Γιατί ένα παιδί γίνεται εκφοβιστής- Το χειρότερο είδος bullying

Στο ερώτημα τι μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί ή ένα έφηβο να γίνει εκφοβιστής απάντησε η ψυχολόγος Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Sigmalive, ένα παιδάκι ή ένας έφηβος που είναι εκφοβιστής μπορεί να το έχει δει στον οικογενειακό του περίγυρο ή ακόμα από ένα άτομο, το οποίο θαυμάζει.

Επίσης, παιδάκια ή έφηβοι που παρουσιάζουν εκφοβιστική συμπεριφορά και έχουν τάση προς επιθετικότητα, σύμφωνα με έρευνες, δεν έχουν καλές δεξιότητες στην επικοινωνία, δεν μπορούν να εκφραστούν με τα καταλληλά λόγια,

έτσι εκφράζονται με αυτό τον τρόπο.

Η ειδικός επισημαίνει ότι σύμφωνα με μελέτες εάν ένα παιδί στην ηλικία των οκτώ ετών εκφοβίζει άλλα παιδιά, στην ηλικία των 15 κατά μεγάλη πιθανότητα θα παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την ειδικό, το κλειδί για να μην υπάρχει ούτε το φαινόμενο των θυμάτων ούτε των θυτών του εκφοβισμού είναι να προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν συναισθηματική και κοινωνική επάρκεια. Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό επιτυγχάνεται όταν το παιδί γνωρίζει, αναγνωρίζει και μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Επίσης, το παιδί μπορεί να έχει δεξιότητες επικοινωνίας και μπορεί να χειριστεί μια κατάσταση με λόγια, μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια κάποιος, ώστε να μην γίνεται θύμα εκφοβισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ψυχολόγο, ένα σοβαρό λάθος είναι η μη έγκαιρη και άμεση δράση εάν διαπιστώσουμε ότι ένα παιδί είναι είτε θύμα εκφοβισμού είτε θύτης. Η ψυχολόγος αναφέρει ότι στις πλείστες περιπτώσεις λαμβάνονται μέτρα εκ των υστέρων και όχι άμεσα.

Η ειδικός επισημαίνει ότι το χειρότερο είδος εκφοβισμού είναι η έμμεση θυματοποίηση, η οποία γίνεται μέσω διασποράς φημών. Συγκεκριμένα οι θύτες διαδίδουν φήμες, κινητοποιούν άλλους για να νιώσουν αποτέλεσμα, χωρίς να φαίνεται ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από αυτές. Η ψυχολόγος αναφέρει ότι κάποιος που προβαίνει στην έμμεση θυματοποίηση εμφανίζει χαρακτηριστικά τόσο των θυμάτων όσο και των θυτών εκφοβισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα