Γιατί δεν τίθεται θέμα επιτήρησης λόγω ελλείμματος το '18

Προώθηση και υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο, όπως την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος.

Ξεχωρίζει και η προτροπή της στις κυπριακές Αρχές να διασφαλίσουν ότι το ΓεΣΥ θα τεθεί σε (πλήρη) λειτουργία το 2020 όπως είχε προγραμματιστεί, διατηρώντας ταυτόχρονα την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, την ανάγκη ουσιαστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Επιτροπή βλέπει γενικότερα

σημαντικές αδυναμίες, παρά το βελτιωμένο οικονομικό πλαίσιο.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι υπήρξε ένα ξεκαθάρισμα από τον Πιέρ Μοσκοβισί σε ό,τι αφορά τα περί υπερβολικού ελλείμματος και επιτήρησης της χώρας;

Από την Δευτέρα 21η Ιανουαρίου, οπότε και είχε δημοσιοποιηθεί από την Eurostat η επίδραση της συναλλαγής στην πρώην Συνεργατική στα δημόσια οικονομικά, λέγαμε από αυτό εδώ το Στούντιο ότι η χώρα δεν θα είχε οποιαδήποτε επίπτωση.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει σήμερα ότι:

"Όσον αφορά την Κύπρο, η έκθεσή μας καταγράφει ότι το ονομαστικό έλλειμμα έφθασε το 4,8% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, αυτό οφειλόταν εξολοκλήρου σε μέτρα τραπεζικής στήριξης, που ήταν απαραίτητα για την διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επιπλέον, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2020, προβλέπουμε σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και μείωση του δημόσιου χρέους".

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα 3% το 2019 και 2,5% το 2020.

Πρακτικά, εάν έθεταν την Κύπρο υπό επιτήρηση επειδή παρουσίασε έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ, δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν από την χώρα να λάβει μέτρα.

Θα ήταν παράδοξο, επειδή ακριβώς η χώρα καταγράφει πλεόνασμα.

Το πρώτο τετράμηνο του 2019, το πλεόνασμα φτάνει το 0,5 δισ. και η Κύπρος καταγράφει την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Όσον αφορά το 2018, στην έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες αναφέρεται ότι:

"Ελλείψει του έκτακτου αντίκτυπου των μέτρων τραπεζικής στήριξης κατά 8,3% του ΑΕΠ, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα ισοδυναμούσε με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018".

Επιπλέον, η λογιστική αποτύπωση της Eurostat, που ανεβάζει το έλλειμμα της χώρας άνω του 3% το 2018 θα μπορούσε να λεχθεί ότι "βολεύει" την Κύπρο σε βάθος χρόνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα έσοδα, που δύνανται να προκύψουν από την ΚΕΔΙΠΕΣ, θα υπολογίζονται ως έσοδα του δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα