Γιούνκερ: Μη αποδεκτό το αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες

"Οι τέσσερις ελευθερίες δεν είναι ζήτημα διμερές, είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ... Πρόκειται για μια απαίτηση η οποία είναι απαράδεκτη... δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό", ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν. Άλλα θέματα ήταν το Brexit, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και το μέλλον της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πρόθεσή του να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αν πράξει το ίδιο ο Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για το θέμα του Brexit σε σχέση με το θέμα των βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν εντός των βάσεων (αρθρο 3 της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ - θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μαζί του σχετική επιστολή, που θα παραδώσει στον Πρόεδρο Τουσκ, αργότερα μέσα στη μέρα).

Τέλος, έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου για το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει να πηγαίνει "χέρι με χέρι" με τις διαπραγματεύσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker, σήμερα στις Βρυξέλλες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ήταν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αποχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών, εκφράζοντας, την ίδια στιγμή, την ευχή και την ετοιμότητα όπως επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις. Ήταν κοινή η άποψη ότι είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκφράσθηκε η ελπίδα ότι σύντομα θα καταστεί εφικτό να επαναρχίσουν.

Από εκεί και πέρα, όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκε το θέμα του απαράδεκτου τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, κάτι το οποίο σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ήταν κοινή η πεποίθηση ότι πρόκειται για θέμα που αφορά στα κράτη μέλη, το σύνολο των κρατών μελών και σε καμία απολύτως περίπτωση αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση με τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις των κρατών μελών ως απάντηση στην επιστολή που έχει αποστείλει.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ -και πιο συγκεκριμένα- πτυχές που επηρεάζουν ειδικότερα την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ερωτηθείς ως προς την κυπριακή θέση στο θέμα του Μέλλοντος της Ευρώπης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει την ανάγκη όπως μέσα από τη συζήτηση που ξεκινά σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέλος του 2017, η ΕΕ εξέλθει πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική και οι αποφάσεις της να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσον στο θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να είναι παράλληλη με τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως είναι «απόλυτα κατανοητή, όπως περιγράφεται εξάλλου και στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας, η εν λόγω επιτροπή, εργάζεται σε συνδυασμό με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξει επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να λειτουργήσουν και όλες οι σχετικές με τις συνομιλίες επιτροπές».

Πεισσότερα σε λίγο....

Keywords
Τυχαία Θέματα