Γιατί το Άγιο Όρος είναι άβατο για τις γυναίκες

Η απαγόρευση των γυναικών, στο Άγιο όρος, έχει μονοπωλήσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων, οι οποίοι αναρωτιούνται ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από το "άβατον" του μοναστηριού.

Σε εκτενές δημοσίευμά του, το BBC, εξηγεί το λόγο για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μία τέτοια απαγόρευση.

Για να επισκεφθεί κάποιος το Άγιο Όρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να δείξει το διαβατήριό

του ενώ όπως εξηγεί, πρόσβαση στο Άγιο Όρος έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι ενώ δεν επιτρέπεται η παραμονή για περισσότερες από τρεις ημέρες.

Η απαγόρευση εισόδου για τις γυναίκες

Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι είναι αναγκασμένες να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές.

Ο Dr Graham Speake, συγγραφές του βιβλίου «Άγιον Όρος: Ανανέωση στο Περιβόλι της Παναγίας» εξηγεί στο βρετανικό μέσο ότι σε έγγραφο του 10ου αιώνα εμφανίζεται μία απαγόρευση για την είσοδο θηλυκών ζώων στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γυναίκες καθώς όπως εξηγεί «όλοι γνώριζαν ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε μοναστήρια αντρών». Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, σημειώνει, για να εξασφαλιστεί η αγαμία. Το στοιχείο όμως που κάνει το Άγιο Όρος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το Άγιο Όρος θεωρείται άβατο για τις γυναίκες.

«Μία από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παρθένος Μαρία βγήκε από την πορεία της όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο και έφτασε στο Άγιο Όρος. Και της άρεσε τόσο πολύ που προσευχήθηκε στο γιο της ότι θα πρέπει να της ανήκει και εκείνος συμφώνησε», αναφέρει ο Dr Speake. «Ακόμα αποκαλείται ο κήπος της Μητέρας του Θεού, είναι αφιερωμένος στη δόξα της, και εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Άγιο Όρος», συνεχίζει.

Η απαγόρευση ισχύει για γυναίκες και θηλυκά κατοικίδια με εξαίρεση τις γάτες. «Υπάρχουν πολλές γάτες κι αυτό θα έλεγα είναι καλό γιατί έτσι δεν υπάρχουν ποντίκια» σημειώνει ο συγγραφέας. «Δεν υπάρχουν ούτε κότες και οι μοναχοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν από έξω ακόμα και τα αυγά τους ενώ φροντίζουν να τρώνε λιτά». «Τρώνε λίγο σε καθημερινή βάση ακόμα και το τυρί με μέτρο».

Σε ποια άλλα μέρη απαγορεύεται η είσοδος γυναικών

1. Στο ναό Σαμπαριμάλα της Ινδίας απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες που έχουν ηλικία από 10 έως 50 ετών. Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση και ζητούν την άρση της. Για το λόγο αυτό η υπόθεση έχει φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

2. Το βουνό Omine στη Ιαπωνία θεωρείται ιερός τόπος για τους πιστούς της Shugendo, μίας ιαπωνικής λαϊκής θρησκείας και ένα μέρος όπου οι οπαδοί της δοκιμάζουν την πίστη τους μέσα από έντονες σωματικές προκλήσεις.

3. Στην περιοχή Herbertstrasse στο Αμβούργο απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών και στις γυναίκες.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα