Γ.Λιλλήκας: Η διατήρηση του Ε.Σ ως έχει δεν είναι επιλογή

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της δομής και της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, απέστειλε η Συμμαχία Πολιτών διά του Πρόεδρου της Γιώργου Λιλλήκα.

Στην επιστολή αναφέρονται οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της Συμμαχίας Πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Όσο αφορά στη Συμμαχία Πολιτών, για τη λειτουργία του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχουν τρεις επιλογές:

Μεταρρύθμιση του Θεσμού ώστε να καταστεί παραγωγικός και άρα χρήσιμος.Κατάργηση του Θεσμού.Διατήρηση του Θεσμού ως έχει, συνεπάγεται διαχείριση του
Κυπριακού χωρίς συλλογικότητα. Ως Συμμαχία Πολιτών, σε μια τέτοια περίπτωση, θα προβληματιστούμε για το κατά πόσο θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και στις απαιτήσεις του αγώνα μας

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:

Θέμα: Μεταρρύθμιση του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου

Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως έχει από της σύστασης του καθοριστεί, είναι ένα καθαρά Συμβουλευτικό Σώμα που στόχο και σκοπό έχει να αποτελέσει το χώρο συλλογικού προβληματισμού για τη διαχείριση του εθνικού μας ζητήματος. Η προσδοκία για συλλογική χάραξη στρατηγικής έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν εξυπηρετεί σε τίποτε επί του παρόντος να αναλύσω. Ως αποτέλεσμα τούτου η προοπτική επίτευξης της ποθητής ενότητας είναι απομακρυσμένη. Δυστυχώς ούτε ο στόχος του συλλογικού προβληματισμού για στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν εξυπηρετείται, με τον τρόπο λειτουργείας του Σώματος.

Όπως έχω κατ´ επανάληψη επισημάνει, η εκ των υστέρων σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για απλή "ενημέρωση" επι πεπραγμένων και τετελεσμένων γεγονότων, αφήνει στα μέλη του Σώματος δυο επιλογές: είτε να επικροτήσουν τους χειρισμούς σας είτε να τους επικρίνουν. Αυτή η πρακτική οδηγεί συχνά σε αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις οι οποίες απεικονίζουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις. Το Σώμα, με αυτό τον τρόπο λειτουργίας, δεν μπορεί να παράξει ουσιαστικό έργο ούτε και να προσφέρει οτιδήποτε το ενισχυτικό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η συζήτηση γενικής φύσεως, επι όλων των πτυχών του Κυπριακού και επι καμίας συγκεκριμένα, χωρίς θεματολογία και χωρίς πρόσβαση στα έγγραφα των συνομιλιών, είναι άνευ ουσίας και δεν εξυπηρετεί σε τίποτε.

Η ομόφωνη απόφαση για Θεματικές Συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου επι των εγγράφων των διαπραγματεύσεων, ακυρώθηκε με την πρώτη προσχηματική ευκαιρία.

Το Σώμα έχει να συγκληθεί από την 1η Φεβρουαρίου.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι συνομιλίες δείχνουν (με βάση δηλώσεις τόσο δικές σας όσο και της τουρκικής πλευράς) να βρίσκονται σε τέλμα ή ακήρυκτο αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα η Τουρκία είναι ξεκάθαρο πως προχωρεί στη βάση ολοκληρωμένης στρατηγικής για επίτευξη συγκεκριμένων, ξένων με τη λύση, στόχων ενώ η Κυπριακή Κυβέρνηση παρουσιάζεται ως να μη διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και πρόληψης ή αποτροπής αρνητικών εξελίξεων.

Η Άγκυρα:

Επιδιώκει να πιστωθεί με καλή βούληση.

Ενώ στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού επιμένει στους διαχρονικούς της στόχους καταθέτοντας αδιάλλακτες προτάσεις στις συνομιλίες, δημόσια παρουσιάζεται να επείγεται για λύση, προβάλλει την ανάγκη χρονοδιαγραμμάτων, καταθέτει προτάσεις για σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης και άλλα, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση πιστοποιητικών καλής βούλησης από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που της προσφέρουν απλόχερα οι αξιωματούχοι της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Εμφανέστατα προετοιμάζει το έδαφος για επίρριψη ευθυνών στην Ελληνική πλευρά στην περίπτωση επισημοποίησης του αδιεξόδου, για να πετύχει τους στόχους του Πλάνου Β´ το οποίο προωθεί παράλληλα με τις συνομιλίες. Δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία στη συνέχεια θα επιχειρήσει να επιβάλει ως συστατικά της λύσης. Αυτό έπραξε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το οποίο δεν έχει μεν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, έχει πετύχει όμως να γίνει αποδεκτό ακόμα και από την επίσημη Ελληνική πλευρά ως συστατικό της λύσης η οποία θα εδράζεται σε δυο Συνιστώντα κράτη, ένα εκ των οποίων θα είναι η λεγόμενη ΤΔΒΚ. Το ίδιο συνέβηκε με τους εποίκους, αφού με βάση τις συγκλήσεις επι της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού, θα νομιμοποιηθούν περίπου 130,000 έποικοι. Τώρα επιχειρεί να διασφαλίσει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα απο την καθιέρωση της αντίληψης περί "εκλιπούσης". Επιχείρηση που δυστυχώς υποτιμήθηκε και υποβαθμίστηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση.

Δημιουργεί προϋποθέσεις για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και επαναλαμβανόμενα και δεν θα τα απαριθμήσω. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την ανοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης για να εδραιώσει ως φυσιολογική πολιτική πρακτική την επίσκεψη στα κατεχόμενα όλων, σχεδόν, των αξιωματούχων τρίτων κρατών και της ΕΕ που επισκέπτονται την Κύπρο. Πρακτική που η Κυπριακή κυβέρνηση, δυστυχώς, συνεχίζει να επιτρέπει. Αξιοποίησε αποτελεσματικά τη συμφωνία για χιαστή επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα (κάτι για το οποίο προειδοποιήσαμε έγκαιρα) για να εξασφαλίσει πρόσκληση από πολλές πρωτεύουσες προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Και όπως το είχαμε από νωρίς προβλέψει και προειδοποιήσει, τώρα προτείνει συνάντηση σας με τον κ. Ερτογάν και του κ. Ακιντζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Δημιουργεί προϋποθέσεις για προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία.

Μετά την μεταφορά νερού με αγωγό από την Τουρκία, τον προγραμματισμό μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος τώρα μαθαίνουμε πως με το νέο Πρωτόκολλο που υπέγραψε με το ψευδοκράτος συμφωνήθηκε η προσαρμογή της "δημόσιας υπηρεσίας και του συστήματος δικαιοσύνης" των κατεχόμενων με την κρατική δομή και το νομικό σύστημα της Τουρκίας. Κορυφαίας σημασίας αποφάσεις και έργα τα οποία η Κυπριακή κυβέρνηση, δυστυχώς, παρακολουθεί παθητικά και χωρίς κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανατροπής ή αποτροπής τους.Και ενώ οι τουρκικοί σχεδιασμοί υλοποιούνται με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, εμείς δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει για το τι θα γίνει με το Εθνικό Συμβούλιο. Οι πραγματικές επιλογές που έχετε, κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς, είναι πολύ λίγες:Είτε θα αποφασίσετε να μεταρρυθμίσετε το Θεσμό και να τον καταστήσετε παραγωγικό και αποτελεσματικό και άρα χρήσιμο,Είτε θα τον καταργήσετε.

Η διατήρηση του Θεσμού ως έχει δεν είναι επιλογή.

Αν αποφασίσετε να τον μεταρρυθμίσετε, ως Συμμαχία Πολιτών θα σας καταθέσουμε συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις.

Αν αποφασίσετε να τον καταργήσετε ή να τον λειτουργήσετε με τον τρόπο που λειτουργούσε ως τώρα, κρίνουμε ότι αναλαμβάνετε να διαχειριστείτε το Κυπριακό χωρίς συλλογικότητα. Ως Συμμαχία Πολιτών, σε μια τέτοια περίπτωση, θα προβληματιστούμε για το κατά πόσο θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και στις απαιτήσεις του αγώνα μας. Η αναγκαιότητα της συλλογικότητας είναι δεδομένη, η αποτελεσματικότητα της, όμως, εκμηδενίζεται όταν αυτή είναι πλασματική.

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Keywords
Τυχαία Θέματα