Γνωρίζεις τι μπορείς να "ανεβάσεις" στις διαδικτυακές πλατφόρμες;

Το διαδίκτυο αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο ψυχαγωγίας και απόλαυσης πνευματικών έργων στον κόσμο. Ταυτόχρονα, οι χρήστες του διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα ν’ αναρτούν σε πλατφόρμες τα αποτελέσματα των δικών τους προσπαθειών ή πνευματικών αναζητήσεων, κυρίως με τη μορφή βίντεο. Τι γίνεται ωστόσο με τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας; Πιο συγκεκριμένα, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε ν’αναρτήσουμε στις διαδικτυακές πλατφόρμες;

Ο κάθε χρήστης μπορεί ν’ αναφορτώσει στο Youtube ή σε οποιαδήποτε άλλη διαδικτυακή πλατφόρμα οποιοδήποτε

πνευματικό έργο του οποίου είναι ο δημιουργός ή δικαιούχος και δεν περιλαμβάνει κανένα έργο τρίτου, όπως για παράδειγμα μουσική υπόκρουση, για το οποίο δεν έχει λάβει τη σχετική άδεια. Επίσης, νόμιμα ανεβαίνει στο διαδίκτυο οποιοδήποτε έργο, για το οποίο ο χρήστης έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του δημιουργού κι, εφόσον ζητούνται, έχει καταβάλει και τα αντίστοιχα γι’ αυτό δικαιώματα ή το εν λόγω έργο εμπίπτει στις εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα αποτελεί κομμάτι της λαϊκής παράδοσης ή έχει παρέλθει ο χρόνος προστασίας του.

Αντίθετα, αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων η αναφόρτωση οποιουδήποτε βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει έργο τρίτου (π.χ. αποσπάσματα από ταινία, μουσική υπόκρουση, τραγούδι, κινούμενο σχέδιο κτλ.), για το οποίο δεν έχει ληφθεί η σχετική άδεια, όπως επίσης και οι διάφορες «λίστες» τραγουδιών που έχουν επιλεχθεί από χρήστες.

Εξάλλου, τα ως άνω ζητήματα, δηλαδή ποιος είναι υπεύθυνος για τυχόν παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και για την καταβολή των δικαιωμάτων στους δημιουργούς (οι χρήστες ή οι πλατφόρμες), έχουν ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουν συχνά αποτελέσει υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την αξία των έργων των δημιουργών έχει εκδώσει την Οδηγία 2019/790, η οποία ορίζει ότι πλέον είναι απαραίτητο να «θεσπιστούν κανόνες σχετικά […] με τη χρήση έργων ή άλλων αντικειμένων προστασίας από παρόχους επιγραμμικών υπηρεσιών οι οποίοι αποθηκεύουν και παρέχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που αναφορτώνεται από τους χρήστες».

Keywords
Τυχαία Θέματα