Γιατί στην Κύπρο δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία και φωτογραφίες συλληφθέντων;

Δημοσιεύθηκαν προ 48ωρου οι φωτογραφίες των δύο συλληφθέντων για το βιασμό κατ’ εξακολούθηση της 12χρονης στον Κολωνό.

Η Ελληνική Αστυνομία μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και στοιχείων των δύο συλληφθέντων, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, αποσκοπεί στην άμεση ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση του κατηγορουμένου, στην πληρέστερη διερεύνηση τέλεσης και άλλων ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινων πράξεων σε βάρος απροσδιορίστου εισέτι αριθμού ανηλίκων παθόντων και στην ευχερέστερη

ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσε, προκειμένου να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τον ανωτέρω, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτού και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Διαβάστε ακόμη: Κύκλωμα μαστροπείας με εμπλεκόμενη τη μάνα – Ενώπιον Εισαγγελέα

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Παρόλο που η νομοθεσία για επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων είναι η ίδια για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις στην Κύπρο δεν δημοσιεύονται στοιχεία όπως φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα συλληφθέντων από την Αστυνομία.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν δημοσιοποιούνται φωτογραφίες και στοιχεία συλληφθέντων για ειδεχθή εγκλήματα στην Κύπρο παρά μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις.

Αρχικά ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει σχετική διάταξη που αφορά τους καταζητούμενους, υπόπτους και ελλείποντα πρόσωπα που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών τους από τις ανακριτικές αρχές. Συμπλήρωσε ότι όταν η Αστυνομία έχει γκρίζα ζώνη για το αν θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία, επικοινωνεί αμέσως με το γραφείο και παίρνει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Πρόσφατα είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό που αφορούσε ανήλικο με μεταδοτική ασθένεια. Σε εκείνη την περίπτωση δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία του παιδιού», είπε.

Επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί τι εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση στοιχείων στα ΜΜΕ και τι δημοσιογραφικό ενδιαφέρον υπάρχει. Συμπλήρωσε ότι σε μια άλλη περίπτωση, ενημερώθηκε σχολείο για την αποφυλάκιση ενός προσώπου που καταδικάστηκε για βιασμό, καθώς κρίθηκε θεμιτό και αναλογικό να γνωρίζει το σχολείο το όνομα του συγκεκριμένου ατόμου καθώς θα μετακόμιζε στην περιοχή. «Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις αλλά πρέπει να βλέπουμε και την περίπτωση όπου δεν θα υπάρξει καταδίκη καθώς υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας».

Τόνισε ότι αν ένα πρόσωπο είναι ένοχο αλλά υπάρξει ένα λάθος στην ποινική διαδικασία μπορεί η υπόθεση να πέσει εις βάρος της δικαιοσύνης. «Αντιλαμβάνομαι το λαϊκό αίσθημα ότι θέλουμε να γνωρίζουμε για τα ειδεχθή αδικήματα αλλά πρέπει να επιδεικνύουμε μια αυτοσυγκράτηση για να επιτυγχάνεται η δικαιοσύνη», ανέφερε καταλυτικά.       

Διαβάστε επίσης: Βιασμός 12χρονης: Ανοίγουν οι λογαριασμοί της οικογένειας και κατηγορουμένων

Keywords
Τυχαία Θέματα