ΓΣ Ένωσης Δήμων: Τελικές θέσεις για μεταρρύθμιση της ΤΑ

Τις τελικές της θέσεις επί των εισηγήσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων για το προσχέδιο κυβερνητικού νομοσχεδίου για Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) καθορίζει σήμερα η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στην Λευκωσία.

Η Γενική Συνέλευση καλείται να τοποθετηθεί με θέσεις αρχών επί των πέντε πυλώνων που έθεσε ενώπιόν της η Εκτελεστική Επιτροπή των Δήμων για την μεταρρύθμιση της ΤΑ, που είναι οι αρμοδιότητες/καθήκοντα/εξουσίες Δήμων, η δομή Δήμων, η οικονομική αυτοτέλεια, η διοικητική αυτοτέλεια και

η δομή της Ένωσης Δήμων.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της ΓΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι σήμερα η Ένωση Δήμων καθορίζει τις τελικές της θέσεις επί του θέματος της μεταρρύθμισης της ΤΑ και «από αύριο ξεκινάμε την διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα».

«Θα ενισχύσουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τις δικές μας θέσεις και παρεμβάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «θέλει πάρα πολλή δουλειά, αλλά η φιλοσοφία είναι αυτή που έχουμε συμφωνήσει με τα κόμματα και τον Υπουργό».

Αναφερόμενος στους πέντε πυλώνες, ο κ. Βύρας εξήγησε ότι ο πρώτος πυλώνας είναι οι επιπρόσθετες εξουσίες οι οποίες πρέπει να έρθουν στην ΤΑ μαζί με τους επιπρόσθετους πόρους, ο δεύτερος πυλώνας είναι η οικονομική αυτοτέλεια, ο τρίτος η διοικητική αυτοτέλεια, ο τέταρτος η δομή των νέων οντοτήτων ή των Δήμων και ο πέμπτος πυλώνας είναι η δομή της Ένωσης Δήμων, η οποία σήμερα είναι Σωματείο και «πρόθεσή μας είναι η μετατροπή της Ένωσης σε οργανισμό δημοσίου δικαίου».

Ανέφερε ότι στο τέλος αφέθηκε το θέμα των συγχωνεύσεων για το οποίο «υπάρχουν πιο έντονες απόψεις και δεν έχουμε εισήγηση ως Εκτελεστική Επιτροπή, προσθέτοντας ότι οι θέσεις της Ένωσης θα καθοριστούν μέσα από συζήτηση και ψηφοφορία στην ΓΣ.

Ο κ. Βύρας είπε, ακόμη, ότι για να καταρτιστούν οι εισηγήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής «δουλέψαμε πολλές ώρες για να μην καθυστερήσουμε, γιατί είναι σημαντικό για μας να τελειώσει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατό».

«Σήμερα καθορίζουμε τις πολιτικές παραμέτρους (των θέσεων μας) και μετά θα δώσουμε ένα περιθώριο στον νομικό μας σύμβουλο μαζί με την υπηρεσία της Εκτελεστικής της Ένωσης Δήμων για να το κάνουμε νομοσχέδιο», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε ότι η μεταρρύθμιση για την Ένωση Δήμων σημαίνει μια σειρά από διαδικασίες, όπως είπε, «για να γίνουν πραγματικές τοπικές κυβερνήσεις, οικονομικά αυτόνομες, και όχι αυτό που έχουμε σήμερα, που για ό,τι θα κάνουμε θα πρέπει να παίρνουμε εγκρίσεις από 15 διαφορετικά Υπουργεία».

Αναφορικά με την εισήγηση της Ένωσης για αύξηση πόρων, ο κ. Βύρας εξήγησε ότι σήμερα το κράτος για αυτές τις εξουσίες που ασκούν άλλοι έχει προϋπολογισμούς και αυτό το κονδύλι που δίνει σήμερα το κράτος για παράδειγμα για τις σχολικές εφορείες θα πρέπει να έρθει στους Δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν αυτή την εξουσία.

«Δεν είμαστε παράλογοι, είμαστε διαθέσιμοι με λογικό τρόπο να κάνουμε μια διαδικασία την οποία θα ξέρουμε ότι θα πετύχει και θα είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Συγχωνεύσεις δήμων - δημοψηφίσματα

Αναφορικά με το θέμα των συγχωνεύσεων δήμων, ο κ. Βύρας ξεκαθάρισε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή δεν θα εισηγηθεί ποιοι δήμοι θα συγχωνευθούν, αλλά θα τεθούν οι πολιτικές θέσεις, που είναι σε αυτές «που πρέπει να βασιστούν οι συγχωνεύσεις».

«Επειδή τίθεται από διάφορα μέλη το θέμα της δημοκρατικής απόφασης από τους δήμους στους οποίους θα γίνουν αυτές οι συγχωνεύσεις, κάποιοι συνάδελφοι έθεσαν ήδη θέμα γραπτώς ότι οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις/συνενώσεις να είναι μετά από δημοψηφίσματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Βύρας είπε ότι «επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η δημοκρατία θα δώσει τη λύση για τη θέση μας ως Ένωση Δήμων», επί του προκειμένου.

Εισηγήσεις Εκτελεστικής Επιτροπής

Σύμφωνα με το γραπτό κείμενο εισηγήσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής που δόθηκε στα μέλη της Ένωσης, πρέπει να περιέλθουν στην αρμοδιότητα των δήμων, μεταξύ άλλων, οι σχολικές εφορείες, θέματα παραλιών, ακτοπλοϊκός τουρισμός, πολιτική προστασία, δημόσιες μεταφορές, οδικό δίκτυο, διαχείριση αποβλήτων, πολεοδομικές άδειες και σχέδια έκτακτης ανάγκης, ενώ όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν πρέπει να τύχουν κοστολόγησης και να μεταφερθούν στους δήμους οι ανάλογοι πόροι από το κράτος.

Αναφορικά με την δομή των δήμων, η Εκτελεστική Επιτροπή υιοθετεί την προτεινόμενη λογική των δημοτικών διαμερισμάτων και εισηγείται, μεταξύ άλλων, όπως ο τρόπος εκλογής του δημάρχου και των αντιδημάρχων διασφαλίζει πρωτίστως τη λειτουργικότητα του δήμου, ο ανώτατος αριθμός δημοτικών συμβούλων είναι 26 και ο κατώτατος 12 και να αφαιρεθεί η πρόνοια που προβλέπει τη σύνταξη του Αντιδημάρχου, ενώ εκφράζει προβληματισμό για τις εκτελεστικές εξουσίες που δίδονται στους Αντιδημάρχους και κατά πόσον αυτές θα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του δήμου.

Σε σχέση με την οικονομική αυτοτέλεια, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης εισηγείται, μεταξύ άλλων, όπως η μεταφορά νέων εξουσιών στους δήμους συνεπάγεται και μεταφορά των ανάλογων επιπλέον οικονομικών πόρων από το κράτος προς τους δήμους, η κοστολόγηση των νέων εξουσιών ανατεθεί σε τρίτο ανεξάρτητο μελετητή και όπως η κρατική χορηγία θεσμοθετηθεί με την περίληψη σχετικής πρόνοιας στον περί δήμων νόμο.

Αναφορικά με την διοικητική αυτοτέλεια, η Επιτροπή εισηγείται να διαγραφούν από τον περί δήμων νόμο όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις για αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, ενώ για το κόστος προσωπικού ως ποσοστού επί του δημοτικού προϋπολογισμού που έχει καθοριστεί το 40%, η Επιτροπή εισηγείται να εισαχθεί μεταβατική διάταξη που να προνοεί πιο ομαλή μετάβαση/διαδικασία για εναρμόνιση των νέων δήμων που θα προκύψουν με την εν λόγω πρόνοια του 40%.

Σε σχέση με τη δομή της Ένωσης Δήμων, η Επιτροπή συμφωνεί με την θεσμοθέτηση της Ένωσης ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, ενώ αναφορικά με το θέμα δημοψηφίσματος που έχει τεθεί από αρκετούς δήμους εισηγείται όπως το θέμα εξεταστεί από την έκτακτη ΓΣ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα