Αυστραλία:Θα αναγνωρίσει τη δ.Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η Αυστραλία αναγνωρίζει επίσημα τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανήγγειλε σήμερα ο αυστραλός συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, πρόσθεσε πάντως ότι η μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στην ιερή πόλη από το Τελ Αβίβ θα χρειαστεί να περιμένει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στα μέρη για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Ο Μόρισον διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ,

προσθέτοντας πως το οριστικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης.

Η αναγγελία του Μόρισον ανατρέπει την πολιτική της Αυστραλίας στο Μεσανατολικό για δεκαετίες .

«Η Αυστραλία αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ, έδρα της Κνέσετ (σ.σ. της ισραηλινής Βουλής) και πολλών κυβερνητικών θεσμών, ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε ο Μόρισον.

«Σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την πρεσβεία μας στη Δυτική Ιερουσαλήμ όταν είναι πρακτικό», πρόσθεσε.

Ο Μόρισον δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα αντιμετώπιζε θετικά το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2017 και να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην ιερή πόλη τον Μάιο προκάλεσε αγαλλίαση στην ισραηλινή κυβέρνηση αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους και αναστάτωσε τον αραβικό κόσμο και πολλές δυτικές χώρες.

Η απροσδόκητη δήλωση του Μόρισον τον Οκτώβριο θεωρήθηκε από πολιτικούς του αντιπάλους κυνική κίνηση μικροπολιτικής σκοπιμότητας, καθώς έγινε λίγες ημέρες πριν από μια τοπική εκλογική αναμέτρηση για την πλήρωση μιας βουλευτικής έδρας σε μια περιοχή με μεγάλη ισραηλιτική κοινότητα. Το κόμμα του τελικά ηττήθηκε.

Η τοποθέτηση του Μόρισον επικρίθηκε επίσης από χώρες με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία -- ούτε η Τζακάρτα, ούτε η Κουάλα Λουμπούρ αναγνωρίζουν επίσημα το δικαίωμα της ύπαρξης του Κράτους του Ισραήλ. Αραβικές χώρες εξάλλου είχαν εκφράσει την ανησυχία πως η Καμπέρα θα ανακινήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Μόρισον είπε πως η πρεσβεία δεν θα μετακινηθεί πριν συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία μεν, αλλά θα ανοίξουν γραφεία της αυστραλιανής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Δυτική Ιερουσαλήμ, που θα είναι αρμόδια για θέματα εμπορίου και άμυνας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε (...) το αδιέξοδο πρέπει να σπάσει», είπε ο Μόρισον αναφερόμενος στο ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει περιέλθει σε τέλμα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα