«Η E.Σ.Κ εφαρμόζει ρατσιστικές συμπεριφορές έναντι δημοσιογράφων»

Για ρατσιστικές συμπεριφορές έναντι δημοσιογράφων εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών κάνει λόγο ομάδα δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που υπογράφουν δημοσιογράφοι αναφέρουν:  

"Οι εκλογές στην Ένωση Συντακτών Κύπρου, στις 11 Δεκεμβρίου 2019, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αμαυρώνονται με μιαν απαράδεκτη, προσβλητική, ρατσιστική πρόνοια που περιέχεται στο νέο καταστατικό της. Απαγορεύεται σε δημοσιογράφους να θέσουν υποψηφιότητα,

λόγω ηλικίας!

Πρόκειται για μια πρωτοφανή συμπεριφορά στα δημοσιογραφικά και όχι μόνο, χρονικά, η οποία μεθοδεύτηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΚ, με τη σύμφωνο γνώμη, δυστυχώς,των μελών του Δ.Σ. της οργάνωσης.Με βάση το ισχύον καταστατικό, συγκάλεσε Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και προχώρησε, με 19 μέλη, στην πλήρη τροποποίηση του Καταστατικού. Δεν ενδιέφερε το Δ. Σ. η εντυπωσιακά μειωμένη προσέλευση (μόνο 5% των μελών), γεγονός που αναμενόταν εξαιτίας του φόρτου εργασίας των δημοσιογράφων. Μάλιστα είναι αντιφατικό και ακατανόητο να γίνεται η σύγκληση εκλογικής συνέλευσης με άλλο από το ήδη τροποποιημένο καταστατικό.

Για τόσο σοβαρές τροποποιήσεις, που αλλάζουν άρδην τη φυσιογνωμία, το ρόλο και την αποστολή της ΕΣΚ, το Δ.Σ. όφειλε να αφουγκραστεί πρώτα τη θέση της πλειοψηφίας των δημοσιογράφωνμέσα από τοπικές συνελεύσεις στα ΜΜΕ. Δυστυχώς δεν ακολούθησε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα μια πενιχρή μειοψηφία να αποφασίσει για την αλλοίωση της μορφής του Καταστατικού της συντεχνίας των δημοσιογράφων. Έτσι επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγγραφή ως μελών της Ένωσης και των Εκπροσώπων Τύπου υπουργείων, κομμάτων, πρεσβειών, επιχειρήσεων, οργανώσεων, συνδέσμων,κτλ.

Με αυτή την τροποποίηση επετεύχθη ταυτόχρονα μια διεθνής πρωτοτυπία: Αφαιρείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από συνταξιούχους δημοσιογράφους, από τους οποίους πολλοί συνεχίζουν να δημοσιογραφούν, ενώ διατηρούν, το δικαίωμα του εκλέγειν. Πρόκειται για μια νέα καταστατική πρόνοια η οποία,εκτός από την παραβίαση Οδηγίας της Ε.Ε. ενάντια στον ηλικιακό ρατσισμό (Οδηγία 2000/78/ΕΚ), απαξιώνει και περιθωριοποιεί ηλικιωμένους συναδέλφους με πλούσια πείρα, τους οποίους, ουσιαστικά, θεωρεί ως ανάξιους να αναλάβουν καθήκοντα στην ηγεσία της συντεχνίας τους.

Η ανεπίτρεπτη αυτή καταστατική πρόνοια προσβάλλει βάναυσα συνταξιούχους δημοσιογράφους, οι οποίοι υπηρέτησαν κατά την 60χρονη πορεία της ΕΣΚ ως Πρόεδροι ή μέλη του Δ.Σ., όπως οι Χριστάκης Κατσαμπάς, Παναγιώτης Πασχάλης, Φιφής Ιωάννου και αρκετοί άλλοι οι οποίοι, αν και πέραν των 65 χρονών, πρόσφεραν σημαντικές και πολύτιμες υπηρεσίες στη συντεχνία. Με βασικότερον, βέβαια, στυλοβάτη της συντεχνίας των δημοσιογράφων και για 30 χρόνια πρόεδρό της και νυν επίτιμο πρόεδρο, τον Ανδρέα Καννάουρο, ο οποίος ήταν πρόεδρος μέχρι τα 79, με πλούσια δράση και προσφορά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δ.Σ. της ΕΣΚ απέρριψε τις υποψηφιότητες του Γιώργου Θεοδούλου και του Σάββα Ιακωβίδη, με τη δικαιολογία ότι είναι συνταξιούχοι.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παραπάνω μεθόδευση από τον πρόεδρο και το Δ. Σ. της ΕΣΚ,που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση αυτής της ρατσιστικής πρόνοιας του Καταστατικού, με την οποία αποκλείστηκαν συνάδελφοι, τακτικά μέλη της ΕΣΚ (με όλα τα δικαιώματα του μέλους), από την εκλογική αναμέτρηση, λόγω ηλικίας. Πρόκειται για πρωτοφανή βιασμό και εξευτελισμό της Δημοκρατίας και κραυγαλέα παραβίαση του αναφαίρετου δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τη συντεχνία των δημοσιογράφων, η οποία οφείλει να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών αντί να τις καταπνίγει με ρατσιστικές αποφάσεις".

ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Χρήστος Μαυρής

Φίλιππος Στυλιανού

Σκεύη Σταύρου

Ελένη Χαραλάμπους

Χρήστος Μιχάλαρος

Κωστής Διογένους

Άννα-Μαρία Ευτυχίου

--Υποστηρίζουν και αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι

Keywords
Τυχαία Θέματα