Γιατί ο Ισημερινός βυθίστηκε στο χάος; Ανοιχτός πόλεμος κυβέρνησης- καρτέλ

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την «εξουδετέρωση» συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, με νέο εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποίησε.

Το προεδρικό διάταγμα κάνει λόγο για «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση» και διατάσσει «την κινητοποίηση και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας» για να «εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, των τρομοκρατικών οργανώσεων και των μη κρατικών αντιμαχομένων».

Η

μικρή χώρα στα βορειοανατολικά της λατινικής Αμερικής βρίσκεται κυριολεκτικά σε πόλεμο με τα μέλη 22 καρτέλ της χώρας να κάνουν καταδρομικές επιθέσεις σε πανεπιστήμια, τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και φυλακές απαντώντας με πόλεμο στον πρόεδρο της χώρας ο οποίος νωρίς το πρωί της Τρίτης (9/1) ανακοίνωσε πως για τις επόμενες 60 ημέρες το Εκουαδόρ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να περιοριστεί η ναρκοβία από τους δρόμους της χώρας.

Ο πρόεδρος Νομπόα διατάσσει με το διάταγμα την «εξουδετέρωση» όλων των συμμοριών, παραθέτοντας εξαντλητικό κατάλογο: αναφέρεται σε πάνω από είκοσι οργανώσεις, τις «Águilas, ÁguilasKiller, AK47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Choneros, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Gánster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7, Tiguerones».

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του Εκουαδόρ προχώρησε και στην υπογραφή σχετικού διατάγματος με το οποίο δίνει την δυνατότητα στον στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της δίωξης ναρκωτικών της χώρας να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των καρτέλ που δραστηριοποιούνται στην χώρα των σχεδόν 18 εκατομμυρίων.

Στο συγκεκριμένο διάταγμα ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ντάνιελ Νομπόα, εξίσωσε για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας τα καρτέλ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, απαλλάσσοντας τις διωκτικές αρχές από την υποχρέωση έκδοσης εντάλματος και λοιπών διαδικασιών που μέχρι σήμερα ίσχυαν για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Πολλές από αυτές τις συμμορίες, κάποιες από τις οποίες ως πριν από μερικά χρόνια επιδίδονταν απλά σε μικροαδικήματα στους δρόμους, σταδιακά μετατράπηκαν σε αιμοδιψείς, αδίστακτους ισχυρούς παίκτες της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών με πλοκάμια στο εξωτερικό, στο μέτρο που ο Ισημερινός μετατράπηκε σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο της κοκαΐνης που παράγεται στα κράτη με τα οποία γειτονεύει, το Περού και την Κολομβία. Η χώρα πλέον σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών.

Ο δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν 1, κατά τις αρχές, ο αρχηγός των «Τσονέρος» —συμμορίας με περίπου 8.000 μέλη, σύμφωνα με ειδικούς— Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο», απέδρασε την Κυριακή από τη φυλακή της Γουαγιακίλ, πυροδοτώντας κρίση ασφαλείας άνευ προηγουμένου στη χώρα, τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του νεαρού προέδρου Νομπόα (36 ετών), γιου μεγιστάνα ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο με βασική εξαγγελία την αποκατάσταση της ασφάλειας.

Ο Μασίας επικεφαλής του μεγαλύτερους καρτέλ της χώρας των Choneros που παίρνουν το όνομά τους από την πόλη Chone της επαρχίας Μαναμπί δεν είχε «διάθεση» να δει το νέο – άφθαρτο Πρόεδρο της χώρας να εφαρμόζει τα σχέδιά του στον ίδιο. Ο γνωστός και με το ψευδώνυμο Fito (στόχος) ανέλαβε τα ινία του καρτέλ το 2020 και πριν από τρεις ημέρες εξαφανίστηκε από την φυλακή που οι αρχές του Εκουαδόρ δαπάνησαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψουν ειδικά για τον ίδιο σε φρούριο.

Με τον «Φίτο» καταζητούμενο τα μέλη όλων των καρτέλ της χώρας και όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές και καρτέλ από την Κολομβία αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα και να γυρίσουν την ευρύτερη περιοχή στην δεκαετία του 80 όταν όπου δεν περνούσε το χρήμα περνούσε το «μολύβι»…

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε στην τελευταία παράγραφο του διατάγματός του την ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις να δράσουν τηρώντας το «διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και σεβόμενες «τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Χθες ένας από τους αρχηγούς των Λος Λόμπος, άλλης ισχυρής συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά, απέδρασε με τη σειρά του.

Η κυβέρνηση του γειτονικού Περού ανακοίνωσε χθες βράδυ πως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές των συνόρων με τον Ισημερινό, μήκους 1.400 χιλιομέτρων, κι ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας αναπτύσσοντας επιπλέον αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως η πρεσβεία της και τα προξενεία της στον Ισημερινό θα κλείσουν μέχρι νεοτέρας από σήμερα, με ανακοίνωση Τύπου στα ισπανικά που αναρτήθηκε από το γραφείο επικοινωνίας της διπλωματικής αντιπροσωπείας της στο Κίτο στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης WeChat.

Ομηρία σε απευθείας μετάδοση

Τελευταίο θεαματικό επεισόδιο: ένοπλοι εισέβαλαν χθες στο πλατό τηλεοπτικού δικτύου της Γουαγιακίλ, θέτοντας για λίγη ώρα υπό ομηρία δημοσιογράφους και άλλα μέλη του προσωπικού.

