Γιολίτη: Η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων αποτελεί ύψιστο στόχο

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αποτελεί όραμα και δεδηλωμένο στόχο της παρούσας Κυβέρνησης, ο οποίος δεν παρέμεινε στα χαρτιά, τόνισε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, σε διαδικτυακή διάλεξη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με θέμα «Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων στην Κύπρο».



Στην ομιλία της, η κ. Γιολίτη διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες της για τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτής της πολυπόθητης μεταρρύθμισης και τόνισε πως η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων αποτελεί ύψιστο στόχο

για την ενίσχυση όλων σφαιρικά των παραγόντων που σχετίζονται και μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της Δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και αυτονομία της.

Ανέφερε ότι η θέση της Κυβέρνησης, την οποία θεωρεί ότι ενστερνίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ότι «το δικαστικό μας σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές, γιατί η ταχύτητα με την οποία απονέμεται σήμερα η Δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν μας τιμά» και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει εκ νέου επαφές με τα πολιτικά κόμματα και πως είναι στη διάθεση όλων για συζήτηση, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η μεταρρύθμιση να γίνει και πράξη.

Αντίθετα, συνέχισε, «πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του δικαστικού συστήματος. Καθημερινά ακούμε πολίτες να διαμαρτύρονται για τη βραδεία ταχύτητα που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων τους».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη πως η μεταρρύθμιση  θα αποτελέσει την εκ θεμελίων αναδόμηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, αφού αυτή θα αλλάξει άρδην και καινοτόμα τον τρόπο, αλλά και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Αναφερόμενη στην μέχρι σήμερα εργασία, που έχει γίνει, η κ. Γιολίτη είπε πως «έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν το Διοικητικό Δικαστήριο και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, ενισχύθηκαν τα Δικαστήρια με τη δημιουργία νέων θέσεων δικαστών και επεκτάθηκε το σύστημα στενοτύπησης για την άμεση καταγραφή των πρακτικών της δικαστικής διαδικασίας», ενώ κατατέθηκαν και εκκρεμούν στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια, όπως είπε, που προνοούν για τη δημιουργία δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξειδίκευση των Δικαστών, όπως είναι το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο.

Ανέφερε επίσης ότι εκκρεμεί νομοσχέδιο για την επέκταση των κλιμάκων δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή, ώστε να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα κατανομής των υποθέσεων.

Πρόσθεσε ότι το περσινό Καλοκαίρι ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια για την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Δικαστών, γεγονός που θα οδηγήσει στη συνεχή και τακτική εκπαίδευση τους, ουσιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας της Δικαιοσύνης, όπως είπε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στα νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης και τη δημιουργία νέου Εφετείου για την ταχεία εκδίκαση των εφέσεων, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως παρά το ότι πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, εντατική εκ νέου διαβούλευση τους, στα πλαίσια Ομάδας Εργασίας, υπό την προεδρία της, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο τελευταίος πολύ ενεργά και εποικοδομητικά και παρά το ότι υπήρχε κατάληξη σε κοινά αποδεκτές λύσεις, με κάποιες επιφυλάξεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «με μεγάλη μου απογοήτευση ενημερώθηκα την περασμένη Τετάρτη, για την απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να μην προωθήσουν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια, καθυστερώντας κι άλλο την πολύ αναγκαία αυτή μεταρρύθμιση».

Η κ. Γιολίτη είπε ότι με τα νομοσχέδια, λειτουργούν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόσθετη, υπό προϋποθέσεις, τριτοβάθμια δικαιοδοσία και στα δύο αυτά δικαστήρια και καθιδρύεται Εφετείο, για την εκδίκαση των εφέσεων, το οποίο θα λειτουργεί σε Τμήματα με τριμελή σύνθεση, ο δε αριθμός των Δικαστών που θα το απαρτίζουν δεν θα υπερβαίνει τους δεκαέξι.

Ανέφερε επίσης ότι διευρύνεται η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, με Δικαστές διαφόρων βαθμίδων, αλλά και εξωδικαστικούς, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δημιουργείται Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο για τον ακυρωτικό έλεγχο των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και επαναλειτουργούν τα δύο Συμβούλια που προβλέπονται στο Σύνταγμα για τους Δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίστοιχα.

Πρόσθεσε ότι πέραν των νομοσχεδίων, υπάρχουν έργα που προωθούνται από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτω από την αποκλειστική συνταγματική του αρμοδιότητά, όπως είναι η αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, σε συνεργασία πάντοτε με τον δικηγορικό κόσμο και η εκκαθάριση του όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων, έργα που τρέχουν παράλληλα αυτό το διάστημα.

Ανάφερε ακόμη ότι πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών που προνοούνται στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, επιβάλλεται ακόμα να γίνουν και εκείνες οι διοικητικές και διαδικαστικές αλλαγές που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων - διαδικασία μικροδιαφορών, μείωση των αναβολών, εισαγωγή του συστήματος ψηφιακής τήρησης πρακτικών (digital audio recording) αντί στενογράφησης, η δημιουργία νέων δομών για τη διοίκηση των Δικαστηρίων, με υπηρεσίες που θα χειρίζονται θέματα διοικητικής φύσεως, σύμφωνα με την έκθεση των Iρλανδών εμπειρογνωμόνων και το πολύ σημαντικό κομμάτι της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που προβάλλει πλέον ως επιτακτική ανάγκη των καιρών, ώστε να απλοποιηθεί και επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.

Τέλος, η κ. Γιολίτη εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετικότητα, που εισπράττει, τόσο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη μεταρρύθμιση.

Διαβάστε επίσης: Την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για πρόνοιες Σύμβασης Κων/πολης

Keywords
Τυχαία Θέματα