και είναι πάντοτε δεμένη η μοίρα των Eλλήνων της Kύπρου με εκείνη του λοιπού Πανελληνίου».

Μίλησε για «παραπούλια» που θέριεψαν, μαγιά που ζυμώθηκε και φούντωσε σε παλίρροια ελευθερίας και «διαμιάς ξετυλίχτηκαν στην Κύπρο όλη σκηνές απίστευτου θάρρους και πατριωτικής αυταπάρνησης. Οι λιγοστοί στον αριθμό αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. τα έβαλαν με ολόκληρη αυτοκρατορία. Χωρίς εφόδια και συχνά με αυτοσχέδια ταπεινά όπλα, προκάλεσαν και νίκησαν την αποικιακή εξουσία με την δύναμη της ψυχής, με το κουράγιο και την αφοσίωση στον αγώνα».

Ήταν άνθρωποι, πρόσθεσε, απλοί και καθημερινοί, ζυμωμένοι στην κοινοτική παράδοση και την ορθόδοξη πίστη μας, άνθρωποι με αγάπη στην πατρίδα και με εθνική παιδεία. Οι Έλληνες Κύπριοι, πρόσθεσε, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά.

«Τιμούμε σήμερα ξεχωριστές μορφές όπως ο μεγάλος ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου, που έγινε ολοκαύτωμα για την ελευθερία μη διστάζοντας να επαναλάβει το «Μολών λαβέ» του Λεωνίδα, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, ο προικισμένος στοχαστής που με πατριωτική αυταπάρνηση απέκρουσε την άκρως δελεαστική απόπειρα δωροδοκίας του Χάρντινγκ, δηλώνοντας περήφανα «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί ελευθερίας». Όπως ο Μάρκος Δράκος, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Φώτης Πίττας, ο Αντρέας Ζάκος, ο Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου, ο Σωτήρης Τσαγκάρης, ο Χρήστος Σαμάρας και τόσοι και τόσοι άλλοι».

Τα «τρακόσια παραπούλια», για τα οποία μιλούσε ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, από τα «παραπούλια» της 9ης Ιουλίου 1821 βγήκε η ΕΟΚΑ, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι τον κόσμο σκιάζει το δράμα της Ουκρανίας και εξέφρασε αλληλεγγύη σε ένα λαό που υφίσταται τώρα επίθεση και εισβολή, όπως και η Κύπρος το 1974, προσθέτοντας ότι τιμούμε το έπος του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 που με επιτυχία διεκδίκησε το ιδεώδες της ελευθερίας. «Ένα ιδεώδες πανανθρώπινο που διακυβεύεται τώρα στην Ουκρανία».

Κρατήστε Έλληνες της Kύπρου αυτές τις άσβεστες αισθήσεις και ας μείνουν πάντα οδηγός μας, ανέφερε.

«Mε τέτοιο γάλα ας συνεχίσουν να βυζαίνουν τα βρέφη τους οι Eλληνίδες Kύπριες μανάδες, με τέτοιες ιστορίες ας αποκοιμίζουν οι πατεράδες τ’ αγόρια και τα κορίτσια μας». Όσο να ξημερώσει, κατέληξε, η μέρα της λευτεριάς σ’ αυτή την γη, από τον Aπόστολο Aνδρέα μέχρι την Kερύνεια, από την Mόρφου και την Aμμόχωστο, μέχρι την Λάπηθο και τον Kαραβά.

Πηγή; ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΠΑΝ,yppan