Η NASA θα ψάξει για απολιθώματα εξωγήινης ζωής στον Άρη

Πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ η Γη σχηματιζόταν, οι συνθήκες στον Άρη ήταν εξαιρετικά αφιλόξενες, ακόμα και για τα σημερινά του δεδομένα: Η πυκνή ατμόσφαιρα που τον είχε θερμάνει διέρρεε στο Διάστημα, και η πτώση των θερμοκρασιών έκανε τις λίμνες και τους ποταμούς του να παγώσουν, μετατρέποντας την άλλοτε υγρή επιφάνεια σε μια άνυδρη έρημο.

Ωστόσο, δεν θεωρείται απίθανο εκείνα τα (πάρα πολύ) μακρινά χρόνια να εμφανίστηκε ζωή στον «Κόκκινο Πλανήτη», και σύντομα ένα ρομπότ της NASA

θα καταφθάσει στον Άρη με σκοπό τη συλλογή δειγμάτων βράχων που μπορεί να φέρουν αρχαία απολιθώματα, βοηθώντας έτσι να απαντηθεί ένα αρχαιότατο ερώτημα: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Βεβαίως, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του National Geographic, το πρώτο που θα έπρεπε να αποφασίσουν οι «κυνηγοί απολιθωμάτων» του Άρη θα ήταν πού ακριβώς να στείλουν το ρομπότ. Γνωστό αυτή τη στιγμή ως Mars 2020, το νέας γενιάς όχημα θα είναι εφοδιασμένο με ένα φορητό εργαστήριο γεωλογίας, σχεδιασμένο να αναζητήσει ενδείξεις μικροσκοπικών νεκρών Αρειανών: Μονοκύτταρων βακτηρίων και άλγης που θεωρείται ότι είναι το πιθανότερο να αποτέλεσαν κάποτε τους κατοίκους του Άρη.

Κάποιοι από αυτούς τους οργανισμούς ίσως να κατέληξαν μικρο-απολιθώματα σε βράχους. Ή, όπως μια εγκαταλελειμμένη αποικία μυρμηγκιών αφήνει πίσω της λοφίσκους, μικρόβια νεκρά εδώ και αμέτρητα χρόνια ίσως να δημιούργησαν δομές οι οποίες διατηρήθηκαν σε μορφή απολιθωμάτων. Για ακόμα πιο λεπτομερείς έρευνες, ευαίσθητα επιστημονικά όργανα θα αναζητήσουν ίχνη ζωής υπό τη μορφή ορυκτών και μορίων που μπορεί να εκκρίθηκαν από αρχαίες μορφές ζωής.

Η NASA ήδη έχει μια αρκετά καλή ιδέα σχετικά με το ποιες θα ήταν οι καλύτερες περιοχές για έρευνες, περιλαμβανομένων στεγνών πυθμενών λιμνών και ανενεργών υδροθερμικών πιδάκων. Ωστόσο, ο «ανταγωνισμός» θα είναι έντονος, δεδομένης της περιορισμένης εμβέλειας του οχήματος.

«Στη Γη, θα είχες 50 φοιτητές να κινούνται σε ολόκληρη τη δυτική Αυστραλία, ψάχνοντας το καλύτερο σημείο για αρχαία απολιθώματα» λέει ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας του προγράμματος και γεωχημικός του Caltech. «Δεν θα έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Θα προσεδαφιστούμε σε ένα σημείο και θα κινηθούμε σε μια περιοχή μήκους ίσως άνω των 15 χλμ».
Ενώ η επιλογή του σωστού σημείου για το Mars 2020 θα είναι δύσκολη, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, καθώς, εν αντιθέσει με τη σεισμικά ενεργή Γη, ο Άρης στο σύνολό του είναι ένα απίστευτα καλοδιατηρημένο απολίθωμα: Σύμφωνα με τον Τζακ Μάσταρντ από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, έναν από τους ειδικούς που συνεργάζονται με τη NASA, περίπου το 50% της επιφάνειας του πλανήτη περιλαμβάνει βράχους οι οποίοι ανάγονται στα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια της δημιουργίας του.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα