Γιατί οι Κύπριοι είναι πρωταθλητές στην πολιτική αποχή;

Πρωταθλητές Ευρώπης στην αδιαφορία σε σχέση με την συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα είναι οι Κύπριοι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα το αποτέλεσμα της έρευνας, ο αναλυτής Νάσιος Ορεινός δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ότι τα διαχρονικά στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν μια πτωτική τάση στην συμμετοχή

των ευρωπαίων πολιτών στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1997 και μετά. «Υπάρχει περίπου μια πτώση 10 μονάδων στο ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη των πολιτών στις εθνικές εκλογές και περίπου 14 μονάδες σε επίπεδο ευρωεκλογών. Δηλαδή 7 στους 10 πάνε στην κάλπη ενώ μόλις 4 στους 10 πάνε στις ευρωεκλογές», εξήγησε.

Υπάρχουν χώρες, συνέχισε, που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε επίπεδο εθνικών εκλογών όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Πολύ χαρακτηριστική είναι η πτώση σε χώρες όπως η Κροατία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Από το 2000 και μετά, οι χώρες αυτές έχουν παρουσιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Στις βουλευτικές του 2006 η Κύπρος είχε καταγράψει μια αποχή στο 6 τις εκατό, ενώ το 2011 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 11 τις εκατό και μετά έφτασε το 33 τις εκατό», είπε.

Όσον αφορά το επίπεδο των ευρωεκλογών, η Κύπρος κατέχει την πρωτιά με την χαμηλότερη προσέλευση. «Στις ευρωεκλογές του 2004 είχαμε καταγράψει αποχή στο 27, 5 τις εκατό, το 2009 στο 41 τις εκατό και το 2014 στο 56 τις εκατό», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, ο λόγος που μετά το 2000 παρουσιάζεται αυτή η πτώση, είναι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Δύση. Επιπλέον, υπήρξε και χαλάρωση της νομοθεσίας που δεν προέβλεπε πλέον ποινές σε όσους δεν πήγαιναν στις κάλπες.

Σχετικά το δεύτερο στοιχείο της έρευνας που αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης σε θεσμούς, όπως το πολιτικό σύστημα , το δικαστικό και την αστυνομία υπάρχουν είπε «Οι χώρες που καταγράφουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα όπως η Φιλανδία και η Δανία, καταγράφουν και μικρότερες αποχές σε αντίθεση με χώρες που έχουν χαμηλότερη εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα όπως η Πολωνία, η Σλοβακία η Ελλάδα που έχουν και υψηλότερες αποχές».

«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε καμία χώρα η αξιολόγηση προς το πολιτικό σύστημα δεν ξεπερνά τον μέσο όρο. Στην Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, το πολιτικό σύστημα είναι πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης.»

«Τα άτομα επίσης χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος επιδεικνύουν επίσης χαμηλότερη εμπιστοσύνη στο πολιτικό και νομικό σύστημα. Η εξήγηση είναι ότι τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου έχουν και την ικανότητα να αναλύουν πολύ πιο περίπλοκές πληφορίες σε αντίθεση με άτομα χαμηλής μόρφωσης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα άτομα που στρέφουν την πλάτη τους στις εκλογές είναι οριστική και αμετάκλητη απόφασή τους, ο κ. Ορεινός εξήγησε πως υπάρχει μια μερίδα που επιλέγει σταθερά να απέχει. «Μια μεγάλη μερίδα δεν επιστρέφει. Αν και επικρατεί ο μύθος ότι συνήθως απουσιάζουν τα άτομα νεαρής ηλικίας, εντούτοις αυτοί που απέχουν είναι τα άτομα ηλικίας 65 και άνω. Όσον αφορά το φύλο, από τις 180 χιλιάδες που απείχαν από τις βουλευτικές του 2016, οι 127 χιλιάδες ήταν γυναίκες και 53 χιλιάδες ήταν άντρες. Αυτό έχει σημασία ενόψει και των προεδρικών εκλογών».

Keywords
Τυχαία Θέματα