Γιατί κάποιοι δεν κολλάνε covid19; Τρεις παράγοντες και η επιστημονική εξήγηση
Γιατί κάποιοι δεν κολλάνε κορωνοϊό; Πρόκειται για μια ερώτηση που «παιδεύει» πολλούς από την αρχή της πανδημίας. Οι τρεις παράγοντες σύμφωνα με επιστήμονες και η εξήγηση.
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κορωνοϊού –που ακόμα αναζητείται η απάντηση από ειδικούς– είναι το γιατί μερικοί νοσούν από κορωνοϊό και άλλοι όχι, ακόμη και όταν είχαν την ίδια έκθεση στον ιό.
Διαβάστε ακόμη: Ο Δρ Αρμεύτης εξηγεί γιατί η Δανία χαλαρώνει τα μέτρα με ρεκόρ κρουσμάτων
Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε οικογένειες που νόσησαν όλα τα μέλη τους, αλλά ξέρουμε και περιπτώσεις ζευγαριών –για παράδειγμα–
Πράγματι, ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στο «CNBC» πως οι μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος σε ένα νοικοκυριό, όταν υπάρχει κρούσμα «δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα φανταζόσασταν».
Τι συμβαίνει με αυτούς «που δεν κολλάνε ποτέ»
Μεγάλο μέρος ερευνών επικεντρώνεται στους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι δεν κολλάνε ποτέ κορωνοϊό.
Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύτηκε νέα έρευνα από το Imperial College του Λονδίνου, η οποία υποδηλώνει ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων (τύπος κυττάρου στο ανοσοποιητικό σύστημα) από κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Η Δρ. Ρία Κούντου, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει ότι «η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 δεν οδηγεί πάντα σε μόλυνση και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί».
«Διαπιστώσαμε πως τα υψηλά επίπεδα Τ-κυττάρων που παράγονται από το σώμα, όταν μολυνθούν με άλλους κορωνοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορούν έπειτα να προστατεύσουν από τη μόλυνση με την COVID-19» εξήγησε στη συνέχεια.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αν και αυτό είναι σημαντική ανακάλυψη, παραμένει απλά μία μορφή προστασίας και θέλω να υπογραμμίσω ότι κανείς δεν πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτό. Αντιθέτως, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε είναι να είστε πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή να έχετε κάνει και την ενισχυτική δόση».
Ο Λόρενς Γιανγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, δήλωσε στο «CNBC» την Τετάρτη ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που "δεν κολλάνε ποτέ κορωνοϊό", δηλαδή για άτομα που δεν έχουν κολλήσει, αν και ήρθαν σε επαφή με κρούσμα στο νοικοκυριό τους».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα δεδομένα υποδηλώνουν πως αυτά τα άτομα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις με κορωνοϊούς κοινού κρυολογήματος. Περίπου το 20% των λοιμώξεων από κοινό κρυολόγημα οφείλονται σε κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος, είπε, «αλλά γιατί ορισμένα άτομα διατηρούν επίπεδα διασταυρούμενης ανοσίας παραμένει άγνωστο».
Σημειώνεται, επίσης, πως εκτός από την ανοσία που προσφέρουν οι λοιμώξεις από κορωνοϊούς, ακόμη ένας παράγοντας που πιθανώς να επηρεάζει γιατί κάποιοι είναι πιο «ευαίσθητοι» από άλλους, είναι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19.
Ο ρόλος των εμβολίων
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σοβαρές λοιμώξεις, νοσηλεία και θανάτους και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά έναντι γνωστών παραλλαγών του ιού. Ωστόσο, δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης και η ανοσία που παρέχουν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ έχει υπονομευτεί και από την παραλλαγή Όμικρον.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Άντριου Φρίμαν, δηλώνει πως κάποιοι άνθρωποι κολλούν COVID-19 και κάποιοι άλλοι όχι «πιθανώς σχετίζεται με την ανοσία από τον εμβολιασμό, προηγούμενη μόλυνση ή και τα δύο».
