Γιατί είναι σημαντικές οι ανακοινώσεις για το "Καλυψώ" (vid)

Στη σημασία της ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου μετά από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», αλλά και στον ρόλο που παίζει το φυσικό αέριο στην Κυπριακή Δημοκρατία γενικότερα, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Νομικής και Σύμβουλος Γεωστρατηγικής δρ Αντώνης Στυλιανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι οι επικείμενες ανακοινώσεις είναι πολύ σημαντικές, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη σημαντικής και ενδιαφέρουσας ποσότητας φυσικού αερίου και ευρύτερα ενός πετρελαϊκού συστήματος στην

Κύπρο, θα είναι πολύ σημαντική ως εξέλιξη.

Όπως είπε, πλέον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κοιτάσματα κι έχει γίνει εκτίμηση για ένα ακόμα στον στόχο «Καλυψώ», όπου υπάρχει αλληλουχία με το σύστημα «Ζορ», με την αλληλουχία των πετρωμάτων να είναι περίπου η ίδια.

Τόνισε δε ότι οι εταιρίες δεν μπορούν ακόμα να πουν με βεβαιότητα το μέγεθος του κοιτάσματος, ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας του, καθώς έχει βρεθεί μια μεγάλη στήλη φυσικού αερίου και ανθρακικού πετρώματος σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της γεώτρησης των 3.800 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το κοίτασμα «Ζορ» είχε χαρακτηριστεί ως «υπερκοίτασμα».

«Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει μια ανάλυση μέσα από συγκεκριμένες φόρμουλες και βεβαίως την επιβεβαιωτική γεώτρηση σε άλλο μέρος του κοιτάσματος, ακριβώς για να διαμορφώσουμε μια γενικότερη εικόνα», τόνισε.

Όσον αφορά στο πετρελαϊκό σύστημα στο οποίο έχει γίνει αναφορά, είναι αυτό που βρίσκεται ακριβώς στην ευρύτερη περιοχή του θαλάσσιου όρους Ερατοσθένη. Σημείωσε δε ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα πιθανότατα μεταφέρεται και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ έχει ήδη γίνει αναφορά στο τεμάχιο 10, για το οποίο προγραμματίζεται γεώτρηση το επόμενο διάστημα.

«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μέχρι χθες, Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι αν το κοίτασμα “Καλυψώ” είναι αξιοποιήσιμο, η Κύπρος θα έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με το Ισραήλ όσον αφορά στην εμπορική πλέον αξιοποίηση, πιθανότατα με μεταφορά σε ένα από τα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αίγυπτο», είπε.

Υπενθύμισε δε ότι υπήρξαν και κάποιες αποτυχημένες γεωτρήσεις, όπως στον στόχο «Ονησίφορος» και στον «Αμαθούσα».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι, παρότι προχωράει με τόση συνέπεια και ενθαρρυντικά μηνύματα το ενεργειακό πρόγραμμα, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί συνεχώς εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Στυλιανού απάντησε ότι οι αντιδράσεις είναι ενθαρρυντικές όσον αφορά στην ύπαρξη φυσικού αερίου κι αυτό είναι σχήμα οξύμωρο.

«Η Τουρκία είχε κάνει διαβήματα σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς θεωρεί ότι επηρεάζονται τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα της παράνομης οντότητας που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου», τόνισε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι, επί της ουσίας, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς αυτή είναι η ασπίδα που θωρακίζει τις ενέργειες και τις προοπτικές μας.

«Να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει αγοράσει ένα πλοίο-γεωτρύπανο, το οποίο αναμένεται σε κάποια φάση να το δούμε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Όμως η Τουρκία έχει “κόψει πίσω” στις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, ο κ. Στυλιανού επισήμανε ότι αυτή έχει τα δικά της ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. «Είναι μια γεώτρηση σε μικρότερα βάθη, άρα δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο σε εκείνο το σύστημα και αναμένουμε τις εξελίξεις», σημείωσε.

Στην παρατήρηση ότι κάθε φορά που υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις στα ενεργειακά, οι απλοί πολίτες διερωτώνται αν το όφελος από την πιθανή εκμετάλλευση μετακυλίεται στους ίδιους, ο κ. Στυλιανού σημείωσε ότι το πρώτο όφελος είναι το γεωστρατηγικό και ο ρόλος της Κύπρου, αλλά οι πολίτες θα αργήσουν να ωφεληθούν από τα κοιτάσματα.

«Τα κοιτάσματα είναι εκεί περισσότερο, όχι για να τα εκμεταλλευτούν οι παρούσες γενιές, αλλά οι μελλοντικές. Με αυτές τις ανακαλύψεις θεωρούμε ότι θα ανέβει περισσότερο ο ρυθμός ανάπτυξης της Κυπριακής δημοκρατίας, άρα το όφελος μετακυλίεται με παρεμφερείς τρόπους ανάπτυξης, όπως οι καλύτερες υποδομές, τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, οι μειώσεις σε φορολογίες και άλλα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα