Γιατί δεν πήγε ο Πούτιν στην Τουρκία;

Αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, σήμερα όλοι διερωτώνται ποιοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τουρκία.

Η έμπειρη διπλωματική συντάκτης Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί βρήκε εξαιρετικά επικίνδυνη για τα τουρκο-ρωσικά συμφέροντα τη δήλωση Νούλαντ περί προμήθειας F-35 στην Τουρκία μακροπρόθεσμα.

«Ενόψει της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία, (ο Ερντογάν) θα βρίσκονταν οπωσδήποτε στο στόχαστρο εκβιαστικών χειρισμών εκ μέρους της Μόσχας, προκειμένου να

υπονομεύσει την πρόσφατη εικόνα εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ», έγραψε στην εφημερίδα Ντουνιά.

Ο πρώην πρέσβης, Σελίμ Κουνεράλπ, από τους πιο έμπειρους και σοβαρούς αναλυτές της Τουρκίας, υποστήριξε στον ιστότοπο Serbestiyet ότι καλύτερα που δεν ήρθε σε μια περίοδο που γίνονταν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16, καθώς αυτό θα θόλωνε τα νερά. Ενώ ως αιτία της αναβολής θεωρεί το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να επιστρέψει και να δείξει κάποια ‘επιτυχία’ με την Τουρκία αυτή την περίοδο.

«Για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά πίστευα ότι ο ερχομός του Πούτιν σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για τα F-16, όπου η προθεσμία στο Κογκρέσο δεν είχε ακόμη λήξει, θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα να αναταράξει τα νερά, να θολώσει τα νερά, και από αυτή την άποψη, νομίζω ότι ήταν καλό που δεν ήρθε.

(Ο Πούτιν) επρόκειτο να επισκεφθεί μια χώρα του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια, θα ήθελε να δείξει κάτι ως αντάλλαγμα, αλλά από τη στιγμή που δεν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι αποφασίστηκε να μην γίνει αυτή η επίσκεψη”.

Ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), δήλωσε επίσης στη DW ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων επίσημων επισκέψεων υψηλού επιπέδου, οι ηγέτες πρέπει να ανακοινώνουν συγκεκριμένα οφέλη και τέτοιο όφελος δεν υπήρχε.

“Το πιο απτό έργο μεταξύ των δύο χωρών είναι το έργο του κέντρου φυσικού αερίου. Ενδεχομένως να μην έχει σημειωθεί πρόοδος ούτε και σε αυτό θέμα”, σχολιάζει.

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου φυσικού αερίου στην τουρκική επικράτεια βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και αρκετό καιρό. Ο Πούτιν είχε προτείνει αυτή την ιδέα τον Οκτώβριο του 2022, αμέσως μετά από τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνέδεαν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Tο Δεκέμβριο o αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Aleksandr Novak είχε δηλώσει ότι το "Gas Hub Project" θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει το 2024 και πως ο οδικός χάρτης θα μπορούσε να εγκριθεί στο προσεχές μέλλον. Τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεία της BOTAŞ ταξίδεψε στη Ρωσία για να διεξαγάγει συνομιλίες σχετικά με τη δημιουργία του κόμβου.

Πότε είχε πάει για τελευταία φορά ο Πούτιν στην Τουρκία;

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2018 και η τελευταία ημερήσια επίσκεψή του στις 8 Ιανουαρίου 2020.

Η τελευταία κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν πραγματοποιήθηκε στο Σότσι στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. Ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας της συνάντησης ήταν η ανανέωση της συμφωνίας των σιτηρών, αλλά ο Πούτιν δεν έκανε βήμα πίσω και δεν θέλησε να αναβιώσει τη συμφωνία.

Ο διευθυντής του EDAM σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά ενεργεί έχοντας ως γνώμονα πως είναι η σειρά της ρωσικής πλευράς να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη σύμφωνα με το διπλωματικό εθιμοτυπικό.

"Στις επισκέψεις πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Ιδιαίτερα σε προεδρικό επίπεδο, είναι φυσιολογικό να τηρείται αυστηρότερα αυτή η ισορροπία. Ωστόσο, εμείς βλέπουμε ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία στο θέμα αυτό. Αυτή είναι και η βασική αιτία που θέλει η Τουρκία να φιλοξενήσει τον Πούτιν. Διότι αυτή η ανισορροπία σε κάποιο σημείο θα προκαλέσει επικρίσεις και στην εσωτερική πολιτική".

Keywords
Τυχαία Θέματα