Γιατί η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ινδίας ενοχλεί την Τουρκία

H στενή πολυεπίπεδη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ Κύπρου-Ινδίας ως απάντηση στην προσέγγιση της Τουρκίας με το Πακιστάν και το θέμα του Κασμίρ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ινδικών ΜΜΕ. Συγκεκριμένα το Indian Narrative (22/01/23)  δημοσίευσε σχετικό άρθρο το οποίο κάνε μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Κύπρου-Ινδίας (22/01/23)  αλλά και το μέλλων των σχέσεων των δυο χωρών υπό το βάρος των

τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή αλλά και της στενής σχέσης Τουρκίας-Πακιστάν.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του δημοσιεύματος: 

Ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Σ. Τζαϊσανκάρ ολοκλήρωσε πρόσφατα αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη στην Κύπρο (και την Αυστρία), υπογράφοντας συμφωνίες σε τρεις βασικούς τομείς – την άμυνα, τη μετανάστευση και τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία. Η Κύπρος δεν είναι μια χώρα που βρίσκεται συνήθως στο στρατηγικό ραντάρ της Ινδίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επαρκής προσπάθεια για τη σχέση μαζί της. Παραδοσιακά, η Ινδία και η Κύπρος είχαν εγκάρδιες σχέσεις.

Addressed a Business community event in Limassol, Cyprus. Thank FM @IKasoulides and Deputy Shipping Minister @VDemetriades for joining.

Spoke about expanding the India-Cyprus bilateral economic relationship. Thanked for supporting our EU engagement. pic.twitter.com/Igv1qutWSE

— Dr. S. Jaishankar (@DrSJaishankar) December 30, 2022

Η σύγχρονη ιστορία χρονολογείται από τον πρώτο πρωθυπουργό της Ινδίας Jawaharlal Nehru και από το κίνημα των αδέσμευτων στο οποίο η Κύπρος έγινε μέλος. Η πολιτική δέσμευση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και το εμπόριο έχουν ανθίσει. Μεταξύ Απριλίου 2000 και Σεπτεμβρίου 2015, η Κύπρος επένδυσε συνολικά 8,328 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τον όγδοο μεγαλύτερο επενδυτή ΑΞΕ στην Ινδία. Οι περισσότερες επενδύσεις αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία ακινήτων.

Ο Ινδικός στρατός έχει συμμετάσχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε πολλές περιπτώσεις. Η Κύπρος υποστηρίζει την Πολιτική Πυρηνική Συμφωνία Ινδίας-Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζει επίσης την Ινδία στο πλαίσιο της Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG) και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), καθώς και την υποψηφιότητα της Ινδίας για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η στρατηγική θέση της Κύπρου της δίνει μια ορισμένα πλεονεκτήματα παρόλο που είναι μια μικρή νησιωτική χώρα, συνδέει τον Κόλπο με την Ευρώπη και έχει τεθεί ως πύλη προς την Ευρώπη. Σίγουρα, η Κύπρος έπαιξε σημαντικό ρόλο βοηθώντας την Ινδία να εκκενώσει τους πολίτες της όταν το 2006 ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει δοθεί νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις χάρη στην τουρκική κατοχή και την αναγνώριση της «Βόρειας Κύπρου» ως χωριστού κράτους, την πρόσφατη πολεμική της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Νότια Ασία. Η στάση της Τουρκίας στο Κασμίρ και η υποστήριξή της στο Πακιστάν έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία στην Ινδία. Μαζί με την έντονη αντι-ινδική στάση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγιμπ Ερντογάν έναντι του Κασμίρ στα Ηνωμένα Έθνη, οι πρόσφατες αναφορές επικεντρώθηκαν στο πώς η Τουρκία έχει γίνει βάση για αποσχιστικές δραστηριότητες του Κασμίρ. Και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει κλιμακώσει απότομα τις εντάσεις με την Ελλάδα, τον παραδοσιακό της αντίπαλο. Η Τουρκία άνοιξε επίσης το δρόμο για στενότερες σχέσεις με το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, με τη χώρα του Νοτίου Καυκάσου να έχει επίσης μια φιλοπακιστανική στάση όσον αφορά το Κασμίρ.

Η Κύπρος, από την άλλη, πάντα υποστήριζε τη θέση της Ινδίας για το Κασμίρ στη διεθνή σκηνή.

Με την Τουρκία να προσεγγίζει το Πακιστάν, η Ινδία άρχισε να εμβαθύνει τη συνεργασία με μια σειρά από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου και για την επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κύπρος απορρίπτει τη διχοτόμηση του νησιού, ενώ η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Βόρειας Κύπρου.

Μια πρόσφατη σύνοδος κορυφής τουρκικών κρατών, ωστόσο, άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία Ινδίας-Κύπρου. Στην πρώτη σύνοδο κορυφής τουρκικών κρατών (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν, με την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν ως κράτη παρατηρητές) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η «Βόρεια Κύπρος» έλαβε καθεστώς παρατηρητή.

Αυτό σίγουρα έχει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Λευκωσία, με την κυβέρνηση να καταδικάζει την κίνηση. Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την κίνηση «ανούσια» «Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχθεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους σε καθεστώς «οντότητας» και όχι «κράτους», αποδεικνύει το αυτονόητο. », η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια αιχμηρή δήλωση απορρίπτοντας την κίνηση που είπε ότι ήταν «λυπηρή» και «…. ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ…. η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βασισμένου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα,…».

Πέρυσι στο Ισλαμαμπάντ, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν εκδώσει μια δήλωση με την οποία δεσμεύονταν να υποστηρίξουν το ένα το άλλο στο Κασμίρ, στη Βόρεια Κύπρο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πριν από την επίσκεψη του Jaishankar στην Κύπρο, η Κύπρος είπε ότι θα συζητούσε «τις τουρκικές προκλήσεις» με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών. Εν τω μεταξύ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Jaishankar είπε ότι «η Ινδία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως λύση στο Κυπριακό».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδία προσφέρει μια πολύτιμη συνεργασία στον αμυντικό, στρατιωτικό και στρατηγικό τομέα στην Κύπρο. Η Ινδία έχει επίσης επιταχύνει τη στρατηγική της δέσμευση με την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στη Λευκωσία ο Jaishankar είπε ότι η περιοχή της Μεσογείου γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την Ινδία και η περιοχή της Μεσογείου θα δει περισσότερη Ινδία στο μέλλον και η σχέση με την Κύπρο θα αποτελέσει άγκυρα στις προσπάθειες της Ινδίας. Χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ανοησία του Τουρκικού συμβουλίου, που ώθησε τη μεγαλύτερη συνεργασία Ινδίας-Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις σχέσεις Κύπρου-Ινδίας-Τουρκίας κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλά ιστορικού ενδιαφέροντος. .

Keywords
Τυχαία Θέματα