Γιολίτη: Ίση συμμετοχή ανδρών-γυναικών στα κέντρα χάραξης πολιτικών αποφάσεων

«Η σύγχρονη γυναίκα έχει αποδείξει ότι διαθέτει τις γνώσεις, τις ικανότητες, τα προσόντα και τις εμπειρίες που απαιτούνται για να διεκδικήσει θέσεις σε ανώτερο και ανώτατο πολιτικό επίπεδο», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο προώθησης της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα χάραξης πολιτικών αποφάσεων, ενόψει των επερχόμενων Βουλευτικών Εκλογών.

Στο χαιρετισμό της η κα Γιολίτη είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που

χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, η οποία έχει ως στόχο να δώσει βήμα και φωνή στις υποψήφιες γυναίκες που διεκδικούν μια θέση στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, ισότιμα με τους άντρες, ενώ παράλληλα την ευκαιρία σε γυναίκες με μακρά και πολύτιμη εμπειρία στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου να καταθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους για το θέμα.

Αφού συνεχάρη την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, αλλά και ευρύτερα για το σημαντικό έργο που επιτελεί, με στόχο την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τόπο μας, τόνισε πως «αποδεδειγμένα, οι γυναίκες μπορούν να συμβάλουν κατά τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό στη διαχείριση κρίσιμων και σύνθετων πολιτικών ζητημάτων, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ευημερία και πρόοδο».

Σημείωσε ακόμη ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ομολογουμένως, η συμμετοχή των γυναικών στο Κοινοβούλιο παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση, αφού από την πρώτη  εκλεγείσα Βουλεύτρια και το πενιχρό ποσοστό της τάξης του 2.8% στις Εκλογές του 1981, οδηγηθήκαμε σε 6 Βουλεύτριες και ποσοστό της τάξης του 10.8% το 2001, 10 Βουλεύτριες και ποσοστό 17.8% το 2016 και σε 12 Βουλεύτριες το 2021, δηλαδή ποσοστό ύψους 21.42%.

«Εντούτοις, πρόσθεσε, «το ποσοστό αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητικό, όπως δεν είναι ικανοποιητικός και ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών στην Βουλή. Με βάση το εύρος των γνώσεων, των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων των γυναικών σήμερα, δικαιωματικά αξιώνεται η συμμετοχή τους στο νομοθετικό σώμα, σε ποσοστό που ν’ αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες και ικανότητες των γυναικών».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είπε ότι παρά τα θετικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας, αλλά και διεθνώς, οι γυναίκες καλούνται καθημερινά ν’ αντιμετωπίσουν πολλαπλές  προκλήσεις και δυσκολίες που σχετίζονται κυρίως με την ένταξη και παραμονή τους στην αγορά εργασίας, τη συμφιλίωση οικογενειακών, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών και άλλων υποχρεώσεων, τις έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα, σημειώνοντας πως «η έμφυλη βία, ο σεξισμός και οι ανισότητες είναι δυστυχώς φαινόμενα ευρέως διαδεδομένα»

Συχνά, ανέφερε η κα Γιολίτη, οι μηχανισμοί λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, οι μειωμένες ευκαιρίες προβολής και ανάδειξης των γυναικών υποψηφίων, η ελλιπής χρηματοδότηση των εκστρατειών των γυναικών, οι κοινωνικές πιέσεις και η δημόσια κριτική που τους ασκείται, δυσχεραίνει σημαντικά τις προσπάθειές τους για ενασχόληση με την πολιτική.

Τόνισε πως σε μια σύγχρονη κοινωνία και σε μια ουσιαστική δημοκρατία δεν νοείται καμιά διάκριση με βάση το φύλο, προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ σήμερα για να στηρίξουμε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες υποψήφιες, οι οποίες διεκδικούν επάξια μια θέση στην Κυπριακή Βουλή. Είμαι βέβαιη ότι μπορούν να δώσουν νέα πνοή και νέα δυναμική στον κοινό αγώνα για ένα κόσμο ίσων ευκαιριών και ίσων δικαιωμάτων για άντρες και γυναίκες. Έναν κόσμο που θα σέβεται και θα προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του δημοκρατικού μας πολιτισμού, χωρίς εκπτώσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Εάν θέλουμε να μιλούμε για πραγματική δημοκρατία, ισότητα και ισονομία, θα πρέπει να «απαιτήσουμε» με την ψήφο μας οι γυναίκες να λάβουν ισχυρή εντολή και θέση στα κοινοβουλευτικά έδρανα στις προσεχείς εκλογές.  Και τούτο επειδή οι αποφάσεις που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού θα πρέπει να λαμβάνονται ισότιμα από άντρες και γυναίκες, στη βάση σχεδιασμών, πολιτικών και μέτρων που θα συνεκτιμούν και θα συνυπολογίζουν την έμφυλη διάσταση όλων ανεξαιρέτως των ζητημάτων, είτε αυτά εμπίπτουν στ ο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό βίο. Μόνο έτσι η κοινωνία μας θα μπορέσει να οδηγηθεί με ασφάλεια σ’ ένα δικαιότερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο», κατέληξε η κα Γιολίτη.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του τόπου

Keywords
Τυχαία Θέματα