«Γνωρίζουμε ότι πολλοί εξακολουθούν να μολύνονται από την Όμικρον (συνήθως με ήπια συμπτώματα) παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης και η ανοσολογική απόκριση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, κάποιοι μολύνονται και κάποιοι άλλοι όχι, παρά την πολύ σημαντική έκθεση στον ιό» σημειώνει.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, «σίγουρα η διασταυρούμενη ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις με κοινό κρυολόγημα πιθανώς να παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικότερα αν ο εκάστοτε άνθρωπος έχει και την προστασία από τον εμβολιασμό».
Ο γενετικός παράγοντας
Ένα άλλο ερώτημα που έχει προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι γιατί δύο άτομα με COVID-19 μπορεί να ανταποκρίνονται τόσο διαφορετικά στη μόλυνση. Το ένα μπορεί να έχει έντονα συμπτώματα, για παράδειγμα, και το άλλο μπορεί να είναι ασυμπτωματικό. Η απάντηση ενδεχομένως βρίσκεται στα γονίδια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Άλτμαν, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε με άλλους ειδικούς για την ανοσογενετική (η σχέση γενετικής και ανοσοποιητικού συστήματος) και τη μόλυνση από κορωνοϊό, οι διαφοροποιήσεις στο κάθε ανοσοποιητικό σύστημα «παίζουν σημαντικό ρόλο, τουλάχιστον στο γεγονός εάν κάποιος θα εμφανίσει συμπτώματα ή όχι».
Η εν λόγω έρευνα επικεντρώνεται σε διαφορετικά ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα (HLA) και εξετάζει πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση κάποιου στην COVID-19.
«Τα βασικά γονίδια που ελέγχουν την ανοσολογική απόκριση ονομάζονται γονίδια HLA. Έχουν σημασία για την απόκριση, όταν κάποιος έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2. Για παράδειγμα, τα άτομα με το γονίδιο HLA-DRB1*1302 έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα» αναφέρει ο καθηγητής.
Τι έδειξε έρευνα που μόλυνε επίτηδες άτομα
Ο καθηγητής υπογράμμισε, επίσης, τα πρώτα αποτελέσματα μιας βρετανικής δοκιμής σε ανθρώπους, που διεξήχθη από την Imperial και άλλους ερευνητικούς φορείς, στην οποία 36 υγιείς νεαροί ενήλικες εκτέθηκαν σκόπιμα στον κορωνοϊό, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς μολύνθηκαν.
Από τους 18 εθελοντές που μολύνθηκαν, οι 16 ανέπτυξαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο.
Παράλληλα, μεταξύ των 18 μολυσμένων συμμετεχόντων, ο μέσος χρόνος από την αρχική έκθεση στον ιό έως την ανίχνευση και τα πρώιμα συμπτώματά του (δηλαδή, την περίοδο επώασης) ήταν 42 ώρες.
Μετά από αυτή την περίοδο, υπήρξε μια απότομη αύξηση στην ποσότητα του ιού (ιικό φορτίο) που εντοπίστηκε σε επιχρίσματα που λήφθηκαν από τη μύτη ή τον λαιμό. Αυτά τα επίπεδα κορυφώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου πέντε μέρες μετά τη μόλυνση, αλλά υψηλά επίπεδα μολυσματικού ιού εξακολουθούσαν να συλλέγονται σε εργαστηριακές δοκιμές κατά μέσο όρο έως και εννιά μέρες μετά τον εμβολιασμό και έως 12 μέρες κατ’ ανώτατο όριο για κάποιους.
Τέλος, ενδιαφέρον ήταν πού βρέθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού. Ενώ ο ιός εντοπίστηκε πρώτα στον λαιμό και νωρίτερα από ό,τι στη μύτη (40 ώρες στον λαιμό σε σύγκριση με 58 ώρες στη μύτη), τα επίπεδα του ιού ήταν χαμηλότερα και κορυφώθηκαν νωρίτερα στον λαιμό.
Τα μέγιστα επίπεδα του ιού ήταν σημαντικά υψηλότερα στη μύτη παρά στον λαιμό, υποδεικνύοντας δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής του ιού από τη μύτη παρά από το στόμα.
Πηγή: Sputnik
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φαγητά που χορταίνουν και επιταχύνουν την απώλεια βάρους
- Πειθαρχική δίωξη στον Αλέξη Κούγια
- Πέθανε από κορονοϊό ο δημοσιογράφος Απόστολος Λάγιος
- Κρούσματα σήμερα 4/2: Η εκτίμηση για 35.000 σε 24 ώρες - Πάνω από 200.000 τα ενεργά
- Μητσοτάκης και Πολάκης… «συνταξίδεψαν» με την ίδια πτήση για τα Χανιά
- Ραγίζει καρδιές ο θείος του Άλκη: Περιγράφει τα δραματικά λεπτά που η οικογένεια μαθαίνει για τη δολοφονία του 19χρονου
- Κορονοϊός 4/2: 4.723 κρούσματα στην Αττική, 2.397 σε Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς
- «Βόμβα» στη Super League: Με αφαίρεση 5-10 βαθμών κινδυνεύει ο ΠΑΣ Γιάννινα
- Άλκης Καμπανός: Τα τελευταία λόγια που είπε στη μητέρα του - Η συγκλονιστική αποκάλυψη του θείου του
- Φίλης: Δέχθηκα ρατσιστικά σχόλια για τις θέσεις μου – Κείμενο στήριξης από 500 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Γιατί κάποιοι δεν κολλάνε covid19; Τρεις παράγοντες και η επιστημονική εξήγηση
- ΕΝΠ: "Καλό Ταξίδι Srboljub Νikolic"
- Άρειος Πάγος προς εισαγγελείς: «Σαρώστε» τις λέσχες φιλάθλων
- Διαμαρτυρία έξω από το ελληνικό προξενείο της Κων/πολης για τους μετανάστες
- Ελλάδα: Στα 18.640 τα νέα κρούσματα - 88 θάνατοι
- Πρόσθεσε 467.000 θέσεις εργασίας η αμερικανική οικονομία τον Ιανουάριο
- Αυτά είναι τα σημεία για δωρεάν rapid τεστ αύριο Σάββατο (ΠΙΝΑΚΑΣ)
- Μανέ και Σαλάχ αφήνουν την φιλία τους στην άκρη για την κούπα του Copa Africa
- Η Άρσεναλ κάνει ρεκόρ μεταγραφών και μετά τους αφήνει… ελεύθερους!
- ΕΜΑ: Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Γιατί κάποιοι δεν κολλάνε covid19; Τρεις παράγοντες και η επιστημονική εξήγηση
- Άρειος Πάγος προς εισαγγελείς: «Σαρώστε» τις λέσχες φιλάθλων
- Πρόσθεσε 467.000 θέσεις εργασίας η αμερικανική οικονομία τον Ιανουάριο
- ΕΝΠ: "Καλό Ταξίδι Srboljub Νikolic"
- ΕΜΑ: Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό
- Διαμαρτυρία έξω από το ελληνικό προξενείο της Κων/πολης για τους μετανάστες
- Αυτά είναι τα σημεία για δωρεάν rapid τεστ αύριο Σάββατο (ΠΙΝΑΚΑΣ)
- «Συμβούλιο Σένγκεν» για τα εξωτερικά σύνορα θα συστήσουν οι ΥΠΕΣ της ΕΕ
- Αθήνα: Από φωτοβολίδες μέχρι τσεκούρι βρέθηκαν σε συνδέσμους οπαδών
- Καρούσος: Συνέδριο για την αεροπορική συνδεσιμότητα στην Κύπρο φέτος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αχτσιόγλου: «Λουδοβικισμός» οι δηλώσεις Σκυλακάκη για αυτοκίνητα και φτωχούς
- Στα 4.723 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου
- Ν. Μπάμπαλος: Η πρόληψη για τον καρκίνο σώζει ζωές
- Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νέας Ιωνίας: Όχι στη μεταφορά απορριμματοφόρων δίπλα σε σχολεία
- Netflix: 3 Κρυφά κόλπα που ίσως δεν γνωρίζατε
- Ο βουλευτής Άαρον Μπελ, που είχε στηρίξει τον Τζόνσον ζητά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία των Συντηρητικών
- ΑΕΚ: Θλάση ο Μάνταλος
- Εμπακατά: «Να βοηθήσω την ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της»
- Τα κάστρα της Αγάπης-Boldt Castle
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Κινέζικη χορωδία 40 παιδιών τραγουδάει στα ελληνικά τον «Ολυμπιακό Ύμνο»