Γιολίτη: Παίρνει 14 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στην Κύπρο (vid)

Για τον αγώνα δρόμου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη.

Αρχικά, σε ερώτηση εάν πίσω από το προσκόμματα κρύβονται προεκλογικές σκοπιμότητες, απάντησε ότι «η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη μεταρρύθμιση που προσφέρεται ως λύση για τα χρόνια προβλήματα. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση

και ότι δεν σηκώνει άλλη μετάθεση. Είναι η δεύτερη φορά σε ένα χρόνο που ολοκληρώνεται η κατ άρθρον συζήτηση νομοσχεδίων ενώπιον της Βουλής. Την πρώτη φορά είχαν επιστραφεί με μια διαδικασία που δεν αναγνωρίζει το Υπουργείο για περαιτέρω διαβούλευση, προχώρησε όμως με τη νομοθετική εξουσία και εκπρόσωπο του κάθε κοινοβουλευτικού κόμματος. Έγινε πλατιά διαβούλευση, στην οποία ενεπλάκη και το Ανώτατο Δικαστήριο, καταθέσαμε νομοσχέδια στη Βουλή και τώρα είναι δεύτερη φορά που τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσον τα νομοσχέδια αυτά θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση».

Συμπλήρωσε ότι «έχουν πάντως οριστεί για τοποθετήσεις και τροπολογίες την Τετάρτη και κάνω έκκληση σε όλους να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση».

Σημείωσε ότι «ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν εκφράζει επιφυλάξεις αλλά στηρίζει ανεπιφύλακτα τη μεταρρύθμιση. Τίθενται όμως δύο θέματα από τη Βουλή. Καταρχάς, υπάρχει πίεση χρόνου. Αυτό με κάθε σεβασμό στο νομοθετικό σώμα, δεν ισχύει, είναι η δεύτερη φορά σε ένα χρόνο που οδηγούνται τα νομοσχέδια στη Βουλή, έχει τύχει μεγάλης διαβούλευσης, είναι δεκαετίες που συζητείται και στην παρούσα της μορφή εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι η ραχοκοκαλιά της Δικαιοσύνης του τόπου μας για τις επόμενες γενιές. Κανείς δεν θέλει στο βωμό της ταχύτητας να περάσει μια μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι η μεταρρύθμιση που έχουμε καταθέσει προσφέρει ένα πολύ σύγχρονο σύστημα Δικαιοσύνης στους πολίτες αυτού του τόπου και αυτή ήταν η ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας να δώσει το σύγχρονο αυτό σύστημα. Από εκεί και πέρα η κάθε εξουσία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν».

Σε ερώτηση γιατί υπάρχει «βιασύνη», απάντησε ότι «δεν είναι μετάθεση της Δικαιοσύνης από Βουλή σε Βουλή αλλά ο λόγος που βιάζεται η Δικαιοσύνη είναι γιατί αυτή τη στιγμή παραβιάζεται και σχεδόν καταλύεται, επειδή δεν είναι αρκετό να λέμε ότι έχουμε μια άρτια καταρτισμένη και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Το θέμα είναι ότι η Δικαιοσύνη που καθυστερεί, που δεν απονέμεται σε εύλογο χρονικό διάστημα παύει να είναι Δικαιοσύνη. Να θυμίσω ότι παίρνει τουλάχιστον επτά χρόνια σε επαρχιακό επίπεδο και επτά χρόνια σε ανώτατο, δηλαδή σύνολο 14 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια απόφαση για έναν Κύπριο πολίτη, ενώ με τα νέα νομοσχέδια ο χρόνος αυτός θα μειωθεί δραστικά στα 2 με 3 χρόνια. Είναι προς όφελος των πολιτών της Κύπρου. Δεν μιλάμε για μια καθυστέρηση των 2 3 μηνών εάν δεν ψηφιστεί τώρα. Χρειάζεται μια προεργασία για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και να τεθεί εν ισχύ και να εφαρμοστεί η Δικαιοσύνη, την οποία προνοούν τα νομοσχέδια. Το νωρίτερο που θα μπορούσε να αρχίσει ξανά η συζήτηση θα ήταν τον Σεπτέμβριο με μια νέα Βουλή, με νέες ισορροπίες και νέα μέλη στην Επιτροπή Νομικών».

Τέλος, δήλωσε ότι «δεν είναι δική μου θέση ως εκτελεστική εξουσία να προβώ σε τροπολογίες. Σε αυτές μπορεί να προβεί η Βουλή. Οι ανησυχίες της Βουλής έχουν κατατεθεί ως επιφυλάξεις και έχουν μελετηθεί σε βάθος και από την Επιτροπή Μεταρρύθμισης, δηλαδή το θέμα δομής που θέτει το Ανώτατο αλλά και την επιφύλαξη του Ανώτατου ως προς τη Συνταγματικότητα της διεύρυνσης του δικαστικού συμβουλίου. Είναι τα δύο ακανθώδη ζητήματα, τα οποία έχουν μελετηθεί παρά πολλές φορές στην επιτροπή μεταρρύθμισης, στην οποία συμμετείχαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και ομόφωνα αποφάσισε και προέκρινε τη λύση των δύο δικαστηρίων, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρχει αλληλοέλεγχος στις ανώτατες βαθμίδες της Δικαιοσύνης».  

Διαβάστε επίσης: Με έκκληση να εφαρμοστεί ψηφίστηκε νόμος για δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιολίτη, Παίρνει 14, Κύπρο,gioliti, pairnei 14, kypro