Γιαννάκης Ομήρου: Eπιθυμούμε λύση το συντομότερο δυνατό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας εκδήλωση με την ευκαιρία έναρξης λειτουργίας του Πολιτικού Γραφείου του τέως Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Βάσος Λυσσαρίδης, πολλοί πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Κύπρο, εκπρόσωποι Κομμάτων, Συνδικαλιστικών παρατάξεων, πρώην Υπουργοί και πολλοί άλλοι.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ευρωπαϊκού Δικαίου και μέλος της FIDE Ξένιος Ξενόπουλος, σε εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στη λειτουργία και τους στόχους του Πολιτικού Γραφείου.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Γιαννάκης Ομήρου, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού και είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Η αποψινή μας συνάντηση συμπίπτει με κρίσιμες ώρες για το μεγάλο εθνικό μας θέμα. Επιθυμούμε λύση το συντομότερο δυνατό. Την επιθυμούσαμε και την επιδιώκαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Όχι βέβαια οποιαδήποτε λύση. Λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας. Εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που θα διασφαλίζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα περιουσίας. Λύση που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον Κυπριακό Ελληνισμό" σημείωσε.

H διαπραγματευτική διαδικασία του εδαφικού

"Παρακολουθήσαμε με αγωνία την διαπραγματευτική διαδικασία για το κεφάλαιο του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά ζήτησε συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό.Ωστόσο για μια ακόμα φορά απέφυγε να καταθέσει χάρτη και να αποδεχθεί κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Η αποτυχία της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία επιβεβαιώνει τη διαχρονική τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία" είπε, ο Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι "Επιβεβαιώθηκε ακόμα ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας σε ότι αφορά τη στάση της Τ/Κ ηγεσίας. Είναι η ώρα η Τουρκία να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια λύση που θα αίρει και τα εμπόδια για τη ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών".

Δηλώσεις για την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης

"Διεθνής Διάσκεψη για συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, νοείται μόνο όταν βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό και σε όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού. Χαιρετίζουμε την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η προδιαβούλευση που ζήτησε η Ελλάδα είναι απόλυτα λογική και απαραίτητη. Για να υπάρξει κοινή αντίληψη για τη διεθνή πτυχή. Διαφορετικά μια Διεθνής Διάσκεψη θα οδηγηθεί σε ναυάγιο" επεσήμανε.

"Χρειάζεται ακόμα προσοχή σε ότι αφορά την ημερήσια διάταξη μιας Διεθνούς Διάσκεψης. Είναι διάφανος ο στόχος της Τουρκίας να συμπεριλάβει τόσο το εδαφικό όσο και άλλα εκκρεμούντα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά. Απόλυτη θα πρέπει να είναι η θέση μας για πλήρη και οριστική κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Η Κύπρος αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο ως χώρα που τελεί υπό κηδεμονία και εγγυητικά βάρη τρίτων χωρών. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο αναχρονιστικός θεσμός των προτεκτοράτων και των κρατών υπό κηδεμονία έχει οριστικά μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ούτε η Ε.Ε. πρέπει να αποδεχθεί με οποιοδήποτε τρόπο εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα για ένα κράτος – μέλος της. Διαφορετικά θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» και για άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη" υπογράμμισε ο κ.Ομήρου.

Εν κατακλείδι, ο Γιαννάκης Ομήρου, έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα λέγοντας ότι "Το μήνυμα μας προς τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της. Είναι γι’ αυτό που αποτελεί καθήκον μας να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις με πρωτοβουλίες και δράσεις για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο.Είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος".

Keywords
Τυχαία Θέματα