Γιατί ορισμένοι serial killer θέλουν να συλληφθούν (BINTEO)

Για τη νομική διάσταση της υπόθεσης που συγκλονίζει το παγκύπριο μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο ποινικολόγος Πάνος Παπαϊωάννου, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, τους λόγους για τους οποίους ορισμένες φορές η σύλληψη αποτελεί «λύτρωση» για τους ίδιους τους serial killers.

Αρχικά εξήγησε ότι είναι δικαίωμα του δικηγόρου να αρνηθεί την υπεράσπιση αν διαρρηχθεί η σχέση

εμπιστοσύνης με τον εντολέα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλιώς τού είχε παρουσιάσει την κατάσταση και άλλα πράγματα αποκαλύφθηκαν μετά. Αυτό σημαίνει ότι εκτίθεται ο συνήγορος υπεράσπισης και γι’ αυτό έχει δικαίωμα από τον Νόμο ν’ αποχωρήσει από την υπεράσπιση της υπόθεσης».

Είναι άλλο το ζήτημα αν ο κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης. Το είδος της υπεράσπισης δεν σημαίνει, όπως μπορεί να το έχει στο μυαλό του ο κόσμος, ότι πάει κάποιος να κάνει το μαύρο άσπρο. Το δικαίωμα της υπεράσπισης είναι καταρχήν να προφυλαχθούν τα αποδεικτικά μέσα της διαδικασίας και να τεθούν υπ’ όψιν του κατηγορουμένου για να γνωρίζει την κατηγορία.

Σε μια δεύτερη φάση, να ομολογήσει αν είναι προς το συμφέρον του πράξεις ή να αποκρούσει ή να αμφισβητήσει άλλες.

«Υποχρεούται η κάθε υπόθεση να έχει υπερασπιστή», είπε, σημειώνοντας πως το ύφος και ήθος της υπεράσπισης εξαρτώνται από τη σχέση εμπιστοσύνης του κάθε κατηγορούμενου με τον υπερασπιστή του.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο κατ’ εξακολούθηση ανθρωποκτόνος, ο λεγόμενος «serial killer», είναι αυτός που έχει θύματα περισσότερα από δυο ή τρία σε χρονική απόσταση μεταξύ τους και τα θύματα άγνωστα μεταξύ τους και προς τον θύτη.

Όσον αφορά τη σκηνή του εγκλήματος και τον τρόπο εκτέλεσης, κατά κανόνα, ο serial killer αναπτύσσει ένα ιδιάζων modus operandi (τρόπο δράσης).

«H επιστήμη έχει αναγνωρίσει ότι σηκώνει τα χέρια ψηλά για τους τρόπους που κάποιος επιλέγει να σκοτώσει και να ξανασκοτώσει. Αυτό είναι οι μαύρες τρύπες της εγκληματικότητας. Σίγουρα δεν έχει να κάνει με ψυχική ασθένεια, αλλά σίγουρα με διαστροφή, έλλειψη κοινωνικοποίησης και μια σοβαρή πιθανότητα θυματοποίησης από πολύ μικρή ηλικία».

Το πρώτο ζήτημα, όπως εξήγησε ο Ποινικολόγος, είναι να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τη δικονομία και το ζητούμενο είναι να εξουδετερώσουμε την επικινδυνότητα του δράστη, να επιβάλουμε μια δίκαιη ποινή και να τον υποστηρίξουν για να συναισθανθεί την ευθύνη των πράξεών του.

Μετά τον εγκλεισμό τους κατανοούν την απαξία των πράξεών τους. Η μετάνοια είναι μια μεταφυσική έννοια. Στην Ελλάδα τα ποινικά εργαλεία είναι υπό συζήτηση.

«Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει περισσότερες από μια ανθρωποκτονίες και μετά τον εγκλεισμό τους συνειδητοποιούν την απαξία των πράξεων. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως η μετάνοια είναι μια «μεταφυσική έννοια».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως πολλοί κατ’ εξακολούθηση δολοφόνοι έχουν αίσθημα λύτρωσης όταν συλλαμβάνονται. Αυτό σημαίνει πως έχουν συναίσθηση του ότι είναι κάτι σαν άρρωστοι. Έχουν αποκτήσει μια έξη που είναι ολότελα και καταστροφική και όταν πιάνονται αποκαλύπτουν τι έχουν κάνει», είπε, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτουν και την απορία τους γιατί έχουν γίνει αυτά τα «τέρατα».

Keywords
Τυχαία Θέματα