Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν τους S300 που βρίσκονται στην Κρήτη

Η ανάπτυξη των S-300 στη Συρία έχει προκαλέσει προβληματισμό σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η πληροφορία ότι οι Αμερικανοί αναζητούν S-300 για να κάνουν δοκιμές και να είναι βέβαιοι ότι “δεν βλέπουν” το F-35.

Οι φήμες ανέφεραν ότι είχαν θέσει το αίτημα χρήσης και των ελληνικών S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Δημοσίευμα αναφέρει ότι και οι Ισραηλινοί ζήτησαν από την Ελλάδα

το ίδιο, προσφέροντας μάλιστα και χρήματα. Ανάλυση του Militaire.gr γράφει για το πώς σχετίζονται οι πρόσθετες δοκιμές των Αμερικανών στα F-35 για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι ορατά από τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα με τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Το Πεντάγωνο όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάνει πρόσθετες δοκιμές στο μαχητικό αεροσκάφος F-35, για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι ορατό από τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα.

“Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κάνουν το αεροπλάνο αόρατο δεν σημαίνει ότι το ΄χουν καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ξαφνικά την ανάγκη για πρόσθετες δοκιμές στο F-35. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν στην απόλυτη εξαφάνιση του F-35 έναντι των συστημάτων αεράμυνας S-300 ", γράφει η εφημερίδα EurAsian Times και προσθέτει:

“Το F-35 Lightning II αναπτύχθηκε με στόχο να αντιμετωπίζει το σύστημα S-300 στο οποίο είχαν ήδη πρόσβαση οι ΗΠΑ. Μόλις το Ιράν άρχισε να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την αγορά του S-300, το Ισραήλ κατέβαλε στην Ελλάδα πολλά χρήματα για να έχει πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα για να τα μελετήσει. Εκτός αυτού, οι Αμερικανοί αγόρασαν τμήματα του συστήματος μέσω της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, το σύστημα S-300 που έλαβαν οι Αμερικανοί “τέθηκε σε λειτουργία το 1978 και η διαφορά μεταξύ της σύγχρονης τεχνολογίας και εκείνης του 1978 είναι τεράστια».

Σχολιάζοντας τις παραδόσεις S-300 στη Συρία, οι EurAsian Times κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “ενίσχυσαν σοβαρά τη αεροπορική άμυνα της Συρίας, αλλά μόνο σε μία περιοχή, δεδομένου ότι ανακοινώθηκε ότι παραδόθηκαν μόνο τέσσερα συστήματα. Η ισραηλινή αεροπορία είναι αρκετά μεγάλη και καλά εξοπλισμένη για να αντέξει αυτή την προστασία. Ωστόσο, ο κίνδυνος απωλειών, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πολύ υψηλότερος. ”

Ο πρώην γενικός διευθυντής του κεντρικού γραφείου σχεδίασης του ομίλου Almaz-Antei, Ιγκόρ Ασκουρμπιέλι, δήλωσε ότι τμήμα της τεχνολογίας των S-300 έχει κλαπεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές πλήρους κλίμακας των F-35 Lightning II θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο και όχι το Σεπτέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί νωρίτερα λόγω της αποτυχίας της Lockheed Martin να αναβαθμίσει εγκαίρως το λογισμικό του αεροσκάφους.

Συνολικά, το Ισραήλ θα παραλάβει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία, μετά από αναβάθμιση, θα μετονομαστούν σε F-35I Adir. Επί του παρόντος, το Ισραήλ έχει οκτώ τέτοια αεροσκάφη.

Το σύστημα S-300PM, που διατίθεται στη Συρία, βασίζεται στο συγκρότημα S-300PS, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στη Ρωσία το 1993.Το αναβαθμισμένο σύστημα είναι ικανό να καταστρέψει αεροσκάφη σε απόσταση μέχρι 200 χιλιομέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα