Η 24η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην Ιστορία - Η μέρα που άλλαξε Ουκρανία,Ευρώπη

Από τα χαράματα της Πέμπτης η ανθρωπότητα παρακολουθεί εναγωνίως αυτό που φοβόταν και απευχόταν, έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης. Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είχε αρχίσει με αεροπορικές επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους και στις μεγάλες πόλεις  Οι εικόνες θύμιζαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Είχε προηγηθεί η αιφνίδια αναγνώριση από το Κρεμλίνο της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες αυτοανακηρύχθηκαν ως αυτόνομες δημοκρατίες,

και η αποστολή «ειρηνευτικών» ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ακολούθως, η Ρωσική Δούμα ενέκρινε τη «χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό».

Οι πολεμικές μηχανές ξεκίνησαν. Η διπλωματία απέτυχε. Η Ευρώπη, αδύναμη και ανίκανη, απέτυχε να διαχειριστεί ένα πρόβλημα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η Ουκρανία έμεινε μόνη με τις δικές της δυνάμεις. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του της 22ας Φεβρουαρίου, προς τον αμερικανικό λαό, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί η χώρα του σε πόλεμο με τη Ρωσία, ούτε να αποστείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία. Ο δρόμος για τις ρωσικές δυνάμεις ήταν ανοικτός.

Όντως, άμεση υπήρξε η αντίδραση της Δύσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με έντονη καταδίκη της εισβολής - ναι, μίλησαν για εισβολή -, όχι όμως και στην ανάλογη περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Προέβησαν σε εξαγγελία σειράς σκληρών κυρώσεων κατά ρωσικών οικονομικών συμφερόντων, Ρώσων πολιτών και «όσων εμπλέκονται στην παράνομη και απαράδεκτη αναγνώριση».

Ακόμα και η αναθεωρητική κατοχική Τουρκία, η οποία κατάφωρα εξακολουθεί να παραβιάζει όλες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, συντάχθηκε με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην κρίση της Ουκρανίας και διά του Υπουργείου των Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει ονομαστικά τη Ρωσία, οικονομικό της εταίρο, θεωρώντας την ενέργειά της ως απαράδεκτη και απορριπτέα, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας! Απύθμενο το θράσος της νεο-οθωμανικής Τουρκίας.

Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας, «χωρίς καθυστέρηση», όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ  Μπορέλ, που περιλαμβάνουν και το πάγωμα της διαδικασίας αδειοδότησης του Βόρειου Αγωγού 2, Nord Stream 2, αναμένεται να επιφέρουν μεγάλο κόστος στη ρωσική οικονομία. Θα «κάνουν τη Ρωσία να πονέσει», όπως ισχυρίζονται οι Δυτικοί. Δυσμενείς, όμως, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στις χώρες της Ευρώπης και αλλού θα υπάρξουν από τις κυρώσεις.

Αυτή η παράμετρος δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή σαρωτικών αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε αντίθεση με τη στάση που τηρούν οι γνωστές χώρες μέλη της έναντι του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους της Ε. Ε., για λήψη κάποιων μέτρων κατά της παραβατικής Τουρκίας, η οποία συστηματικά προβαίνει στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στο υπό την κατοχήν της έδαφος της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση της Τουρκίας πιέζεται το θύμα της για προσφορά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αποδοχή της αναβάθμισης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Ε. Ε. - Τουρκίας, άνευ ανταλλάγματος. Ως εάν το τουρκικό πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και όχι εισβολής και παράνομης κατοχής.

Σημειωτέον ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το σκεπτικό ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν, αλλά μεταθέτουν μόνο το πρόβλημα, όπως δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, στην εφημερίδα Die Welt (naftemporiki.gr- 21.2.2022).
Η Τουρκία, που επιβαίνει σε δύο βάρκες και μέχρι σήμερα επιτυγχάνει να επιπλέει, αντιμετωπίζει αυτήν την κρίσιμη ώρα το δίλημμα να κλείσει ή όχι  τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως ζήτησε η σύμμαχός της Ουκρανία.

Για την τραγική εξέλιξη στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και η Δύση δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Σειρά λαθών στη σχέση τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η προσπάθειά τους να απομονώσουν τη Μόσχα στην εσχατιά της Ευρώπης έφερε τα αποτελέσματα που βιώνει τώρα η ίδια η Ευρώπη. Και έπονται χειρότερα.

*Πρέσβης ε.τ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
24η Φεβρουαρίου, Ιστορία #45, ΟυκρανίαΕυρώπη,24i fevrouariou, istoria #45, oukraniaevropi