Εν μέσω πυροβολισμών, οι σουρεαλιστικές εικόνες συνέχισαν να μεταδίδονται για μερικά ατελείωτα λεπτά, ως την επέμβαση της αστυνομίας.

Ουδείς σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε και οι 13 δράστες της επίθεσης συνελήφθησαν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η χώρα ζει «εξαιρετικά δύσκολες ημέρες», αναγνώρισε χθες ο γραμματέας επικοινωνίας της προεδρίας Ρομπέρτο Ισουριέτα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έλαβε την «σημαντική απόφαση να συγκρουστεί μετωπικά» με τις «τρομοκρατικές απειλές».

Την απόδραση του «Φίτο» ακολούθησαν εξεγέρσεις και ομηρίες φρουρών σε διάφορες φυλακές. Κυκλοφόρησαν τρομακτικά βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν ομήρους να απειλούνται από μασκοφόρους που κραδαίνουν μαχαίρια.

Χθες έκαναν την εμφάνισή τους νέα βίντεο, με ακόμα πιο ανατριχιαστικό περιεχόμενο: εικονίζουν τις εκτελέσεις δυο φρουρών, ενός με όπλο, του άλλου δι’ απαγχονισμού.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία φυλακών (SNAI) έκανε λόγο για 139 μέλη του προσωπικού της ακόμη υπό ομηρία σε πέντε φυλακές. Δεν σχολίασε τα βίντεο της εκτέλεσης.

Καταστήματα και σχολεία κλειστά

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επέβαλε προχθές Δευτέρα ο κ. Νομπόα, 36 ετών, γιος μεγιστάνα που εξελέγη τον Νοέμβριο με βασική εξαγγελία την αποκατάσταση της ασφάλειας, έχει ισχύ για εξήντα ημέρες σε όλη την επικράτεια. Με αυτή ανατέθηκε στον στρατό να εγγυάται την επιβολή της τάξης στους δρόμους —εφαρμόζεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας— και στις φυλακές.

Δεν μοιάζει να είχε απτό αποτέλεσμα ως τώρα. Αναφέρθηκαν πολλά βίαια επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών επτά αστυνομικών, πρακτικά σε όλη τη χώρα.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι του Ισημερινού (νοτιοδυτικά), που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αστυνομία ανέφερε εξάλλου μέσω X ότι δυο άνδρες της «δολοφονήθηκαν άνανδρα» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ.

Εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και είναι δύσκολο να επαληθευτούν δίνουν μια ιδέα για την κατάσταση και δημιουργούν την αίσθηση πως σε κάποιες περιοχές σταδιακά επικρατεί πλέον χάος: επιθέσεις με κοκτέιλ Μολότοφ, πυρπολημένα αυτοκίνητα, αστυνομικοί που πυροβολούν στην τύχη, σκηνές πανικού...

Στη Γουαγιακίλ, που μοιάζει να έχει καταληφθεί από ψύχωση, ξενοδοχεία κι εστιατόρια κατέβασαν ρολά, ενώ στρατιωτικά οχήματα περιπολούσαν στους δρόμους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πρωτεύουσα Κίτο, όπου επίσης εξαπλώνεται ατμόσφαιρα φόβου, καταστήματα κι εμπορικά κέντρα έκλεισαν επίσης πρόωρα.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή να κλείσουν προσωρινά όλα τα σχολεία της χώρας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας από την πλευρά τους έδωσαν στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από τις επεμβάσεις τους μετά την Κυριακή σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα: εικονίζει φυλακισμένους με τα εσώρουχα, με τα χέρια στα κεφάλια, πεσμένους στο έδαφος...

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας για τη Λατινική Αμερική, ο Μπράιαν Νίκολς, υπογράμμισε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη βία», προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο (του Ισημερινού Ντανιέλ) Νομπόα και την κυβέρνησή του» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια».

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας και του Περού εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Κίτο, απορρίπτοντας τη βία.

Διαβάστε επίσης: 

Πρόεδρος Ισημερινού:Κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης

Ισημερινός: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε βίαια επεισόδια αποδιδόμενα σε συμμορίες

Χάος στον Ισημερινό: Ομηρίες σε ζωντανή σύνδεση και πρωτοφανής κρίση

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa- CNN

Keywords
ισημερινος, υπουργείο παιδείας, latin, kings, mafia, συγκεκριμένο, γιου, νέα, σχολεια, ισχύ, cnn, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, μετρο, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, dpa, βιντεο, αστυνομια, αυτοκινητα, εθνικη, εικονες, εσωρουχα, κινα, ναρκωτικα, ξενοδοχεια, τυχη, υπουργείο παιδείας, χθες βραδυ, ψυχωση, ωρα, afp, αμερικη, απε, απε-μπε, απλα, ατμοσφαιρα, βραδυ, βρισκεται, γιου, δευτερα, δυνατοτητα, δικτυα, εδαφος, εκκαθαριση, εκουαδορ, εμφάνιση, εξηντα, επτα, εστιατορια, ετων, ιδεα, ιδιο, εικοσι, υπηρεσια, ινια, ισπανικα, κυβερνηση, κοκτειλ, λογο, μαχαιρια, μολοτοφ, μπε, ονομα, οχηματα, υπογραφη, πρωι, συγκεκριμένο, σειρα, σκηνες, σχεδια, φυλακη, ισχύ, φορα, χαος, χρημα, χρονικα, ειδικες δυναμεις, επεισοδια, φυλακες, χωρα, υπουργειο, kings, κυριακη, latin, mafia, μοιαζει, νεκροι, πηγες, πληροφοριες, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα